reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny, a po 30tyg ile raxy bedziecie mialy wizte? Bo ja mam miec do 36 co 2tyg, a pozniej co tydzien.

Ja mam 30+5 i do tej pory co 3tygodnie wizyta, chyba ze jak ostatnio miałam przed wyjazdem nad morzem, to teraz odstęp będzie większy.. Zobaczę kiedy dzisiaj mnie umówi na następna wizytę, ale wydaje mi sie, ze w 1.jak nic sie nie działo złego to do końca miałam co 3tygodnie... ostatnia wizyta dzień przed porodem, w 37tygodniu, kiedy już nie chciał mnie umówić na następna... bo chyba widział , ze akcja się zaczęła..[emoji23]

@majacyr Padłam po wczorajszej wizycie, jeszcze wcześniej siedzieliśmy 3,5 h na szkole rodzenia i już byłam mega zmęczona.
Szyjka trzyma! :-) :) Chociaż nadal mam zalecone oszczędzanie i luteinę, bo im później, tym większe obciążenie na szyjkę. Mała waży 1350g i lekarz powiedział mi, że jest duża, a to przecież 29 tydzień. Może miał na myśli wymiary główki i długości kości, bo z przeliczeń wychodzi, że wszystkie wymiary ma na 31 tydzień i termin z wczorajszego usg to 11.11.2018 zamiast 22.11 :-) :)
Zdjęcia nie mam żadnego, bo mała chyba się obraziła, że jej jakiś facet nawtykał od dużych i odwracała główkę przy każdym przejechaniu aparatu :-D ale pan doktor obiecał, że sesję zrobimy na następnej wizycie :)
Moje przeczucia co do ułożenia dziecka nie pokryły się w ogóle z usg. Tam, gdzie myślałam, że ma plecki są jej nóżki i odwrotnie, więc jak miałam wrażenie, że mnie smyra nóżkami, to musiały być rączki majstrujące przy buźce ;P Mam też zalecone częstsze leżenie na lewym boku, żeby zapobiegać asymetrii ułożeniowej, bo podobno widać od razu, że często leżę na prawym.

@Mama Zuzi i Antosia Na takie ćmienia jak na okres lekarz powiedział mi po zbadaniu, że więzadła widocznie się rozciągają i mam taką wrażliwość na to. Jak nie plamisz i nic się nie dzieje, to pewnie wszystko będzie dobrze :*

Gratuluje zdrowego bobasa! [emoji173]️[emoji5] mój nie określa nowego terminu porodu wg wagi dziecka, bo wychodzi z założenia, że dzieci są większe i mniejsze, a termin już mam ustalony... dziecko wyjdzie kiedy będzie gotowe, a nie wg wagi [emoji106][emoji5]

@Dita_333 ja juz wlasnie wiekszosc tych porzadkow mam za soba, bo sporo urlopu mialam przez wakacje, a pranie, prasowanie i ostatnie szlify to jeszcze za wczesnie. Synio jest juz duzym chopokiem i on woli z kolegami na dworze sie bawic niz z matka w domu ;)
A tak jak piszesz te 4h w pracy to jest tak w sam raz. I bardzo chetnie do 5 pazdziernika popracuje, no chyba ze cos zacznie mnie niepokoic.
Powodzenia na upragnionej wizycie, doczekalas sie w koncu ;)
W pracy wiedza, ze idziesz na L4 ??

Hehe, przyjaciółka wie.. i wczoraj tej co mnie zastępuje tez powiedziałam. Głupio mi szefowej tylko było napomknąć... to znaczy moje koleżanki zawsze mówiły, że mam iść we wrześniu , po urlopach (miałam dwa zastępstwa na wakacje), ale nie wiem czy brała to na poważnie. Ona super babka, ale pracoholiczka[emoji53] ostatnia wychodzi i nie wiem kiedy czas z dziećmi spędza, jej mama jest cały czas z nimi... No i w sumie.. zastępstwo mam, ale wg mnie jest problem kto będzie dokumenty podpisywał.. bo ta babka robiła, a ja podpisywałam, ona na stażu to nie moze. Sprowadzania tez na moim loginie, bo sprawdzałam i podpisywałam, a teraz? Jakby trochę olała temat, wg mnie... że ma jeszcze czas.. ale przecież ja nie musiał zamiaru pracować do porodu jak w 1.ciązy!!![emoji85] dlatego jestem ciekawa co to będzie...[emoji58][emoji53]

Kochana ja dzisiaj koncze 31tc, a jak bylam tydzien temu na wizycie w 30+1 to moj maluszek wazyl 1800g :D

Rośnie bobas [emoji106][emoji123]

@ONAONAONA ja zakupiłam maxi cosi pebble Black diamond (ponieważ plus ma za dużo wypchania i dziecko jeszcze szybciej wyrasta) i bazę 2wayfix( można wykorzystać dla starszego dziecka i większego fotelika i może jeździć tyłem lub przodem do 4 roku życia stąd taki wybór .
Podstawowe bazy jeżdżą tylko tyłem nawet w starszych wersjach .
I jestem mega zadowolona A najbardziej mąż bo to strasznie wkurzalo zapinanie córki od siostry...stąd on happy że clik i tyle roboty A auto mamy dosyć duże bo forda mondeo więc luzu A luzu
Tyłem
Najlepiej jak dziecko jak najdłużej jeździ, tak mówił nam pan co sprzedaje foteliki w specjalnym sklepie z atestowanymi fotelikami. Zamierzam wiec ile sie da wozić młodszego tyłem [emoji106] nawet go 3 lat, dwa to minimum [emoji846]

Cześć dziewczyny,
Jestem tu nowa. Też mam termin z córeczką na listopad. Mogę się do Was przyłączyć? Pozdrawiam Was wszystkie i życzę dużo zdrowka!

