reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

kruszka widzę że te wasze zajęcia w szkole rodzenia są bardzo fajne:-) ciekawe czy i nasze okażą się takie:-)
pomysłowo zrobili,że wzięli panów do oddzielnej sali i wytłumaczyli co i jak. Ja swojemu mężowi trochę nabąkiwałam, ale zawsze jak powie specjalista do lepiej:-)

Z tym cukrem to masz nie za ciekawie. Może poczytaj w necie jeszcze o innych dietach...

reklama
Ostkapa własnie tak dzisiaj robiłam szukałam szukałam i niewiele znalazłam... Na razie zmieniłam chlebek, bo pierwszego dnia jadłam inny (słonecznikowy z lidla) a w kolejnych orkiszowy wypróbowywałam i po nim niestety gorzej, wiec odstawiłam. Staram się więcej ruszac, mimo, że mam sie oszczezac, no nic na razie metoda prób i błędów..

Ja nie mam przewaznie kłopotów ze spaniem, jedynie z zasy[pianiem, musze poczytać. Do kibelka wstaję, ale jak juz to raz. I nie budza mnie ruchy dziecka... ale to chyba nie jest problem. A III trymestr zaczyna sie w 28 tc. :-) Tak jak i 7 miesiąc

kruszka a może chlebek żytni, on też przy okazji ma dużo żelaza zawiera. A do chlebka jakaś chudziutka wędlinka i listek sałaty lodowej. Co do obiadu to nie mam pojęcia. A co do ruchu to nie polecam - jak masz odpoczywać, to odpoczywaj. Cukier lepiej normować dietą niż ruchem, bo ten może Ci w nadmiarze zaszkodzić!!!

Ruchy dziecka mnie też w sumie nie budzą, ale jak się już obudzę i przerzucę na wznak lub bok to czuję jak mała się gnieździ:-D

kruszka i siaalala dzięki za ten III trymestr. Szukałam w necie ale tutaj to co strona to inny pomiar. Wiem ze ciąży nie przelicza się na miesiące, ale jak znajomi pytają to nie wiem co im powiedzieć, bo po tygodniach, to znowu oni "nie rozumieją". Podsumowując - jutro zaczyman III trymestr:-)

Kruszka, a nie rozpisano Ci diety z wymiennikami weglowodanowymi? ja np. mam zjesc 19 dziennie.
sniadanie i kolacja po 3,5 z czego 2 WW chleb , drugie sniadanie i podwieczorek po 2, obiad 6 z czego 3 ziemniaki, II kolacja i przed snem po 1 WW.
tabele wymienników znajdziesz w necie. znajdziesz tam wszystko: chleby, owoce, nabiał.
mi najlepiej sluzy chleb zytni na zakwasie, bez drozdzy i dodatku maki pszennej. na chleby ciemne trzeba uwazac,bo czesto zawieraja karmel albo słód.
jesli mimo trzymania sie diety poziom cukru jest wysoki trzeba brac insuline i wierz mi, to nie jest koniec świata.
to moja druga ciaza z insulina :-)
pamietaj, ze mimo rygoru nie mozesz byc glodna, jesc co 2,5 godz. i nie oszczedzac na weglowodanach, bo to moze doprowadzic do kwasicy ketonowej, ktora jest bardzo niebezpieczna dla Ciebie i młodego.

