reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

onanana jestem zdziwiona że Majeczka nic nie przybrała przez tyle tyg może wcześniejszym razem źle waga była starowana albo źle wpisała :baffled:Jeśli rzeczywiście to jak dziewczyny pisały dawaj zupki,deserki i kaszki mleczno-ryżowe tam jest mm modefikowane więc myślę nie ma sensu dawać samego mm.Mam tu taką tabelkę i patrzę że dzieciaczki do 4 miesiąca przebieraja ok 700g w 5miesiącu podwajają wagę urodzeniową w 6, 500g a potem już po 300g.Zresztą nasze dzieciaczki teraz dużo się ruszają może on spala szybko jedzonko no nie wiem sama...my pod koniec maja idziemy na szczepienie i zobaczymy ile moja bo 2 tyg temu miała 7520g a teraz po troszku wprowadzam coś nowego ale ona średnio mi je :baffled: Oby wyniki były dobre i wyjaśniły sytuację ;-)

oj i dla mnie cyckowanie wygodne i przyjemne :-) I strasznie chciałam karmić cycem aby mieć ten bliski kontakt z dzieckiem a cyckujemy się co 2-3h ostatnio wszystko ją interesuje i guzik je ...aaaa jak była malutka daliśmy jej 2 razy pod rząd mm bo miała te kolki i myślałam że to przez moje mleko jejku ja jej dawałam butle i płakałam że mam tyle mleka a ona je mm strasznie to przeżyłam :-D

Ostatnia edycja:
reklama
Mam tu taką tabelkę i patrzę że dzieciaczki do 4 miesiąca przybieraja ok 700g w 5miesiącu podwajają wagę urodzeniową w 6, 500g a potem już po 300g.

Piszesz do onanany, ale i ja Ci podziękuję za ten post. Masz tą tabelkę na necie? Możesz wkleić link? U Zośki to by się zgadzało:
- waga urodzeniowa 3,630
- w dniu wypisu 3,455
- V miesiąc marzec: 6,550 (no prawie 2x masa z wypisu)
- w VI miesiącu przybrała 450gr
- a licząc od stycznia to przybrała średnio 300gr miesięcznie.

A że i ja i tata Zosi jesteśmy szczupli i wysocy, to chyba wszystko ok.

Przepraszam, że odniosłam tego posta tylko do siebie, ale ucieszyły mnie te dane.

A i dziołszki - nie kłóćcie się już. Się nie podoba, to nie komentuję i olewam sprawę - zdrowsze będziemy;-)

Anek nie mam takie kółeczko było w pudełku ze szpitala i tam jest pierwszy rok życia dziecka począwszy od karmienia mlekiem mamy,mm,rozwój psycho-ruchowy,kalendarz szczepień,przyrost masy ciała,przyrost długości także bardzo fajne te kółeczko :-) Aaaa i od 7 miesiąca nasze dzieciaczki będą rosnąć po 1-2cm a w szóstym jeszcze rosły po 2-3cm ;-)

Bardzo się cieszę że skorzystałaś z tych wiadomości :-)

Aaaa i od 7 miesiąca nasze dzieciaczki będą rosnąć po 1-2cm a w szóstym jeszcze rosły po 2-3cm ;-)

Bardzo się cieszę że skorzystałaś z tych wiadomości :-)
No to ciekawa jestem jak ze wzrostem bedzie u Zośki, bo jak do tej pory to rosła po 4 cm: urodziła się 55 cm a teraz ma o zgrozo 79cm:confused: Czyli 24 cm w 6m-cy.

Ankusch no tak, tylko Maja przez 2 m-ce nie przybrała nic...
źle przeczytałam, bo myślałam, że przez m-c. onanana porobisx badania, bedziesz spokojniejsza, teraz tak jak pisałam dajesz młodej wszystkiego juz po trochu, wiec bedzie dobrze;)Moze faktycznie ejst tak jak zuwazylas, ze odkad zmienilas diete to Majcia gorzej przybiera, ale tez byla tylk i iwylacznie an cycusiu, teraz powinnam zaczac nadrabiac. Bo niby do 6 m-ca poiwnno wystarczac mleko mamy, ale przeciez nie akzde dziecko rozwija sie tak jak podaja w ksiazkach i np Maja mogla wczesniej potrzebwac wprowadzenia innych posilkow? Najwazniejsze, że jest zdrowa :)
Dżizasss laski, jakimi ja hieroglifami piszę - ni to polski ni chiński :/:baffled:

