reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

reklama
aneta przepraszam za pomyłkę, coś mi się ubzdurało że nosisz pod sercem córcię:)
Michelle mało mówi, ale za to fizycznie się rozwija chyba nawet ponad swój wiek:)
Co do tv, to my praktycznie od porodu bardzo mało oglądamy tv. Raz na tydzień może się zdarzy że włączę tv przy Zosi, ale to jakiś program muzyczny. Poza tym jak Mała zaczyna się interesować tym co jest na ekranie to go wygaszam i leci tylko dźwięk. Ze dwa razy w tygodniu włączymy też coś wieczorkiem, ale Zozo już o tej porze śpi. Od razu obiecaliśmy sobie że Mała nie będzie przyzwyczajana do telewizji:)

multi gratuluje sukcesu zasypiania, nam niestety nie udało się osiągnąć etapu "wyjścia z pokoju przed Zaśnięciem Zosi". poza tym pobudki w nocy tez się zdarzają i trzeba jej dać "zgubionego" smoka.

Ja ogladalam baardzo duzo tv w ciazy i po porodzie. Siedzialam w sumie sama z mala wiekszosc dnia jak tato byl w pracy i ten tv tak sobie chodzil caly dzien... Mala nawet przy nim zasypiala. I kurcze tak sie przyzwyczaila do tego ze caly czas dzwiek w domu :tak: moj blad :( teraz staram sie puszczac w dzien same bajki bo ona taka zainteresowana i lepiej zeby glupot chociaz nie ogladala

Aneta - a moze puszczaj jej radio, albo jakies dzieciece piosenki z mp3. Moja oglada bajki ze starszym ranl i troszke wieczorem, ale ogolnie tez staram sie ograniczac, bo male oczka jednak sie mecza. Ja mam teraz problem ze starszym,bo on nke moze zyc bez komputera. Wszystko tak opanowal bezblednie i komputer i laptopa i nawet tableta. Nie ma 4 lat a wszystko juz potrafi na nim robic
:no::happy:. Troche mnie to przeraza.
Fakt my z eMem to tylko komp., za to telewizor moglby dla mnie nieistniec. Strasznie oglupia ludzi, zreszta internet tez. Najgorsze sa dla mnie wiadomosci, ze pokazuja tylko same najgorsze rzeczy. Wyleczylam sie ztego bo odbijalo sie na mojej psychice. Po dwojce dzieci jestem i tak az nadto wrazliwa. Oddalam ja najdalej zle wiadmosci i mysli.

U nas też TV raczej mało.
Codziennie włączamy, ale normalne programy małego nie interesują a bajki włączamy raz na czas, najczęściej żeby obciąć pazurki ;-)
Mnie najbardziej wkurza, że mój M sobie wlączy żeby brzęczał, a jak czytamy sobie książeczki to mnie to strasznie rozprasza, a co dopiero dziecko...

Badka a czy brałas clexane?

Babyduck Twoje rady na temat zachowania Kuby na pewno i u nas sie przydadzą, wczesniej czy póxniej :)

Ostka z tym płaczem bezdechowym to pewnie nie raz pietra mieliście, skoro trzeba czasami dmuchnac kilka razy. Tez słyszałam, że to pomaga. Na szczęście nie musielismy jeszcze próbować, tak mi sie przynajmniej wydaje :confused:

U nas jak maly wstaje to zawsze z płaczem. Ja nie słysze od razu, że sie obudził, a wtedy On zaczyna sie drapać i tym samym rozdraznia sie. Czasami uspokajam Go po 20 min :szok: Ale ostatnio M pokazuje mu klub Kubusia Puchatka nad łóżeczkiem i jak sie dobrze zagada to przestaje płakać i wita sie z nimi :-) Dla mnie to troche uciązliwe, bo muszę Go trzymać na szerokość łóżeczka, ale póki co ...
Powiem, że z tym usypianiem to super :) My juz tego nie robimy przez jego prblemy skórne. Ale slyszalam tyle dobrego o tej metodzie, ze nie omieszkam opowidac o tym innym mamom :) A także po szczesliwym rozwiązaniu stosowac u drugiego brzdąca.

A i mam pytanie do Was. Jak przechowujecie ubranka po dzieciach. Dzis znowu poodkładalam troche za małych. Powkładalam je na razie do worków foliowych. Poprzednie trzymam w papierowych. Uzbierała sie niezla górka, która zalega w szafie (kiedy my sie przeprowadzimy:crazy:) a reszte u stawilam za drzwiami. Obawiam sie, że te w folii moga zaczac... brzydko... pachnieć?

kruszka - nie brałam clexan- u. W pierwszej ciąży jak miałam krwawienia to brałam tylko leki na podtrzymanie plus leki na tarczyce. W drugiej już bez leków na podtrzymanie tylko leki tarczycowe.

Kruszka- gratulujemy!!!!Dbaj o Was i trzymam mooocnoooo kciuki,żeby maleństwo zdrowo przyszło na świat!!!!!

Ja ubrania właśnie mam w dużyc workach na śmieci i ostatnio przebierałam dla kuzyna i generalnie nic się nie dzieje, ale worki póki co też nie były szczelnie zamknięte, bo mam na dole pokój- graciarnię więc nie było potrzeby...

reklama
Ojjj ale mam nadrabiania.... ja tak w skrócie. U nas była totalna masakra! Mały był tydzień na antybiotyku i po odstawieniu złapał jelitówkę + zęby + zapalenie jelita po antybiotyku! Koszmar! dziś już lepiej. :-) myślałam że oboje się wykończymy, ja z nerwów i bezradności:-( oby już było tylko lepiej!

Kruszka gratuluję! spokojnych 9miesięcy życzę:-) My też planujemy kolejną ciążę-chcemy spróbować jeszcze na ten rok:-)

Babyduck u nas Tymek też zaczyna bić po twarzy. Moje odczucie jest takie że nie radzi sobie z emocjami czasami. On nie robi tego celowo. Jak już mnie uderzy a ja powiem żeby tak nie robił bo mamę to boli to on robi podkówkę i zaczyna płakać. Mam nadzieję że sobie z tym poradzimy. Ale często jak nie dostaje czego chce to wygina się w pałąk! to jest wkurzające:baffled:

Ja ubrania chowam dla kolejnego maluszka:-D

Aneta moje dziecko nie ogląda tv. Czasem włączę mu krótką bajkę-zazwyczaj jest to noddy. Póki mogę go chronić przed tv to nie ogląda. Wiadomo że jak podrośnie to i tak pewnie będzie oglądał. Ale ostatnio gdzieś czytałam że dziecko do 2lat nie powinno oglądać tv ze wzdględu na wzrok.
Ja też nie daję dziecku słodyczy. Raczej jada też produkty bez cukrowe. Ale wiadomo że czasem nie da się tego uniknąć:baffled:

Do góry