reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

@Pralinka2020 ja też nie mam dużego brzucha :) ile masz wzrostu? Mi dwóch lekarzy powiedziało, że mam mały brzuch, bo się dzidziuś "rozciągnął" po całym ciele, mam 173 cm.

@Hania będzie mamą super, że wszystko ok. Gratuluję 🙂 a kiedy idziesz na badania? Ja mam termin na poniedziałek , na krew, mocz i właśnie glukozę.
168 cm, też mnie te wszystki ebadania czekają, najgorsze że trzeba siedzieć w tej przychodni 2 h, znów się wynudzę, ja często robię krzywą, bo mam problem z insuliną, le o dziwo...w ciąży mam idealne wyniki, nie miałam takch od lat! nawet od diety trochę odeszłam z tego powodu-ciąża mnie ozdrowiła :)

reklama
@Pralinka2020 pochwal się chociaż co kupiłaś 🙆‍♀️
ostatnio już pisałam trochę o tym: lanolinę na brodawki, gaziki, octenisept, sól fizjologiczną, linomag, wkładki laktacyjne, witaminy i masło shea (to na teraz), muszle laktacyjne, podkłady poporodowe na lóżko do szpitala i majtki, wkłady poporodowe, pojemniki do przechowywania pokarmu, torebki do mrożenia, waciki i patyczki higienicze dla bobasa, nadmanganiam potasu i tantum rosa na gojenie szwów, chusteczki nawilżane, olej ze słodkich migdałów na ciemieniuchę, termofor i na koniec krem ujędrniający na brzuch poporodowy :) zamknęłam tym samym cały temat kosmetyków dla mnie i dla mojej dziewczynki i nie zamierzam więcej o tym myśleć :) oprócz pieluch oczywiście, te kupię stacjonarnie, bo zdecydowałam się na bambiboo

@Hania będzie mamą to powodzenia z tymi badaniami. Ja mieszkam w Hiszpanii, więc tu i tak inne zasady panują i nawet nie jestem jeszcze pewna jakie, też będę dzwonić, ale na pewno nie ma żadnej izolacji dla ciężarnych, co najwyżej przyjęcie w pierwszej kolejności.

@Pralinka2020 to też jesteś dosyć wysoka i to pewnie dlatego :) ogólnie mi lekarz tłumaczył, że wielkość brzucha nie zależy od wielkości dzidziusia tylko bardziej od jego ułożenia i tego, jak silne są mięśnie brzucha, więc ja już przestałam się tym przejmować , ale też bym wolała mieć większy brzuszek :)
Super, że ciąża tak dobrze działa na Twoje zdrowie! :)
A zakupy to żeś zrobiła konkretne :D ja też niedługo będę robiła, ale w DOZ, bo stamtąd jest wysyłka do Hiszpanii, i to za darmo. Ja będę też kupować od razu jakieś butelki i smoczki. Zamierzam karmić piersią a nie mlekiem modyfikowanym, ale chciałabym też czasem odciągać pokarm, żeby móc gdzieś wyjść bez dziecka albo nie musieć wstawać za każdym razem w nocy, ale jak to wyjdzie w praktyce to się okaże...

A planujecie brać jakieś suplementy już po porodzie, podczas karmienia piersią?

@Hania będzie mamą to powodzenia z tymi badaniami. Ja mieszkam w Hiszpanii, więc tu i tak inne zasady panują i nawet nie jestem jeszcze pewna jakie, też będę dzwonić, ale na pewno nie ma żadnej izolacji dla ciężarnych, co najwyżej przyjęcie w pierwszej kolejności.

@Pralinka2020 to też jesteś dosyć wysoka i to pewnie dlatego :) ogólnie mi lekarz tłumaczył, że wielkość brzucha nie zależy od wielkości dzidziusia tylko bardziej od jego ułożenia i tego, jak silne są mięśnie brzucha, więc ja już przestałam się tym przejmować , ale też bym wolała mieć większy brzuszek :)
A zakupy to żeś zrobiła konkretne :D ja też niedługo będę robiła, ale w DOZ, bo stamtąd jest wysyłka do Hiszpanii, i to za darmo. Ja będę też kupować od razu jakieś butelki i smoczki. Zamierzam karmić piersią a nie mlekiem modyfikowanym, ale chciałabym też czasem odciągać pokarm, żeby móc gdzieś wyjść bez dziecka albo nie musieć wstawać za każdym razem w nocy, ale jak to wyjdzie w praktyce to się okaże...

