reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Hej.
Moja mała próbowała ziemniaka i buraka - oba swojskie. Ale po pierwsze bardziej jej wpycham to do buzi i popycham łyżką. Nie bardzo ogarnia to jedzenie ;)
Jak rozdrabniacie jedzenie gotowane przez Was? Blenderem?

Tak blenderem, a owoce jak mam malo i na szybkiego to scieram na tarce.

Jola milo ze sie odezwalas :)
Cudna Haneczka :*

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Heeej!

My już po alergologu (kontrolna wizyta).

Ania dobrze się rozwija, skórę ma super itp.
Zalecone zostało mleko bebilon pepti 2, cieszę się bo nam słuzy i z refundacją 10zł za puszkę. Mamy do roku przepisane, ale w 9mies. wprowadziny HA.

Co do glutenu to mam wprowadzic kasze manną i dzis juz dostała z zupką.
Kaszek żadnych nie proponowała mowila ze manna jest ok i innych bezmlecznych nie proponuje.
Pytałam czy chleb mogę dać. Nie zaleca, bo w chlebie jest teraz wszystko rozne ziarna itp.
Reszte mam podawac tak jak do wieku i tyle.
Wszystko na teraz jest super.

aaaa i usłyszałam po raz kolejny, że Ania nie bedzie drobną dziewczynką :) matkooo 2 metry i 100kg jak moj mąż :D będzie mi ziemniaki nosic :D
Nam też lekarz mówił że w 9 miesiącu zmienić na HA tylko że my jesteśmy na Nutramigenie

Osobno w garze :D wlałam wody i wsypałam łyżke kaszy. Przegotowałam z 3-4min i dodałam polowe do zupki :)

Wiecie co ja dzis odwaliłam...
Wyjezdzam od lekarza, parking robią i jest sredni na takim polu. Słupki tylko wstawione metalowe po calej długosci od ulicy.
Cofam i ominęłam słupki i juz kręce i słyszę wielkie buuuum!!!
Miałam juz zawał...
Idę do tyłu sprawdzic czy polowa auta do klepania, wizja mojego męża i nasluchiwanie się o tym gdzie patrze :D a tu słupek! Ten metalowy wgięty az do połowy, patrzę na auto..a tam nic :D byl mroz i nie odbil sie na lakierze tylko na tym zamarznietym..uffff.

Nie pytajcie co przezylam, bo NIGDY w nic nie uderzylam. :D szczescie było ze mną.
Uff. Juz wyobrażałam sobie twojego męża i jego minę[emoji4] eh ci faceci

Jolcia, ja ciebie niestety nie kojarze, ale witam i powiem, że córeczke masz prześliczną :)

Aż mnie kusi przekroić Sophie na pół i zobaczyć czy zapleśniała :p Teraz kiedy dzieci mają zęby trzeba uważnie obejrzeć zabawki, żeby się do tej pleśni potencjalnej nie dogryzły.

Byliśmy dziś u lekarza na kontroli. Synek zdrowiutki jak rybka. Nawet na te kupki nic nie powiedziała, bo mały nie ma żadnych innych objawów. Pewnie za dużo nowych rzeczy było na raz. Przeszłam na mleko 1 wczoraj i dzis juz kupy sie uspokoily.
Miała kłopot go obadać bo synek jak tylko pleckami dotknął maty to mostek i na brzuch. We trójke go musieliśmy rozpraszać by go mogła obejrzeć :p
Okazuje się tez, że z wagą małego jest ok, rośnie sobie stabilnie. Jest drobny, ale jeszcze w normie. Wyjaśniła nam, że krzywa która poszła w dół to zależnoć wagi od wzrostu - wazy za malo jak na dziecko 68cm dlugie. Za szybko urusł a tył sobie pomalutku jak zwykle :p Mamy mu oleju dodawać do jedzenia, by go podtuczyc (wiec moj chlop dobrze kombinowal z tym maslem).
Generalnie kamien z serca... :)

Ale po powrocie do domu synek byl tak wymeczony, ze zaraz zasnał. Niestety drzemka byla krotka i byl super marudny do wieczora. Nawet nie zjadl duzo. A ja znowu zaczelam cierpliwosc tracic :( Jak ja bym chciala byc spokojna, cierpliwa mamą :(

nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich zaległosci ;) u nas wszystko super :) dziewczynki obie zdorwe :) Hania też zaczyna przygodę z 'normalnym' jedzeniem ;) choć mleczko prosto od Mamusi jest najlepsze na świecie ;) a najlepsze w nocy co 2 godziny najlepiej ;)
Napiszę Wam jeszcze, że Hania na świat przyszła 13.07 przez cc (zaplanowane) zdrowa i równie kudłata jak jej starsza siostrzyczka :) któraś jeszcze urodziła 13?

Śpiworek- dla Hani to ZŁO!! raz próbowałam ją w tym położyć i skończyło się wielkim buntem ;) dałam spokój, kocyk jest najlepszy :)

Jadzi_Mama - współczuję 'ciężkiej' choroby męża... mój raz z temperaturą kazał zawieźć się na SOR :| wyśmiałam go!

