Jeśli urodził się przed terminem to myślę że naturalne jest, że na początku będzie się rozwijał inaczej niż rówieśnicy, zresztą każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Może spróbuj mu porozkładać zabawki tak troszkę poza zasięgiem, żeby musiał sięgnąć (u nas nie działało, lepsza do podawania zabawek była mama, ale może u was podziała). Dziewczyny pisały też o specjalnych ćwiczeniach na youtube. Co do ząbków, to córeczka koleżanki pierwszy ząbek miała dopiero w wieku 16 miesięcy, więc też nie ma reguły, że skoro inne dzieci mają już ząbki w wieku 6 miesięcy to twój synek też będzie je miał. Mój Antoś też na razie bezzębny i nic nawet nie widać, ale maruda okropna, więc myślę że na dniach cosik się wykluje, chyba że to znowu skok.
U nas też problem z kupką, trzeci dzień nic nie ma, ale nie pręży się, więc chyba mu to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Rano dałam mu syrop lactulosum, może podziała. Daję też tarte surowe jabłuszko, ale jak narazie nie działa
.
Noc tragiczna, może przez zęby, a może właśnie przez kupę
. O 1 pobudka i nie spał do 5:30 :O O 4 spasowałam z lulaniem bo ledwo przysnął, odłożyłam i znowu się budził. Wszystko ciekawe, rozgląda się, śmieje, zagaduje, w końcu matka zgłodniała, wsadziłam małego do łóżeczka w salonie, pobawił się, pogadał, i sam padł o 5:30. Pospał do 7 :/ Skąd te dzieci biorą tyle energii.