Kruszka, a nie rozpisano Ci diety z wymiennikami weglowodanowymi? ja np. mam zjesc 19 dziennie.
sniadanie i kolacja po 3,5 z czego 2 WW chleb , drugie sniadanie i podwieczorek po 2, obiad 6 z czego 3 ziemniaki, II kolacja i przed snem po 1 WW.
tabele wymienników znajdziesz w necie. znajdziesz tam wszystko: chleby, owoce, nabiał.
mi najlepiej sluzy chleb zytni na zakwasie, bez drozdzy i dodatku maki pszennej. na chleby ciemne trzeba uwazac,bo czesto zawieraja karmel albo słód.
jesli mimo trzymania sie diety poziom cukru jest wysoki trzeba brac insuline i wierz mi, to nie jest koniec świata.
to moja druga ciaza z insulina :-)
pamietaj, ze mimo rygoru nie mozesz byc glodna, jesc co 2,5 godz. i nie oszczedzac na weglowodanach, bo to moze doprowadzic do kwasicy ketonowej, ktora jest bardzo niebezpieczna dla Ciebie i młodego.
Oczywiście, że dostałam:-) I na razie ucze się (to mój trzeci dzieńz glukometrem) co moge co nie. I tak własnie wyszło, że chleb orkiszowy odpada, a ten słonecznikowy może być, tak samo waza zytnia pasuje. Tylko nie wiem jak wyszło, że po zjedzeniu leczo warzywnego z 2 szt ziemniaków jednego dnia miałam 104, a drugiego 139, cos pewnie wczesniej zchrzaniłam. dzis na razie jest ok, po sniadaniu 117, po obiedzie 118, więc chyba powoli zaczynam to ogarniać:-) Trzymajcie kciuki za nas:tak:

kruszka i siaalala dzięki za ten III trymestr. Szukałam w necie ale tutaj to co strona to inny pomiar. Wiem ze ciąży nie przelicza się na miesiące, ale jak znajomi pytają to nie wiem co im powiedzieć, bo po tygodniach, to znowu oni "nie rozumieją". Podsumowując - jutro zaczyman III trymestr:-)

Według tego, co ja wiem i jak liczę i tego co na suwaku masz to już zaczęłaś - tydzień temu :) ja też nie wiem co znajomym mówić, a najgorzej lekarzom - bo oni liczą skończone tygodnie a jak jest się w 27t3d to jest już 28tc :)

Poza tym wejście w III trymestr mierzone jest różnie przez różne źródła, wystarczy wyszukać w Internecie jakikolwiek kalendarz ciąży w jednym 26tc to już IIItr. w innym dopiero 28 więc rzeczywiście trudno się połapać. Tak czy siak do rozwiązania coraz bliżej :)

Według tego, co ja wiem i jak liczę i tego co na suwaku masz to już zaczęłaś - tydzień temu :) ja też nie wiem co znajomym mówić, a najgorzej lekarzom - bo oni liczą skończone tygodnie a jak jest się w 27t3d to jest już 28tc :)

Poza tym wejście w III trymestr mierzone jest różnie przez różne źródła, wystarczy wyszukać w Internecie jakikolwiek kalendarz ciąży w jednym 26tc to już IIItr. w innym dopiero 28 więc rzeczywiście trudno się połapać. Tak czy siak do rozwiązania coraz bliżej :)

Wiesz co to chyba zalezy od lekarza, bo moja ginka liczy jako tydzień, który obecnie trwa. A jak byłam teraz w poradni diab to liczyli skończone. No więc sama sie waham co powiedzieć:-)

Ja miesiące liczę wg kalendarza i ostatniej miesiączki. Tzn. jeśli ona była w lutym, to tego samego dnia w marcu zaczynam liczyć drugi miesiąc itd.

A z tym III trymestrem rzeczywiście jest różnie - między 26 a 28 tygodniem.

reklama
Oczywiście, że dostałam:-) I na razie ucze się (to mój trzeci dzieńz glukometrem) co moge co nie. I tak własnie wyszło, że chleb orkiszowy odpada, a ten słonecznikowy może być, tak samo waza zytnia pasuje. Tylko nie wiem jak wyszło, że po zjedzeniu leczo warzywnego z 2 szt ziemniaków jednego dnia miałam 104, a drugiego 139, cos pewnie wczesniej zchrzaniłam. dzis na razie jest ok, po sniadaniu 117, po obiedzie 118, więc chyba powoli zaczynam to ogarniać:-) Trzymajcie kciuki za nas:tak:

Spróbuj leczo z kromką chleba zamiast ziemniaka.
Na obiad mogę polecić Ci gotowane udka z kurczaka z kaszą jęczmienną i surówką (może być np.,z kalarepy, z ogórka, z kapusty) albo pulpety gotowane w kostce rosołowej z mięsa indyczego albo gołąbki, po takich zestawach ja cukier mam między 110-115.

Do góry