Witaj [emoji106] napisz coś o sobie? Imię, wiek, które dziecko i na kiedy dokładnie termin? [emoji5]

My kupiliśmy z bazą, bo mój Mąż też uważa, że wygodniej, szybciej i bezpieczniej - jak dobrze zapniemy bazę to tylko klik i już.

Ja tez będę miała bazę, maz wybierał to nie pytałam. Ale nie piszcie, że jest bezpieczniej, jest równie bezpiecznie co na pasach.. na pewno wygodniej, zgadzam się [emoji106]

Też myśleliśmy nad fotelikiem Maxi cosi z tą bazą, ale po przeanalizowaniu wszystkiego okazało się, że kompletnie nie pasuje nam do jednego auta, po drugie nie wiadomo czy następny fotelik wpinane w tą bazę będzie pasował nam do samochodów i do dziecka, bo dzieci są różne (długość tułowia itp.), a fotelik dobiera się pod dziecko i pod auto. I jak to mój Mąż stwierdził - trzeba patrzeć na tu i teraz, a teraz potrzebujemy dobrą łupinę pasującą do aut i drobniejszego dziecka ;) a następnym fotelikiem i bazą będziemy się martwić za kilka miesięcy.
My pojechaliśmy do sklepu i Pan nam powpinał kilka fotelików na bazy, na pasy i wybraliśmy z tych, które pasowały najlepiej (tworzyły odpowiedni, niezbyt pionowy kąt). I o dziwo ten sam fotelik zapinany na pasy i na bazę układał się często inaczej - np. czasami pasował do auta lepiej przypięty pasami niż bazą.
Właśnie... czasami fotelik lepiej siedzi na pasach niż na bazie, są różne testy i gwiazdki. Jak sie człowiek rozczyta to wychodzi często, że na bazie i w pasach jest tyle samo gwiazdek, wiec nie prawda, że bezpieczniej. To wprowadza w błąd dziewczyny, które nie mają bazy i mogą poczuć, że nie zadbały w pełni o bezpieczeństwo bobasa [emoji53] niektóre foteliki mają tyle samo gwiazdek za bezpieczeństwo w pasach co ma bazie, niektóre zaś w bazie mają więcej, to prawda... ale też niektóre foteliki bez bazy są bezpieczniejsze... Wystarczy dobrać fotelik.
Ja miałam z pierworodnym fotelik na pasach.. i nie pamietam żebym jakoś strasznie sie męczyła [emoji5] nie jeździłam za dużo z takim maluszkiem, tylko na szczepienia, a ponieważ strasznie szybko rósł, z lupiny szybko zrezygnowaliśmy i kupiliśmy besafe iZi go na pasy.. i ja w ogole nie wypinałam tego fotelika, był praktycznie na stałe, bo do jazdy tzw.rodzinnej jeździliśmy jednym autem, a do auta męża w ogole nie przekładaliśmy fotelika... tym bardziej, że był dobierany specjalnie go naszego auta volvo... A miłego wyciągałam normalnie, na raczki, bo przecież ten drugi fotelik jest już ciężki,a synka spokojnie na raczki brałam, kawał chłopa był [emoji23] teraz będzie baza, bo maz sie uparł... niech mu będzie. Dla mnie to bez różnicy [emoji106]

@Dita_333 fakt źle ujelam ale fakt drugi to taki że dla nas bezpieczniej bo oboje mamy lewe ręce do pasów i zabawy z nimi więc mamy pewność że wszystko jest dobrze dopięte i na pewno nic się nie odepnie hehe
Jak widziałam ile maz się produkował żeby zapiac chrzesnice to tyle ile się nakurwo....ł to jego :) więc dla nas mniej nerwów szybciej I będziemy pewni że wszystko jest dobrze:)
Ale pasami też jest bezpiecznie:)
My mamy jedno auto i drogie więc narazie nie pchamy się w drugie,bo pracę ma mezu blisko A ja do przychodni 4 minuty więc:)
I nam pasuje więc wzielam co doczytałam że mi odpowiada:)

Ps . Mała sprawdza ile można się rozepchac hahaha bo widzę że kopyta ma między zebrami i jak głęboko się da

Dziewczyny miałyście podawaną immunoglobulinę? Jak wyglądała procedura?
Wiem, że od stycznia tego roku jest to już refundowane.
Ja dostałam skierowanie od swojego lekarza do szpitala na jej podanie, a w szpitalu mi powiedzieli, że mam to załatwić z lekarzem prowadzącym w warunkach laboratoryjnych...
Czekam aż mój lekarz do mnie oddzwoni, bo jestem w kropce. Zastanawiam się jak to było/jest w Waszym przypadku?
Po badaniu u ginekologa dostałam zlecenie na zastrzyk no i tego samego dnia mi go podano, w tyłek. Zupełnie jak po porodzie z pierwszą córką.