Gola i ja myślałam że przez miesiąc nie doczytałam i nie dosłyszałam jak zawsze :dry:

Martyna pojadła trochę kaszki ryżowej brzoskwiniowej na moim mleku(bardziej jej smakuje niż te kaszki z mm) zaraz cycem popije i może drzemka a potem na spacer gonimy bo ładnie :-)

Co za burza na forum :shocked2:
A mowiono ze forum listopadowe jest spokojniejsze i bardziej tolerancyjne niż inne miesieczniki :-p

Dziewczyny dajcie spokoj, kazdy moze pisac co chce. Nie ma sie co urażać ani obrażać.

pepsi wiesz wiecej o zdrowym odzywianiu niz ktokolwiek inny na forum. Wiele razy sluzylam dobra rada. Mysle ze wiekszosc z Nas korzystala z Twojej wiedzy. Jestes potrzebna nam w wiekszosci ;-)

Pepsi -dlaczgo jestes taka przeciwniczka MM?

A z drugiej strony co za przyjemnosc z jedzenia ,jesli je sie tylko to co napisalas. Przeciez pomimo ,ze zdrowe ,to jedzenie z pary jest prawie bez smaku.

.

no ale zywienie niemowlaka ma byc przedewszystkim zdrowe...
Przeciez jedzenie ze sloczkow tez nie jest w żaden sposob smaczne - chocby ziemniak z dynia - okropienstwo, a dzieci wsówaja bez zastanowienia.
Niemowleta jeszcze nie odrozniaja smakow i na smaczne jedzenie jeszcze przyjdzie czas.
Zeby bylo naprawde smacznie tzrebaby dosladzac, albo dosalac czy uzywac przypraw. A tego robic nie wolno.

Co do tych diet i żywienia maluszka, to każda mama robi inaczej i wg mnie nie ma to jakiejś różnicy. Matka karmiąc dziecko wiele rzeczy robi instynktownie .

dokladnie :-)
Jedne z nas dadza rocznemu dziecku ciekierki, albo schabowego z kapusta a inne beda z tym czekac do konca 3 roku zycia, czy nawet dalej.
Kazdy ma prawo robic jak chce, a na forum tylko dzielimy sie doswiadczeniami :tak:

Ankusch no tak, tylko Maja przez 2 m-ce nie przybrała nic...

czy Maja sprawia wrazenie glodnej po jedzeniu mleka?
Albo czy po zjedzeniu sloiczka domaga sie jedzenia?

Pytam tak bo mowi sie ze dziecko nie da sie zaglodzic :) Jesli nie najadalaby sie to dalaby znac o tym.

Ja mialam taki przypadek z Mackiem jak mial 4 msc i konczylo mi sie mleko w piersiach to on tez niemal nic nie przybral przez miesiac. tylko ze on mi codziennie plakal, a nie wiedzialam o co chodzi. Dopiero przy wazeniu skaplam sie ze sie dziecko nie najada.

A moze Maja zrobila sobie takie zapasy wczesniej ze teraz wiecej spala kalori niz zjada?
Faktycznie powinna przybrac cokolwiek, ale mysle ze moze byc tak ze za moment wystrzeli z waga do przodu.

3mam za Was kciuki!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
my po szczepieniu młody waży 8240 gram i mierzy coś ok 73 cm, także też już wolniej przybiera, przez 6 tyg równo pół kilo, ale zdecydowanie więcej się rusza:-D więc się nie martwię:-)

reklama
Nie było mnie dzień, a tu taka burza :szok: no nieźle. dziewczyny nie kłóćcie się każda z nas jest inna i dzięki temu to forum tak fajnie funkcjonuje. Ja nie odebrałam postów pepsi jako ataku, choć na wiele kwestii mam odmienne poglądy, i w stylu funkcjonowania bliżej mi do winkii (niech żyje MM :-D) a w wielu sytuacjach rady pepsi były bezcenne :tak: dziewczyny zakopcie topór wojenny :-)

Do góry