reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

No właśnie też się zastanawiam jak to wygląda.. Bo skoro ja mam minus, narzeczony też załóżmy ze miałby -, ale w sumie dziecko nie wiadomo jaką grupę krwi ma, a sprawdzenie na tym etapie jest jwdnak kosztowne.
Jak ty masz minus i maz minus to dziecko tez musi mieć
Przy twoim minusie a męża plusie dziecko mzoe być albo plus albo minus

reklama
Kojarzycie czy ten zastrzyk może mieć jakieś skutki uboczne? W którym tygodniu musi być podany?
Z tego co się orientuje to nie ma skutków uboczych.
Podaję się po połowie ciazy jakoś 24-26 tydzien i przy porodzie ale jak kobieta ma np krwawienia lub upadnie w ciazy to też trzeba go podać bo mogło nastąpić wymiesznie krwii matki i dziecka.

oprócz błędnego badania prenetalnego które powtórzyłam u innego lekarza wszystko było ok do 30tyg wtedy też lekarz prywatnie zauważył nieprawidłowe przepływy w jednej żyle pępowiny ale lekarz prowadzący nie zezwolił na wcześniejsze rozwiązanie bo według niego dziecko przybierało na wadze więc nie było powodu do niepokoju... Po 2 tyg przestałam czuć ruchy 😢
Ja mialam ten problem w drugiej ciazy i na końcówce mialam robione ktg i usg na przemian co 2 dzien, jak mala była w 37tyg mialam cesarke. Lekarz nie chciał by była wczesniakiem ale kontrolował sprawę. Przykre co ciebie spotkało ☹️

Na start używałam dla synka i córki OILATUM do kąpieli, Linomag do pośladków i sudokrem jak sie dupsko odpażyło. Jak patrzę jaki jest wybór to oczopląsu dostaję więc na start kupiłam to samo, sprawdzone. NA azs uzywałam bepanthen krem miejscowo, krochmal w kąpieli, nadmanganian potasu zawsze w domu mialam saszetkę i w sumie tyle :) a co Twoją uwagę zwrócilo z kosmetyków?
To przy okazji polecam Sudocrem na opryszczkę. Działa super.

Ja mialam ten problem w drugiej ciazy i na końcówce mialam robione ktg i usg na przemian co 2 dzien, jak mala była w 37tyg mialam cesarke. Lekarz nie chciał by była wczesniakiem ale kontrolował sprawę. Przykre co ciebie spotkało ☹️
no niestety ja mam świadomość że zawinili lekarze 😢 tylko u mnie to też nie może być 100% pewności czy dziecko nie było obciążone genetynie 😢

Jak wyglądają Wasze karty ciąży? Mi na pierwszej wizycie lekarz dał taka jakby teczkę (a4) i po każdej wizycie dostaje nową kartkę z opisem i zdjęciem, tam są wszystkie dane odnośnie który tydzień, dane dzidziusia z usg, lekarz dopisuje wyniki ostatnich badań, jakie mu dostarczyłam, moja waga i ciśnienie, zalecenia itp.
W tej teczce tez trzymam wszystkie wydrukowane wyniki z laboratorium włącznie z grupa krwi (która potwierdziłam już, bo jakiś czas temu o to Was pytałam 😊)
Jak to wyglada u Was?
U mnie na NFZ nie dają ani teczki, ani wyników, nawet foto usg nie. Jest tylko ksiazeczka gdzie po wizycie uzupełnia położna: wyniki niektóre, waga moja i tydzień. A usg to telefonem foto robiłam bo bym nawet nie miała.

reklama
Do góry