Szczególnie jak się ma małe dzieci to ciezko się oszczędzać. Nie powinno się dźwigać w ciąży a tu co chwile trzeba podnieść dziecko, zanieść po schodach do góry, szapanie z wózkiem itp.
Skąd ja to znam
A może zacznijmy temat szkoły rodzenia , czy któraś byłaby zainteresowana ??
Moja siostra chodziła w pierwszej ciazy i już chce mi podawać kontakt do swojej położnej , nudzę się w domu na tym l4 a każda wiedza w pierwszej ciazy z takiego rodzaju źródła się przyda ,
Polecam szkołę rodzenia. Szczególnie w pierwszej ciąży. Bo teraz przy małym dziecku to pewnie nie znajdę na nią czasu.
Ja planuję mieć prywatna polozna w szpitalu i chyba taka tez przychodzi do domu nie mam pewności czy mój lekarz będzie w szpitalu kiedy bede rodzic chyba że zdarzy się cc zaplanowane kto wie prywatna polozna w szpitalu pon9c bardzo dużo pomaga (tylko nie wiem ile to będzie kosztowac)
My już mamy wybraną wstępnie, zobaczymy czy będzie miejsce
Ja miałam inną położną zapłaconą w szpitalu (2 lata temu koszt 1000zl). A inną na NFZ która prowadziła szkołę rodzenia i później przychodziła do domu.
Hej dziewczyny !
Apropo szkoły rodzenia, położnej środowiskowej i samego porodu. Słuchajcie, jestem całkowicie ciemna w tym temacie, bo to 1 ciąża a w rodzinie nie mamy żadnych maluszków.
Mieszkam w dużym mieście, szpitali gdzie można rodzic jest sporo, powiedzmy że mam jeden na oku. Jak to jest z porodem w wybranej placówce? Czy ja mogę sobie od tak tam przyjechać, kiedy zacznie się akcją porodowa i mają mnie przyjąć ? Czy ja mam się wcześniej zgłosić i powiedzieć " hejo, chce u Was rodzić "? A co w przypadku zaplanowanej CC ? Nie mogę sobie tego wszystkiego poskładać...
A jeśli chodzi o szkole rodzenia czy to jest na NFZ ? I czy to ma mieć jakieś połączenie z tym szpitalem gdzie chce rodzic ? W ogóle czy te szkoły rodzenia mają jakieś powiązania z porodowkami czy to zupełnie osobna jednostka ?
To samo że środowiskową, czy powinna być to Pani która pracuje w szpitalu gdzie chce rodzic ??
Trochę czytam w internecie, ale szczerze juz mi się wszystko miesza i nie wiem od czego zacząć.. czy ktoś może pomóc?
Położną masz na pewno wybraną w swojej przychodni. Możesz ją zmienić (ja zmieniłam jak zaszlam w ciążę na taką która prowadziła szkołę rodzenia na NFZ).
Szkoły rodzenia są zarówno na NFZ jak i prywatne. Czasami są przy szpitalach.
Ja miałam inną położną do porodu (płatną dodatkowo) i inną na NFZ która prowadziła szkołę rodzenia i przychodziła do domu.
Jeśli chodzi o szpital to najlepiej tam zadzwonić i dopytać. Ja rozdzilam w pandemii to trzeba było zrobić najpierw test.
Teoretycznie mogłam wybrać szpital a praktycznie jakby nie było miejsca w samym dniu to mogli mnie odesłać do innego.
Jeśli cesarka to na pewno trzeba się umówić.