reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Szczególnie jak się ma małe dzieci to ciezko się oszczędzać. Nie powinno się dźwigać w ciąży a tu co chwile trzeba podnieść dziecko, zanieść po schodach do góry, szapanie z wózkiem itp.

Skąd ja to znam😉

A może zacznijmy temat szkoły rodzenia , czy któraś byłaby zainteresowana ??
Moja siostra chodziła w pierwszej ciazy i już chce mi podawać kontakt do swojej położnej , nudzę się w domu na tym l4 a każda wiedza w pierwszej ciazy z takiego rodzaju źródła się przyda ,

Polecam szkołę rodzenia. Szczególnie w pierwszej ciąży. Bo teraz przy małym dziecku to pewnie nie znajdę na nią czasu.

Ja planuję mieć prywatna polozna w szpitalu i chyba taka tez przychodzi do domu 🤔 nie mam pewności czy mój lekarz będzie w szpitalu kiedy bede rodzic 😆 chyba że zdarzy się cc zaplanowane kto wie 🤔 prywatna polozna w szpitalu pon9c bardzo dużo pomaga (tylko nie wiem ile to będzie kosztowac🙈😃😃)

My już mamy wybraną wstępnie, zobaczymy czy będzie miejsce

Ja miałam inną położną zapłaconą w szpitalu (2 lata temu koszt 1000zl). A inną na NFZ która prowadziła szkołę rodzenia i później przychodziła do domu.

Hej dziewczyny !😊
Apropo szkoły rodzenia, położnej środowiskowej i samego porodu. Słuchajcie, jestem całkowicie ciemna w tym temacie, bo to 1 ciąża a w rodzinie nie mamy żadnych maluszków.

Mieszkam w dużym mieście, szpitali gdzie można rodzic jest sporo, powiedzmy że mam jeden na oku. Jak to jest z porodem w wybranej placówce? Czy ja mogę sobie od tak tam przyjechać, kiedy zacznie się akcją porodowa i mają mnie przyjąć ? Czy ja mam się wcześniej zgłosić i powiedzieć " hejo, chce u Was rodzić "? A co w przypadku zaplanowanej CC ? Nie mogę sobie tego wszystkiego poskładać...😔😔

A jeśli chodzi o szkole rodzenia czy to jest na NFZ ? I czy to ma mieć jakieś połączenie z tym szpitalem gdzie chce rodzic ? W ogóle czy te szkoły rodzenia mają jakieś powiązania z porodowkami czy to zupełnie osobna jednostka ?

To samo że środowiskową, czy powinna być to Pani która pracuje w szpitalu gdzie chce rodzic ??

Trochę czytam w internecie, ale szczerze juz mi się wszystko miesza i nie wiem od czego zacząć.. :( czy ktoś może pomóc?

Położną masz na pewno wybraną w swojej przychodni. Możesz ją zmienić (ja zmieniłam jak zaszlam w ciążę na taką która prowadziła szkołę rodzenia na NFZ).

Szkoły rodzenia są zarówno na NFZ jak i prywatne. Czasami są przy szpitalach.

Ja miałam inną położną do porodu (płatną dodatkowo) i inną na NFZ która prowadziła szkołę rodzenia i przychodziła do domu.

Jeśli chodzi o szpital to najlepiej tam zadzwonić i dopytać. Ja rozdzilam w pandemii to trzeba było zrobić najpierw test.
Teoretycznie mogłam wybrać szpital a praktycznie jakby nie było miejsca w samym dniu to mogli mnie odesłać do innego.
Jeśli cesarka to na pewno trzeba się umówić.

reklama
Nie ma się czego obawiać ja to dziś przeżyłam i wszystko jak na razie ok .Odpoczywam ,chwilami czuję brzuch tak jak na okres ale podobno tak może być .Bielizna sucha więc dzięki Bogu wody się nie sączą.Sam zabieg bezbolesny .
to super ❤️jakieś zalecenia od lekarza? Mi przed mówiła genetyk by pic dużo wody a co po to na ten czas nie wiem, czytałam tylko

Współczuję stresu... rozumiem bo też to przechodzę... trzymam kciuki ryzyko wydaje się niskie ...
Ja się w teleporadzie dowiedziałam że to moje 1:200 trisomii 21 które mnie przestraszylo jest tylko na podstawie mojego wieku, w USG wszystko ok więc nie ma absolutnej konieczności uzupełniać diagnostyki chyba że chcę dla spokoju, raczej na wszelki wypadek koniecznie robić echo serca płodu i USG w II trymestrze

Hej dziewczyny :) może miała z was któraś taka sytuacje. Okres spóźnia mi się 2 dni, robiłam właśnie test ciążowy i patrzyłam na niego jak „leci”. W okienku przy t była ewidentnie kreska. Niestety podbiegł mój synek i podniósł test, bo chciał zobaczyć. Odłożyłam test, ale po 3 i 5 minutach była tylko jedna kreska przy c. Teraz zastanawiam się czy wyszedł fałszywie negatywny przez „ruszenie”, czy nie ma to żadnego znaczenia 🙈

Ja się w teleporadzie dowiedziałam że to moje 1:200 trisomii 21 które mnie przestraszylo jest tylko na podstawie mojego wieku, w USG wszystko ok więc nie ma absolutnej konieczności uzupełniać diagnostyki chyba że chcę dla spokoju, raczej na wszelki wypadek koniecznie robić echo serca płodu i USG w II trymestrze
I stwierdziłam że w tym przypadku daruję...

reklama
ja mam poniedziałek i się naczytałam o wodach płodowych i teraz się obawiam
Lepiej nic nie czytać bo tylko nie potrzebnie się stresujesz! Sam zabieg jest bezbolesny (tyle co ukłucie igła,jak podczas pobierania krwi) i z tego co zapewniał mnie lekarz istnieje bardzo malutkie ryzyko że coś będzie nie tak mniej niż pół procenta!

Do góry