BasiaJulia - pierwsze łyżeczki to jest nauka jedzenia bo to wszystko nowe dla Maleństwa nowe smaki, nowa konsystencja, nowe temperatury, nowy sposób jedzenia. Ja blenderem rozdrabiam do takiej papki. A owoce mam taką tarkę http://images10.fotosik.pl/3531/8f6677a7de42ea44med.jpg i na niej tarłam dla Ami bo Hania jeszcze nie dostała owoców.

Fazerka <3

Flemmie- ja Ciebie też nie, najwyaźniej pojawiłaś się kiedy mnie juz nie było ;) dziękuję muszę ogarnąć Wasze maleństwa :) To Twój pierwszy Maluszek? ja podobnie miałam przy Amelce, lekarka na mnie nakrzyczała że Ami za chuda i że mam ją "utuczyć humanem", co najlepsze jeszcze wyszła na korytarz i powiedziała to teściom którzy oczywście w tamtym czasie towarzyszyli mi na każdym kroku :| eh... ciężko było ale się udało! po pierwsze pielegniarka źle ja zważyła, a po drugie my z mężem jesteśmy szczupli co za tym idzie Ami też była/jest szczupła. Dobrze, że i u Ciebie wszystko dobrze sie skończyło :) nie ma co się zadreczać :) jestesmy tylko ludzmi i zdarza nam się, że ktoś/coś nas wyprowadzi z równowagi! nawet takie maleństwa nasze kochane.... mnie też czasem to się zdarza, wychodzę na chwilkę aby ochłonąć i później jest lepiej :)

Sorki, że taki elaborat Wam tu napisałam ;)

Tak, synek jest moim pierwszym dzieckiem (jeszcze nie wiem czy jedynym :p ). No wlasnie, niektore dzieci sa po prostu drobne (ja była drobna też). Jak poprzednio usłyszałam, że mam go wiecej karmić to mi ręce opadły, bo jak? Nie głodze go przecież. Moge go karmić cały dzień, ale co z tego jak on zje tyle ile potrzebuje a reszte wypluje :p
Własnie przez to mnie z równowagi wyprowadza, bo wiem, ze on musi jesc a on grymasi :p

Synek był tak zmęczony, że zasnął zaraz po kąpieli o 1930 i śpi jak suseł.. Dam mu zaraz butle (bo musi więcej jeść) i zobaczymy jak nocka minie.

Ale mnie zasypało śniegiem... :szok: Od 14 do 18 jakieś 30-40cm napadało, a wszystko moją mała łopatką usuwałam.. przez 1.5h. Trening sobie odpuszczę dziś :p

Uuu z katarem? Powiniscie pogotowie wezwac, bo to powazna sprawa. Co jesli choroba sie rozwinie do bolu gardla? :p

Moj synek tez sie rozkopuje jak go klade, wiec przestalam go po prostu przykrywac kiedy usypiam i dopiero jak głupawka minie i zacznie zasypiac to go przykrywam. Ale najwiekszy klopot jest z przewracaniem sie na brzuszek, doslwownie 2 sekundy po odlozeniu i za nic w swiecie nie chce by go na plecy polozyc - robi mostek od razu.

Wczoraj mielismy gosci, ktorych synek nie znal i fajnie zareagowal. Gapil sie na nich zwlaszcza na dziewczyne. Chlopaka za brode zlapal i puscic nie chcial :) Poki co znosi obcych bez problemu, tylko zeby mu ta ufnosc nie zostala.

Staram sie dobre jedzenie kupowac w sklepie, patrze co, jak i skąd i jesli mozliwe wybieram ekologiczne, ale pewnie i tak sie mozna naciac. Mam nadzieje, ze jednak to nie przez kurczaka ma te kupki, bo nie wiem jak mu mieso mam wprowadzac :( Dzis bedziemy lekarza sie radzic.

Milego dnia!
To tak samo jak mój, też upodobał sobie że będzie spał na brzuszku. Teraz to już nawet go nie "zmuszam" żeby spał na pleckach czy na boku bo nie ma szans i tak się przefajtnie na brzuch:) I dlatego nie lubi śpiworka bo jest w nim skrępowany i nie ma się jak obrócić, denerwuje się przez to i wybudza.
I co lekarz doradził?

Melduje prawa dolna jedynke:-) :) jestem w szoku, bo co jakiś czas starałam się zajrzeć w buzke ale jezorek trochę to uniemozliwial i nic nie widziałam. A dziś się obudzil z drzemki i myślę zajrzę, patrzę a tam coś dziwnego i sobie pomyślałam pewnie kreska się zrobiła, dotykam a tam ząb. Ucieszyłam się i mówię "mamy pierwszego zabka" a syn w ryk.

