reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

U mnie lekarze liczą skończone tygodnie. W tej chwili zaczynam 13 a dla nich to jest 12. Tak było z urodzeniem córki 36 tc i 1 dzień. Wcześniej trzymali mnie na lekach bym wcześniej nie urodziła, siedziałam do soboty, podobno leki miały mnie jeszcze trzymać, a mi na drugi dzień wody odeszły i urodziłam.

reklama
To tak jak ja, zamawiam frisco do domu. Tylko pieczywo, mieso, wedliny, warzywa i owoce kupije sama:) dla syna kupuje w necie (h&m i next) dla siebie wole przymierzyć w sklepie, ale nie lubie długo łazić po centrum handlowym :)

Wyprawkę zamawiałam dla syna przez net, wiem co musze jeszcze dokupić, ale mi już niedużo zostało. Głownie duże: wózek bliźniaczy, fotelik dla starszaka i łóżko piętrowe..

A ja pieczywo też zamawiam - mamy piekarnię, gdzie zamawia się do 22 poprzedniego dnia i do 6 rano masz świeże pieczywo na klamce ;p więc nawet to zamawiam ;)

Dziewczyny jak wasi lekarze liczą tygodnie ciąży?

Próbujcie to rozszyfrować odkąd pojawił się temat - kiedy zaczyna/ kończy się pierwszy trymestr.
Z tego co zauważyłam są różne szkoły liczenia tyg ciąży ( co nie ukrywam było dla mnie zdziwieniem).

Np. Mam ten sam termin co Pati, a mój lekarz traktuje to jako 11 tc.

Liczy wg schematu: ze 8 dzień od ostatniej miesiączki (licząc łącznie z dniem miesiączki) to 1 tc. A kolejny to 1tc+1 dc, itd.
To samo wg usg oraz ostatniej miesiączki ( mam różnice tylko 2 dni, wiec to nic nie zmienia).
1-7 dzień cyklu to jakby zerowy tydzień.

Mam nadzieje że nie wyszło masło maślane z mojego tłumaczenia.

Czy któraś ma podobne doświadczenia jak moje?
Nie zrozumial tego jak Ty to napisalas [emoji85] kiedy zaczyna sie 2 trymestr to do dzis nie wiem [emoji23] lekarze licza skonczone tygodnie, czyli jak mam 12+6 to dla lekarza 12.. ja tutaj na forum pisze, ze 13 bo wiekszosc tak wlasnie liczy, ale normalnie rodzinie czy znajomym podaje tak jak lekarz liczy ;)
A ja pieczywo też zamawiam - mamy piekarnię, gdzie zamawia się do 22 poprzedniego dnia i do 6 rano masz świeże pieczywo na klamce ;p więc nawet to zamawiam ;)
Ale czad, tez bym tak chciala :D

7D924A0C-29F6-4389-801F-91AB15AB6A5C.jpeg
Która kolorystyka?
Fajny wózek, gondola mi się podoba, ale spacerowka plytka.

Ten lub ewentualnie szary ;)
A co znaczy płytka spacerówka? ;)

Załączniki

• 7D924A0C-29F6-4389-801F-91AB15AB6A5C.jpeg
    7D924A0C-29F6-4389-801F-91AB15AB6A5C.jpeg
    71,9 KB · Wyświetleń: 369
F84DDE02-15D0-4A1E-93FA-DE1E09AD9C06.jpeg
BDBEC41F-2231-4B6C-AC8E-91743C2AF1D5.jpeg
Kupiłam już dwie rzeczy, ale to przez to że kończyła mi się ważność karty podarunkowej ;p kupiłam śpiworek i muffki ;p
Bardziej podobały mi się śpiworki z futerkiem, ale ten był z pierza i był lżejszy, więc wygrał ;p wiem, wiem - czarne, ale muszę choć to mieć czarne ;p kocham czarny, ale nie chcę wózka czarnego, więc chociaż to... ;p

Załączniki

• BDBEC41F-2231-4B6C-AC8E-91743C2AF1D5.jpeg
    BDBEC41F-2231-4B6C-AC8E-91743C2AF1D5.jpeg
    86,3 KB · Wyświetleń: 399
  • F84DDE02-15D0-4A1E-93FA-DE1E09AD9C06.jpeg
    F84DDE02-15D0-4A1E-93FA-DE1E09AD9C06.jpeg
    211,4 KB · Wyświetleń: 408
reklama

Tez mialam zamiar zaczac zamawiac produkty zywnosciowe i zaraz sprawdze haa. W koncu wiemy co chcemy i mozna zaoszczedzisz duzo czasu a teraz nie chce mi sie jeszcze z Mezem lazic po sklepie to jezdzi ostatnio sam. I te wieksze i te male

A porod. Nie ma co sie zadreczac i myslec teraz o porodzie a tym bardziej kierowac zoska czy kaska..Kazda z Nas jest inna i przejdzie to inaczej i decyzje trzeba podjac samemu.powiem tylko ze czulam sie dobrze i po cc jak i po sn ale po sn szybciej wrocilam do aktywnosci fizycznej . Wszystko robilam sama. Nie rozmyslalam w ciazy o porodzie.a pod koniec kiedy juz miesiac spac nie moglam z powodu brzucha to juz chciałam jak najszybciej ta akcje porodowa by miec to za sobal.. bole i wszystko. Moc sie w koncu polozyc na plasko na plecach! Biodra tak mnie bolaly zd sobie nie wyobrazacie nawet .co 1h musialam w nocy zmieniac poZycje i w koncu przenioslam sie na fotel lol.
W drugiej ciazy mimo doswiadczenia odczucia mialam takie same:p raz sie zyje hahaha
Staralam sie skupic na dziecku a nie na bolu. Nie wiem
Tym trzecim razem chcialabym miec makijaz hahah:p moze sie nie rozmaze:p ale to jeszcze za wczas o tym myslec

I po tych przejsciach zdecydowalam sie na trzecie oO haha

Do góry