reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

U mnie to było 12+1 i 5,2cm :)
Hej dziewczyny, zapisałam się na wizytę na 4.01 do innego lekarza z najnowszym sprzętem, jak dzidzia będzie już dobrej wielkości to zrobi mi prenatalne, to będzie według OM 12+3. Do mojego lekarza mam na 10.01 ale zobaczę po tej prywatnej wizycie 04.01 czy nie zmienię prowadzącego, u swojego miałam już 3 wizyty i tylko po 1 miałam skierowanie na badania, a dzisiaj usłyszałam o nim bardzo niepochlebne opinie. Wiec dla swojego spokoju przejdę się jeszcze do innego. W którym dokładnie tygodniu wy miałyście/macie prenatalne? I ile dzidzia wtedy mierzyła? [emoji8]

reklama
A do dziewczyn które zmieniły lekarza, jak to wyglada? Karta ciąży zostaje ta sama? I czy muszę informować dotychczasowego prowadzącego o tym? I jak później z zaświadczeniem do becikowego? 🤔 tak mnie dzisiaj dziewczyna (była pacjentka doktora) nastraszyła opinia o nim ze wole wszystkiego się na zaś dowiedzieć. A tym bardziej ze teraz widzę ze dużo jej spostrzeżeń pokrywa się z moimi wizytami tez, a myślałam ze to taaaki super lekarz :/

A do dziewczyn które zmieniły lekarza, jak to wyglada? Karta ciąży zostaje ta sama? I czy muszę informować dotychczasowego prowadzącego o tym? I jak później z zaświadczeniem do becikowego? 🤔 tak mnie dzisiaj dziewczyna (była pacjentka doktora) nastraszyła opinia o nim ze wole wszystkiego się na zaś dowiedzieć. A tym bardziej ze teraz widzę ze dużo jej spostrzeżeń pokrywa się z moimi wizytami tez, a myślałam ze to taaaki super lekarz :/
Mysle ze nie musisz informowac lekarza ze zmieniasz prowadzacego ciaze. Co do becikowego ja w pierwszej ciazy zmienialam lekarza od 15 tyg i nie musialam do tego pierwszego isc tyle ze musialam pokazac badanie USG z przed 10tyg lekarzowi i wystawil mi zaswiadczenie.

@Wiki99r - nie miałam takiej sytuacji, ale najprawdopodobniej dostaniesz nową kartę ciąży. Każdy lekarz je jakoś po swojemu wypełnia. Weź ze sobą wyniki badań krwi, które już robiłaś.
Jeśli w starej karcie masz wpis o pierwszej wizycie lub jakieś inne potwierdzenie pierwszej wizyty, to ten prowadzący wystawi Ci później zaświadczenie do becikowego.
Jeśli masz obawy co do rzetelności lekarza to jasne że powinnaś sprawdzić innego. W takich sprawach trzeba mieć zaufanie do gina, a jeśli masz w głowie negatywne opinie to z tym zaufaniem będzie ciężko.

Ja miałam prenatalne w 11+5 wg OM, ale wg usg to było już 12+3 i dzidziuś miał prawie 6cm.

No właśnie do tej pory miałam w głowie super opinie, ale to były głównie opinie z neta, a teraz mam „naoczną” osobę, i jeszcze jej koleżanka, dziewczyna urodziła w 7 miesiącu bo jej wmawiał ze wyniki są okej a miała liczne bakterie w moczu i niedoczynnosc tarczycy 😳pójdę do drugiego to zobaczę jak wizyta będzie przebiegać itp czy według niego tez norma jest ze ostatnie skierowanie na wyniki miałam na początku listopada i do teraz zero :/

No właśnie do tej pory miałam w głowie super opinie, ale to były głównie opinie z neta, a teraz mam „naoczną” osobę, i jeszcze jej koleżanka, dziewczyna urodziła w 7 miesiącu bo jej wmawiał ze wyniki są okej a miała liczne bakterie w moczu i niedoczynnosc tarczycy 😳pójdę do drugiego to zobaczę jak wizyta będzie przebiegać itp czy według niego tez norma jest ze ostatnie skierowanie na wyniki miałam na początku listopada i do teraz zero :/
No ja badania mam zalecane co chwilę, moja Pani Doktor bardzo o to dba, bo ciąża jest wysokiego ryzyka, dzisiaj na wizycie byłam godzinę, Pani Doktor wszystko bardzo dokładnie bada, mierzy i tłumaczy, więc wiem, że tak naprawdę im więcej badań, tym lepiej się czujemy my mamy :)

U mnie ciąża przebiega bez komplikacji i miałam teraz zlecone drugie badania krwi. Częstotliwość badań na pewno powinna być dostosowana do stanu zdrowia i ewentualnego ryzyka. Ja nie choruje przewlekle więc nie ma konieczności regularnego kontrolowania jakiegoś konkretnego parametru we krwi.

No mnie właśnie teraz jak spojrzałam w karte ciąży sama zobaczyć wyniki to wynik od tarczycy mnie lekko zaniepokoił, 3,3 w ciąży chyba normy są niższe? Ale pójdę do tego drugiego to będę miała chociaż spokojną głowę i porównanie jakieś, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża i szczerze to nie bardzo mam skad wiedzieć jak dokładnie powinna przebiegać wizyta w ciąży

reklama
No mnie właśnie teraz jak spojrzałam w karte ciąży sama zobaczyć wyniki to wynik od tarczycy mnie lekko zaniepokoił, 3,3 w ciąży chyba normy są niższe? Ale pójdę do tego drugiego to będę miała chociaż spokojną głowę i porównanie jakieś, tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża i szczerze to nie bardzo mam skad wiedzieć jak dokładnie powinna przebiegać wizyta w ciąży
TSH zdecydowanie niższe powinno być, ja w pierwszej ciąży z takim właśnie dostałam skierowanie do endokrynologa, na szczęście przy dobrze dobranej dawce leku szybko spada. W tej też TSH mi się podwyższyło i też mi ginekolog nic nie zalecił, ale wiedział, że do endokrynologa juz chodzę, badań teraz te nie miałam zleconych żadnych, w poprzedniej ciązy, co 4 tyg robiłam przeciętnie.

Do góry