Dziewczyny piszecie jak szalone, pół dnia mnie nie było a tu tyle stron. Przyszła mnie mama odwiedzić, a córeczka się rozpłakała, że chce iść do niej, to mi ją wzięła. Kurcze mam wyrzuty sumienia, bo mama właśnie mówiła, że jest senna i chce się położyć spać, bo idzie na nockę. No, ale się rozpłakała, że nawet z tatem nie pójdzie tylko z babcią.
Dziś kolejne prania już poszły, korzystam z pogody, z tego, że mąż ma czas, jest trochę wcześnie fakt, ale u nas ciągle coś do roboty. W czwartek wyjazd na cały dzień, to inne sprawy i jakoś tak chce skończyć to wszystko do końca września, a nie wiem jaka potem będzie pogoda.
Mnie osobiście trochę przeszkadza, że wizyty mam ciągle co 4 tygodnie. A dopiero następna za 3. Teraz będę miała w rozpoczętym 34 tc, a potem w 37. Pobierze mi tego gbsa i się zastanawiam, oby nie było powtórki z pierwszej ciąży, że pobrał mi, ale wyników nie odebrałam, bo już urodziłam.

Ostatnia edycja:
Laski miałam ciężką noc.
Ból brzucha jak na @ i twardnienie.
Musiałam wstać brać nospe i paracetamol.
A potem plamienie brązowe.
Nadal mnie brzuch boli.
Dzwoniłam do gina i mam po 14ej na ktg być a potem ma mnie obejrzeć.
Jak możecie to trzymajcie kciuki

Laski miałam ciężką noc.
Nadal mnie brzuch boli.
Kciuki zaciśnięte. Przede wszystkim jak pamiętasz jak najmniej stresu, bo to dobre dla dziecka nie jest.

Laski miałam ciężką noc.
Nadal mnie brzuch boli.
Mam nadzieje że wszystko w porządku, daj od razu znać po badaniu, trzymam kciuki !! [emoji8]

A odpoczywalas dzisiaj? Jak tylko dzisiaj to nie powinno to być nic niepokojącego, może jutro już przejdzie, życzę z całego serduszka.
Wczoraj raczej dzień spokojny, dziś jeszcze troszkę mnie ćmi, ale mniej uciążliwie jak wczoraj. Może to te przepowiadające? Nie wiem, nie pamiętam już jak to był heheheh ale chyba w poprzednich ciążach nie miałam przepowiadających.

Dziewczyny ja mam dzisiaj masakre ktora nie ktore z was już przeżyły jestem badaniu gluzkozy i bite 2 godziny siedzenia [emoji17]
No i super, że dałaś radę, wyniki pewnie będą dobre-tzymam kciuki :)

Hej. U mnie jak na razie wszystko w porzadku. Chodze do psychoterapeuty I jest coraz lepiej. Z dzieciatkiem rez wszystko w porzadku, a u Ciebie? :)
Nareszcie dałaś znać, że żyjesz:) Super, że terapia daje efekty.

Dziewczyny, a po 30tyg ile raxy bedziecie mialy wizte? Bo ja mam miec do 36 co 2tyg, a pozniej co tydzien.
Nie mam pojęcia co ile teraz będą wizyty, jutro się okaże :)

Cześć dziewczyny,
Jestem tu nowa. Też mam termin z córeczką na listopad. Mogę się do Was przyłączyć? Pozdrawiam Was wszystkie i życzę dużo zdrowka!
Witam nową mamusię :)

Dziś pusty dom, dzieci w szkole....oj potrzebuję trochę czasu zanim się przyzwyczaję do tego.
Chwilę po 14 ma ich przywieźć kierowca, a ja wyjdę spacerkiem po nich do przystanku. Już nie mogę się doczekać.
Zaszalałam dziś w 5-10-15 ale dla starszych dzieci :) Jest letnia wyprzedaż.

reklama
Doczytałam.... Pierwszy raz do końca od ponad tygodnia [emoji28] ale już nie pamiętam o czym pisałyście.

A, fotelik .
Wydaje mi się że przymierzanie fotelika ma większe znaczenie przy tym drugim fotelu. My z córka mieliśmy recaro na bazie i do naszego mondeo pasował idealnie, teraz zmieniliśmy na nowy model mondeo i ta sama baza z fotelikiem recaro tym 9-18 kg też super pasuje. Dla Małego postanowiliśmy kupić cybex aton 5 z baza i nie wiem czy powinniśmy też przymierzyć? Powiedzcie mi dziewczyny te które mają cybexa czym one się od siebie różnią bo jakoś nie mogę wyczytać tych różnic nigdzie ;)

Do góry