Jadzi_Mama twój ma katar, a mój od jakiegoś czasu silne bóle brzucha, a badanie dopiero w lutym . I jak do mnie dzwoni i mówi że go boli to ja już dostaje ataku. Ostatnio się na niego dosłownie wydarlam bo co go bolało to się mnie pytał, iść do lekarza czy nie iść? Jechać do pracy czy zostać w domu? Wziąć proszku czy nie wziąć? No kurde współczuję go naprawdę go boli ale jego niezdecydowanie doprowadza mnie do szału.
gratulacje pierwszego ząbka:)
kurcze to czemu jest taki niezdecydowany, jak go boli to biegiem do lekarza. a jakie badanie ma mieć w lutym?

Witajcie!

Czytam Was, ale ciągle na tel, a wiecie jak nie lubię z tel pisać :-/ A w ogóle brak mi ciągle czasu.

Przez 10 lat nie wywoływałam zdjęć. Teraz mam ponad 2000. W końcu je wszystkie przejrzałam, wybrałam do wywołania. Uffff!! Teraz znów będzie roboty z ich wkładaniem do albumów, ale to już o wiele przyjemniejsze :-)

Polecacie jakiegoś fotografa z allegro????
oj mnie też ciągle brakuje czzasu, nie wiem czy doba się skurczyła czy ja mało zaradna, ale no nie wyrabiam się ze wszystkim.
i tez szczerze powiedziawszy nie lubię pisać z tel wiec podczytuje w ciągu dnia a w nocy odpisuje jak mi jeszcze siły starcza;P
co do zdjęć polecam empic

Lila polecam empik ;-) ;)
:)
Heeej!

My już po alergologu (kontrolna wizyta).

Ania dobrze się rozwija, skórę ma super itp.
Zalecone zostało mleko bebilon pepti 2, cieszę się bo nam słuzy i z refundacją 10zł za puszkę. Mamy do roku przepisane, ale w 9mies. wprowadziny HA.

Co do glutenu to mam wprowadzic kasze manną i dzis juz dostała z zupką.
Kaszek żadnych nie proponowała mowila ze manna jest ok i innych bezmlecznych nie proponuje.
Pytałam czy chleb mogę dać. Nie zaleca, bo w chlebie jest teraz wszystko rozne ziarna itp.
Reszte mam podawac tak jak do wieku i tyle.
Wszystko na teraz jest super.

aaaa i usłyszałam po raz kolejny, że Ania nie bedzie drobną dziewczynką :) matkooo 2 metry i 100kg jak moj mąż :D będzie mi ziemniaki nosic :D
no i spier że po kontroli wszystko ok, a po czym tak doktorka stwierdziła ze nie bedzie drobna?
Dziewczyny normalnie nie mam czasu zeby napisac, maly nie chce sie sam bawic, jak spi to ogarniam sprzatam prasuje ipiore a wieczorem padam

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
czy Ty czasem nie piszesz o mnie???
witajcie:) pewnie niewiele z Was mnie jeszcze pamięta ;) ale tak jakoś mnie coś dziś tkneło aby zobaczyć co u Was :) jak tam Wasze maluszki :)
Pozdrawiam i w załączniku Hania 6 m :)
Witajcie:) Hanulka urocza:)
powiem wam ze strasznie jestem ciekawa czy faktycznie tak wygląda to w środku? tyle kasiory i taki szajs byłoby to?

...
u nas kolejny dzień marudy świata
Dziś oficjalnie znieśliśmy spacerówkę i myślę że pożegnamy się z gondolą, nie wiem jak jeszcze ze spacerami ale no z gondoli on mi już wyłazi i robiło się to niebezpieczne na maxa.
odświeżyłam również krzesełko do karmienia po Majusi, tak wiec księciunio ma teraz tyle nowości że wow.Jutro bedziemy testować jak mu się bedzie jadło w nim:)

Fazerka ja cię rozumiem co czujesz, szkoda ze Matki taki niejadek, a może mu tak smakuje twoje mleczko? nie wiem co ci zaproponować. a może zrób mu dwa trzy dni przerwy, poczuje tzw" głód" no chyba ze aż tak najada się twoim mleczkiem. Spróbuj od nowa dawać warzywa. U was nie ma tych słoiczków? hmmm...no nie wiem pomysle co byś mogła mu jeszcze przemycić.

miałam tyle napisać i już nie pamiętam..

reklama
Tak, synek jest moim pierwszym dzieckiem (jeszcze nie wiem czy jedynym :p ). No wlasnie, niektore dzieci sa po prostu drobne (ja była drobna też). Jak poprzednio usłyszałam, że mam go wiecej karmić to mi ręce opadły, bo jak? Nie głodze go przecież. Moge go karmić cały dzień, ale co z tego jak on zje tyle ile potrzebuje a reszte wypluje :p
Własnie przez to mnie z równowagi wyprowadza, bo wiem, ze on musi jesc a on grymasi :p

Synek był tak zmęczony, że zasnął zaraz po kąpieli o 1930 i śpi jak suseł.. Dam mu zaraz butle (bo musi więcej jeść) i zobaczymy jak nocka minie.

Ale mnie zasypało śniegiem... :szok: Od 14 do 18 jakieś 30-40cm napadało, a wszystko moją mała łopatką usuwałam.. przez 1.5h. Trening sobie odpuszczę dziś :p
czyli prawdziwa zima:)

Do góry