reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe Mamy 2025 ☀️

Wiem, tak to jest jak człowiek się połasi, bo coś jest za darmo 😂 chyba wolę już poczekać do 6+3, żeby mieć już pewność, no chyba , że się coś znajdzie u dobrego lekarza w luxmed, ale wątpię
Ja jak czytałam to serduszko zazwyczaj słychać dopiero po skończonym 6 tyg, więc myślę że spokojnie 😉

reklama
Ja robię prenatalne w 12+1 u lekarza prowadzącego, bo ma uprawnienia. Ale to prywatnie. W moim mieście na NFZ nie ma już nigdzie miejsc, także skierowanie mogę sobie jedynie na pamiątkę zostawić. I tak to wygląda, że niby nam przysługuje, a jest jak jest.

W piątek idę na badania krwi, w tym krzywą cukrową. Ale glukometr nie kłamie, więc na pewno wyjdzie cukrzyca. Wystarczy że zjem kromkę białego pieczywa i już ponad normę.

Chyba zaczyna też być brzuch widoczny, bo już wciągnąć nie daję rady 😆 a że mam nadwagę, to nie wygląda jak piłeczka tylko jakbym po prostu jeszcze przytyła 🙈 dziś 9+1

Ja odniosę się do swojego doświadczenia,
Pierwsza ciąża w 2019 r. Wiek 28 lat, brak obciążeń w rodzinie, i dzięki testowi pappa wykryto zespół downa który potwierdziła amniopunkcja. Ryzyko mi wyszło 1:168 więc dość niskie bo z reguły dziewczynom wychodzi 1:4 jeśli wada się potwierdza.
Ogólnie to śledzę te tematy od 5 lat i naprawdę warto zrobić całe badanie prenatalne w tym pappa bo np za niskie białko pappa świadczy o ryzyku zahamowania wzrastania płodu. No i 20% dzieci z ZD wygląda na usg normalnie

Wiem właśnie, poczekam do poniedziałku i pójdę w 6+3, a Ty masz jutro wizytę?
Nie, nie odwołałam ją. Bo nie widziałam sensu żeby iść w tym tygodniu i znowu za tydzień. W przyszłym tygodniu mam 5.12.
Ja się zastanawiam czy u mnie wszystko będzie ok, bo znowu u mnie lekarka nie mówiła nic o pęcherzyku żółtkowym przy USG, 4+6,.mogłam mieć bętę wtedy koło 2000. Co prawda to był tylko szybki podgląd i ona nie była zaniepokojona, ale się zastanowiłam czemu nie wspomniała o nim.

Nie, nie odwołałam ją. Bo nie widziałam sensu żeby iść w tym tygodniu i znowu za tydzień. W przyszłym tygodniu mam 5.12.
Ja się zastanawiam czy u mnie wszystko będzie ok, bo znowu u mnie lekarka nie mówiła nic o pęcherzyku żółtkowym przy USG, 4+6,.mogłam mieć bętę wtedy koło 2000. Co prawda to był tylko szybki podgląd i ona nie była zaniepokojona, ale się zastanowiłam czemu nie wspomniała o nim.
Widzę, że obydwie jesteśmy panikary i się nakręcamy… jak to było takie szybkie usg to może właśnie nie zdążyła o tym wspomnieć?

Widzę, że obydwie jesteśmy panikary i się nakręcamy… jak to było takie szybkie usg to może właśnie nie zdążyła o tym wspomnieć?
Może tak być, chociaż jak teraz czytam to pęcherzyk żółtkowy powinien się pojawić od 5+2 do 5+5, więc może u mnie nie było widać jeszcze. Ja za dużo czytam i analizuje, zresztą na USG mam napisane że obraz odpowiedni do wieku ciąży. Więc nie będę się nakręcać.

reklama
Może tak być, chociaż jak teraz czytam to pęcherzyk żółtkowy powinien się pojawić od 5+2 do 5+5, więc może u mnie nie było widać jeszcze. Ja za dużo czytam i analizuje, zresztą na USG mam napisane że obraz odpowiedni do wieku ciąży. Więc nie będę się nakręcać.
No to właśnie, czyli wszystko dobrze, razem transferowałyśmy, razem panikujemy to coś czuję, że i razem będziemy na porodówce w ten sam dzień 😂

Do góry