reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy

Dziewczyny
witam na forum
przez przypadek tu trafilam nie jestem w ciazy ale pomalu mysle o niej:))
Szukalam na necie czegos o szczepieniach i badaniach na rozyczke
i tak trafilam na forum widze ze pojawilo sie pytanie o dozwolonych pracach a ja jestem BHPowcem wiec nie moglam sie powstrzymac zeby Wam nie odpisac

Polskie prawo zapewnia Kobietom w ciązy pewne ograniczenia:
OCHRONA PRACY KOBIET W CIĄŻY

Podstawa: Kodeks Pracy (art. 129,178, 179, 180, 186, 187, 188 ) oraz Wykaz prac wzbronionych kobietom (Dz. U. Nr 114/96, poz. 545).

1. Zakaz zatrudniania kobiet w ciąży (również opiekujących się dzieckiem do lat 4) w wymiarze dobowym przekraczającym 8 godz., w godzinach nadliczbowych i porze nocnej.
2. Zakaz delegowania kobiet w ciąży (również opiekujących się dzieckiem do lat 4)  , bez jej zgody, poza stałe miejsce pracy.
3. Obowiązek przeniesienia kobiety do innej pracy, jeżeli ze względu na stan zdrowia nie powinna ona wykonywać pracy dotychczasowej.
4. Prawo do urlopu macierzyńskiego i wychowawczego.
5. Prawo do zwolnienia z wykonywania pracy (2 dni w ciągu roku) dla kobiet wychowujących dzieci w wieku do lat 14.
6. Zakaz podnoszenia ciężarów przekraczających:
· 3 kg przy pracy stałej,
· 5 kg przy pracy dorywczej.
7. Zakaz pracy w pozycji wymuszonej.
8. Zakaz pracy w pozycji stojącej łącznie ponad 3 godz. w czasie zmiany roboczej.
9. Zakaz pracy w zbyt niskich, wysokich temperaturach.
10. Zakaz pracy w środowisku, w którym poziom ekspozycji na hałas, odniesiony do 8- godzinnego dnia pracy, przekracza wartość 65 dB.
11. Zakaz pracy w warunkach narażenia na drgania o ogólnym oddziaływaniu na organizm człowieka
12. Zakaz pracy w zasięgu pól elekromagnetycznych o natężeniu przekraczającym wartości dla strefy bezpiecznej.
13. Zakaz pracy w środowisku, w którym występuje przekroczenie ¼ wartości NDS promieniowania nadfioletowego.
14. Zakaz pracy w warunkach narażenia na promieniowanie jonizujące.
15. Zakaz pracy przy obsłudze monitorów ekranowych – powyżej 4 godzin na dobę.
16. Zakaz pracy na wysokości – poza stałymi podestami.
17. Zakaz pracy w warunkach podwyższonego lub obniżonego ciśnienia.
18. Zakaz wykonywania prac stwarzających ryzyko zakażenia: wirusem zakażenia wątroby typu B, wirusem ospy wietrznej, półpaśca, różyczki, HIV, toksoplazmozą.
19. Zakaz wykonywania prac w narażeniu na działanie czynników rakotwórczych i prawdopodobnie rakotwórczych.
20. Zakaz wykonywania prac w narażeniu na niżej wymienione substancje chemiczne niezależnie od ich stężenia w środowisku pracy:
· Chloropren,
· 2-etoksyetanol,
· etylenu dwubromek,
· leki cytostatyczne,
· mangan,
· 2-metyloksyetanol,
· ołów i jego związki organiczne i nieorganiczne,
· rtęć i jej związki organiczne i nieorganiczne,
· styren,

· syntetyczne estrogeny i progesterony,
· węgla dwusiarczek,
· preparaty do ochrony roślin.
21. Zakaz wykonywania prac w narażeniu na działanie rozpuszczalników organicznych, jeżeli ich stężenia w środowisku pracy nie przekraczają wartości 1/3 NDS.
22. Zakaz wykonywania prac w wymuszonym rytmie pracy, np. na taśmie.
23. Zakaz wykonywania prac wewnątrz zbiorników i kanałów.
24. Zakaz wykonywania prac stwarzających ryzyko ciężkiego urazu fizycznego lub psychicznego, np. gaszenie pożarów.