Znajoma po 2 ciążach i w trakcie 3 odradzała mi kupowanie laltatora na tym etapie. Podobno nie zawsze się przydaje. W zależności ile masz mleka. Faktycznie warto to rozważyć ze względu na okres gwarancji. A ja mam zagwooste z wózkiem. Zamówiłabym internetowo ale ja mam 185 to nie takie easy dopasować do mnie wózek,mój mąż ma 193! Pamiętam jak oglądaliśmy łóżeczka to sięgały nam do kolan, oczywiście przesadzam ale wolałabym zobaczyć na żywo! Czy jest tu jakaś wysoka przyszła mama jak ja ?
Jutro zaczynam porządki w pokoju. Bez sentymentów muszę się pozbyć wielu rzeczy. Trzymajcie kciuki!

ja zamówiłam już butelki wczoraj, (avent natural) na allegro, akurat w dobrej cenie były, chociaż na gemini też mają, tak jak Ty planuję karmić naturalnie, ale czasami trzeba dziecko dokarmić, albo wyjść do lekarza, albo może ja się rozchoruję albo co gorsza nie będę miała pokarmu, więc wolę mieć jakieś zaplecze minimalne w tej materii
a brzuchem nie tyle się przejmuję co zazdroszczę dziewczynom, które mają takie śliczniuszki okrągluszki, bo mój mąż się śmieje, ze ja w ciąży to tylko wiczorami czasami bywam :) mi się brzuch jakoś tak na boki rozkłada (w biodra mi idzie;)) porzekadła mówią, ze taki kształt brzucha na dziewczynkę, u nas się sprawdziło :)

o suplementach nic mi nie wiadomo, ale jak masz jakieś info to daj znać, wogóle nie mam pojęcia jak wygląda dieta w trakcie karmienia, jeszcze nie zgłębiłam tego tematu, więc jestem otwarta na każdą informację :)

@Hania będzie mamą ja dostałam laktator, także i tak już i tak mam.

To albo poczekajcie jeszcze z tym wózkiem albo możesz napisać do sklepu internetowego i poprosić o radę, sprzedawcy się znają dobrze na takich rzeczach. Ja nie jestem aż taka wysoka, ale mój ma 186 cm i czytaliśmy, że np. Tutisy mają regulowaną rączkę i wyższym osobom też się sprawdzają.

@Pralinka2020 rozmawiałam z koleżankami, które teraz karmią i jedna bierze to samo co podczas ciąży, a druga nic... Także to zależy od podejścia. Ja czytałam trochę w internecie, że niby warto dalej brać te same witaminy co w ciąży czyli kwas foliowy, witaminę D, DHA i jod. Ale chyba najlepiej to się jednak lekarza o to zapytać , jak będzie okazja.

Znajoma po 2 ciążach i w trakcie 3 odradzała mi kupowanie laltatora na tym etapie. Podobno nie zawsze się przydaje. W zależności ile masz mleka. Faktycznie warto to rozważyć ze względu na okres gwarancji. A ja mam zagwooste z wózkiem. Zamówiłabym internetowo ale ja mam 185 to nie takie easy dopasować do mnie wózek,mój mąż ma 193! Pamiętam jak oglądaliśmy łóżeczka to sięgały nam do kolan, oczywiście przesadzam ale wolałabym zobaczyć na żywo! Czy jest tu jakaś wysoka przyszła mama jak ja ?
Jutro zaczynam porządki w pokoju. Bez sentymentów muszę się pozbyć wielu rzeczy. Trzymajcie kciuki!
jooltz jest dużo wyższy niż przeciętne, przynajmniej gondolę ma wysoko, więc nie trzeba się tak schylać do dziecka
ja laktator zamówię i to może jeszcze w tym miesiącu, gwarancja zazwyczaj dwa lata więc chyba mam to w nosie, słyszałam również opinie o tym, że można się wstrzymać z laktatorm, ale należe do tej drugiej grupy, chcę go mieć na wszelki wypadek, trudno, najwyżej sprzedam ze stratą :) patrząc na mój wzbierający biust i przesłanki genetyczne spodziewam się raczej nadmiaru pokarmu niż jego braku, więc podobno przy nawale już w drugiej dobie jeszcze w szpitalu potrafi laktator ulżyć w cierpieniu, maluszki często też przy żółtaczce są dokarmiane sztucznym mlekiem i ten nadmiar podobno bardzo doskwiera (albo jak mam jest chora też jakoś trzeba go dzieciaczkowi udostępnić) ponadto na wypadek wyjścia z domu lub nawet później przy odstawianiu od piersi też się przydaje do wyciszania laktacji, dużo o tym czytałam i pytałam i znaczna, znaczna większość używała laktatora, jeśłi jestem w tej mniejszej grupie to trudno, przeboleję ten zakup :) jakoś sobie nie wyobrażam, ze leżę w szpitalu, bo np muszę zostać tydzień a mój mąż w popłochu laktatora szuka :) ale to moja mocno subiektywna opinia, gdybym nie była taką asekurantką z natury to bym też wolała zaoszczędzić, można wtedy np wybrać jaki się chce i później w razie potrzeby już tylko kupić

reklama
Do góry