Mirakulum
Fanka BB :)
ONAONAONA
z tego co się orientuję Irlandia Północna to części składowa Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii więc pewnie i wasza służba zdrowia jest na angielską modłę. U nas tak jak piszesz inny świat. Opłaty za podstawową opiekę zdrowotną mogą mocno nadszarpnąć domowy budżet, dlatego większość Polaków unika tu wizyt z powodu przeziębienia u GP, próbując leczyć się na własną rękę. W grupie szczęśliwców są ci którym kiedyś z jakichkolwiek przyczyn udało się zdobyć Medical Carts i są zwolnieni z większości opłat.
Te badania robiłam w Polsce tuż przed samym wylotem do Irlandii a żeby się dowiedzieć czy zakażenie jest obecne, świeże czy odległe trzeba powtórzyć badanie najlepiej w tym samym laboratorium po ok 3 tygodniach i wtedy na podstawie wzrostu/spadku poszczególnych czynników lekarz może powiedziec czy jest to infekcja przebyta przed ciążą(bezpieczna) czy obecna( na którą w Pl podają lekarze antybiotyki). Ja po prostu nie miałam już możliwości powtórzyć tych badań w Pl.
Tak nawet czytałam jaki antybiotyk biorą kobiety w ciąży dość długo.
Co do opłat to szok! Ja nigdy za nic nie płaciłam.. czy recepty czy wizyty , jedynie dopłacalam do białej plomby oO
Co do badań to naprawdę się dziwię że ci nie zrobili mimo że miałas już swoje z wynikiem . Oo
A patrzyłaś czy można zamówić test online?
Mi cytologia wyszła źle w pl ..poszłam z wynikami do gp i przez 3 lata co pol roku miałam wymazy. Kolposkopie. Biopsie w szpitalu a pod koniec gdzie uwazAli że już trzeba będzie zmianę wyciąć i nie ma rady to co 3 miesiące. Teraz mam czekać na po porodzie z dalsza obserwacja danego miejsca . Niby co 6 miesiecy mają mi tam zaglądać przez jakiś czas ( te same osoby) także na szczęście nie musiałam załatwiać tego sama
Zawiozłam meza na lotnisko i teraz ... No co. Psa wykape . Obstrzyc trzeba.. zrobię sobie pazurki... Trochę na szydełku..trochę coś pomaluje i tak do wtorku rano znowu sama
Wczoraj zrobiłam gołąbki cały gar ale mam też ryż zapiekany z warzywami i piersią na dziś ... I zapewne brak apetytu ze smutku buuuuuuu
@weronika zgdladzam się z dziewczynami..też miewam twardy brzuch i to już często teraz wiaze z małym..dziś jechałam autem i czułam twardnienie które mijało bez zmiany pozycji ..z deczka małemu chyba było niewygodnie hehe
Też oprócz magnezu nic na to nie biorę bo to nie dokucza aż tak ale po dniu wrażeń bywa częściej