Duzo tego :(
pozdrawiam goraco Was i wasze Dzieciaczki
Kasia

reklama
Cześć Mamusiem ufff udało mi sie przejśc przez to co napisałyście od wczoraj. Ja tez jestem po wizycie lekarskiej. Całe szczescie wszytsko przebiega bez problemów, wręcz lekarz powiedział:" Bajka Pani Aniu, Bajka" zagladajac w krocze hehehehehehehe Nawet zauwazył, że zmieniłam kolor włosów :) Serduszko mojego rozbójnika bije 140 uderzeń/min -czyli fajnie. Lekarz powiedział patrząc na mnie, że mnie bardzo lubi i jestem niesamowita optymistką i aż się smiał jak to mówił. Bo ja oczywiscie usmiech od ucha do ucha. Był ze mną mój mąz na drugiej czesci wizyty i gadalismy z lekarzem o porodzie. Bo ...jak na ironie losu w szpitalu na Inflanckiej(tam gdzie chciałam rodzic) jest remont od połowy lipca do połowy sierpnia. Więc idealnie tak jak moge urodzić! Nieźle co. Zdecydowałam, że to jednak bedzie Solec. Mój lekarz bedzie ze mna przy porodzie mimo, że to nie jego szpital (oczywiscie nie za darmo!!). Ale Michał chce być spokojny i powioedział żebym się zgodziła zapłacić bo on bedzie sie czuł spokojniejszy, że jest lekarz. Tak więc szpital już wybrany na 100%.

A mój synek - bedzie sporotwcem, bo takiej ilosci kopniaków nie serwuje grzeczny dzidziuś :-))

Aniu G. wiem o tych 20 godzinach snu, ale moj dzidziol jak ostatnio liczylam za dnia fikal 10 godzin, jak spalam to dwa razy sie rozbudzilam i tez fikal, wiec nieraz spi bardzo malo no chyba, ze sie tak wierci i kopie przez sen. Dlatego nie wiem czy to normalne?
A mnie tez dzidzia kopie w pecherz i tak wlasnie niedawno mnie kopal, ze w ciagu 10 minut trzy razy sikalam tak mnie tam srajdek kopal..

Dziekujemy Kasiu za odpisanie w naszym forum. :)
Dziewczyny, a czy wiecie moze cos na temat, czy z zusu dostane cos za urodzenie dziecka, bo ja nie jestem nigdzie ubezpieczona tak dodatkowo jak np. moj maz w pzu - miesiecznie placi 35zl. Mi tylko zabieraja skladki na zus i nie wiem czy z tamtad cos sie dostaje? Moze wy cos wiecie na ten temat jak to jest?

No, no. Cieplo sie robi i ma to swoj wplyw na ilosc zapisywanych tu stron. No ale spacerki napewno zdrowsze i przyjemniejsze dla naszych dzidziolkow zwlaszcza. Ale mam nadzieje, ze zadna z was nie zapomni o tym forum i raz na jakis czas pozostawi tu jakis swoj znak istnienia.

Czesc dziewczyny, ja moge zagladac raz na pare dni, bo mam strasznie duzo pracy.

Ale dzis chce sie WAM pochwalic - doprowadzona do stanu prawie zniedoleznienia (z braku jakiegokolwiek ruchu innego niz palcami po klawiaturze lub kierownicy samochodu) poszlam dzis na silownie!!!!!!!!!!!!!!!! Tak tak, sama nie wierze, a jednak. I wiecie co? Bylo super! W piatek ide znowu. Moze nawet jutro odpale sobie w magnetowidzie zakupiona 2 m-ce temu kasete Jane Fondy z cwiczeniami dla ciezarowek i kobiet w pologu...kto wie, moze nawet pocwicze... :D

A teraz do lozka, a jutro poczytam, co tam napisalyscie przez dni poswiateczne.

MANIU STO LAT !!!!!!!!!!!!
sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat ;D sto lat

Byłam u Doktorowej, wyniczki mam OK tylko jak już mówiłam jeszcze trzeba powalczyć z tym zapaleniem. Już jest całkiem dobrze tylko muszę doleczy je do cna. Morfologia mi się poprawiła i wewnętrznie jest wszystko dobrze.

W przyszły weekend wybieram się na objazd szpitali bo CSK MSWIA prawdopodobnie będzie remontowany buuuuu...

Fajnie, że już wiosna co baby ? :D :D :D

Śpijcie dobrze Kochane Brzuszki..

reklama
Cześć! Rzeczywiscie ostatnio troche spokojniej, dzięki teu w pracy cos mogę zrobić bo dotychczas duzo czasu siedzialam z nosem przyklejonym do monitora i czytalam posty na forum ;D ;D ;D

Wczoraj pierwszy raz bylam z mężem na oglądaniu rzeczy dla dzieci. Wstępnie zdecydwaliśmy się na wózek - chyba to będzie spacerówka Graco Aerosport. Postanowilismy nie kupowac gondolki, skoro Macius pojawi sie w upalne lato. Wystarczy dodatkowe nosidelko. Bardzo zdziwily mnie ceny poscieli i ubranek. Rozmiary malutkie a ceny jak dla doroslego czlowieka :o :o Glownie jesli chodzi o posciel. Czy to tylko warszawskie ceny czy po prostu dzieciece ubrania tyle kosztuja? Przeciez ciągle trzeba bedzie kupowac nowe. Zastanawiam sie czy nie pojade do mojego rodzinnego Płocka i tam nie pooglądam rzeczy dla dzieci. Ile w Waszych miastach kosztują body dla noworodkow? W W-wie 15-30 zl, ale mozna tez spotkac drozej.

No i słońce na calego! Czuje się bombowo ;D

Do góry