reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

reklama
Hej ja od dziś na l4, dostałam je bez problemu i już w pracy też się pożegnałam. Raczej zostanę na nim do końca :) sprawdzałam sobie to l4 na pue ZUS, aby sprawdzic czy mam kod 1 czy 2 i czy jest to l4 wychodzące, ale nie ma kodu wcale 🤷🏼‍♀️ czy któraś z was miała może podobnie? Brak kodu oznacza w końcu że można czy, że nie :D moja pierwsza ciąża i jestem zielona w temacie.
Ogólnie to nie ma znaczenia czy jest 1 czy 2, jak się ma kod 2 nieleżące to nie oznacza że można robić co się chce. I w razie kontroli trzeba udowodnić że się wyszło z domu w celu polepszenia stanu zdrowia (lekarz, apteka, podstawowe zakupy) bo zwolnienie się dostaje nie na ciążę tylko na chorobę związaną z ciążą. A niestety dużo jest kontroli ciężarnych.
Dziewczyny a czy Wy też po pierwszej wizycie robiłyście tak dużo badan? Bo mocz morfologie wiadomo ale też mam glukoze do picia, tsh,kiła,różyczka, tokso i jeszcze wiele innych. Tak to wyglada?
Tak miałam dużo badan, morfologia, kiła hiv, toxo, cytomegalia, grupa krwi, mocz gluzkoza tsh.
Hej. Ja walczę z sensorem, który mam od 4 dni i ciągle pokazuje mi wyniki zawyżone o jakieś 30-50j. Na czczo na przykład cukier 110 na sensorze, a glukometr sprawdzony wielokrotnie 80. Po posiłkach podobnie. Biorąc już pod uwagę różnicę 15min jaka musi upłynąć między pomiarami. Także na razie daje mi więcej stresu niż pożytku i więcej kłucia glukometrem niż wcześniej 😆 Czytałam, że często są z nim takie problemy i można reklamować.

W czwartek mam prenatalne. Już się nie mogę doczekać jak zobaczę dzidzię 😍
A jeszcze bardziej nie mogę się doczekać gdy zacznę czuć ruchy. Uwielbiałam to w pierwszej ciąży.

Czy są tu mamy, które były już w drugiej ciąży? Kiedy zaczęłyście czuć ruchy?
To moja 5 ciąża (pierwsza do 19 tc, drugą donoszona) i jestem teraz w 12 tyg i jestem pewna że już czuje takie trzepotanie w brzuchu bardzo charakterystyczne, głównie jak się już kładę spać ☺️

Hej ja od dziś na l4, dostałam je bez problemu i już w pracy też się pożegnałam. Raczej zostanę na nim do końca :) sprawdzałam sobie to l4 na pue ZUS, aby sprawdzic czy mam kod 1 czy 2 i czy jest to l4 wychodzące, ale nie ma kodu wcale 🤷🏼‍♀️ czy któraś z was miała może podobnie? Brak kodu oznacza w końcu że można czy, że nie :D moja pierwsza ciąża i jestem zielona w temacie.
spojrzałam z ciekawości na moje i też nie mam tego kodu wpisanego

Hej. Ja walczę z sensorem, który mam od 4 dni i ciągle pokazuje mi wyniki zawyżone o jakieś 30-50j. Na czczo na przykład cukier 110 na sensorze, a glukometr sprawdzony wielokrotnie 80. Po posiłkach podobnie. Biorąc już pod uwagę różnicę 15min jaka musi upłynąć między pomiarami. Także na razie daje mi więcej stresu niż pożytku i więcej kłucia glukometrem niż wcześniej 😆 Czytałam, że często są z nim takie problemy i można reklamować.

W czwartek mam prenatalne. Już się nie mogę doczekać jak zobaczę dzidzię 😍
A jeszcze bardziej nie mogę się doczekać gdy zacznę czuć ruchy. Uwielbiałam to w pierwszej ciąży.

Czy są tu mamy, które były już w drugiej ciąży? Kiedy zaczęłyście czuć ruchy?
W drugiej ciąży czułam ruchy w 15 tygodniu, w pierwszej przełom 19 i 20 tygodnia.

Ja tez jestem w drugiej 🙂 ja sie nie moge doczekac ruchow i brzuszka 😅
Nie pamietam dokladnie kiedy zaczelam czuc ruchy ale chyba cos ok 4 mca.
Ja pamiętam że pierwszy raz poczułam dokładnie w 20+0 😁 zapamiętałam że to było równo w połowie. Mam nadzieję, że teraz będzie szybciej 🤞
Brzuch u mnie już widać dość mocno - od poniedziałku będę zakładać w pracy już spodnie ciążowe, bo niewygodnie siedzieć. Bluzki też już wymienilam. Ale ja mam też taka budowę ciała, że nawet nie będąc w ciąży brzuch odstawał 😁
Kupiłam też kurtkę zimową oversize, bo poprzednia w praniu się zniszczyła i ta nowa jest mocno za duża jeszcze. Wczoraj będąc w niej usłyszałam od znajomej, że ciąża mi służy. Ja taka zdziwiona: tak? Nawet nie wiedziałam że wiesz o mojej ciąży. A ona: no ale przecież widać 😆
No, także ewidentnie nie wyglądam w tej kurtce najlepiej 😆

spojrzałam z ciekawości na moje i też nie mam tego kodu wpisanego
Hm no właśnie ciekawe co do kontroli też, bo ja z kolei nie spotkałam się wśród znajomych ciężarnych nigdy z kontrola i słyszałam, że głównie kontrolują właśnie przedsiębiorców jak ktoś ma swoją firmę, a tak to bardzo rzadko się zdarza. Ale jak mówię to tylko z obserwacji :D

reklama
Do góry