reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Co do połówkowego to jeśli zapisze mnie za kolejne 4 tygodnie to będę miała 25 lutego, a więc 21+1 więc by pasowało. I pewnie tak będzie. No ale okaze się w poniedziałek :)

reklama
Co do bakterii to z pewnością są niebezpieczne, ale w przychodni gdzie robię badania mocz stoi przez jakiś czas na stoliku w temperaturze pokojowej a powinien stać w lodówce, jeśli nie jest od razu badany. Czasem bakterie zdążą się już namnożyć przed badaniem. Ja pobierałam mocz ok. 6, ale do badania nosiłam ok. 8 i też stał tak poprostu w łazience. Za każdym razem miałam liczne bakterie, ostatnio przed zaniesieniem do przychodni trzymałam w lodówce i wynik był bakterie pojedyncze

Co do bakterii to z pewnością są niebezpieczne, ale w przychodni gdzie robię badania mocz stoi przez jakiś czas na stoliku w temperaturze pokojowej a powinien stać w lodówce, jeśli nie jest od razu badany. Czasem bakterie zdążą się już namnożyć przed badaniem. Ja pobierałam mocz ok. 6, ale do badania nosiłam ok. 8 i też stał tak poprostu w łazience. Za każdym razem miałam liczne bakterie, ostatnio przed zaniesieniem do przychodni trzymałam w lodówce i wynik był bakterie pojedyncze
Myślę, że masz rację.

Bakterie w moczu są niebezpieczne. To infekcja w obrębie miednicy, bardzo blisko macicy, może dojść do zakażenia dróg rodnych. Tego nie wolno lekceważyć, dlatego tak często się bada mocz w ciąży

Bakterie w moczu są o tyle niebezpieczne, że mam w rodzinie kobietę, która przez to dostała skurczy i urodziła blizniaki w 30 tygodniu. Badania, posiewy, leki... Nic nie pomogło. Aż zaczął się poród i nie dał się już zatrzymać.

Uważam, ze nie powinno to być bagatelizowane przez lekarzy. Poprzednim razem wyszły mi bakterie w ogólnym a w powiewie było czysto. Jutro robię posiew, kubeczki zakupione. Mam nadzieję, ze nic nie wyjdzie, ale jednak mocz w szpitalu robiona była na cito, wiec wynik badania nie był przez nieodpowiednie przechowywanie. Najgorsze jest to, ze będę musiała czekać teraz do tygodnia na wynik. Kupiłam żurawit w aptece. Póki co musi wystarczyć. Pewnie to CRP skoczyło mi przez zapalenie pęcherza.

Uważam, ze nie powinno to być bagatelizowane przez lekarzy. Poprzednim razem wyszły mi bakterie w ogólnym a w powiewie było czysto. Jutro robię posiew, kubeczki zakupione. Mam nadzieję, ze nic nie wyjdzie, ale jednak mocz w szpitalu robiona była na cito, wiec wynik badania nie był przez nieodpowiednie przechowywanie. Najgorsze jest to, ze będę musiała czekać teraz do tygodnia na wynik. Kupiłam żurawit w aptece. Póki co musi wystarczyć. Pewnie to CRP skoczyło mi przez zapalenie pęcherza.
Lepiej sprawdzić. U nas posiew biorą do badań tylko w srody. W razie jakbym kiedyś potrzebowała muszę jechać do innego miasta.

Poleżałam i po bólu, ciekawe jak znów w nocy będzie. Najwyżej zadzwonię do gina.

A macie już termin połówkowych? Ja wyliczyłam, że mi wypadają 22t3d i nie wiem czy nie za późno. W necie piszą, że najlepiej do 22t, ale nie wiem czy chodzi o 21+6 czy 22+6.
U mnie rowno 20 tydzień będzie, usg 22.02 jeszcze tylko czekam na potwierdzenie godziny. Nie moge sie doczekać [emoji16]

Jeszcze w tym tyg pasowaloby rodzinie powiedzieć, w końcu już trochę za nami a nadal nikt nie wie [emoji85]

Witajcie. A propo bakteri w moczu miałam w grudniu bardzo liczne bakterie z posiewu też z określeniem rodzaju. Brałam urinal plus antybiotyk jedną saszetke Monural i pomogło. Dzisiaj powtarzalam i czysto, ale żurawinę, albo soczek warto pić ochronnie:)

Masz racje, że nie powinno się bagatelizować bakterii w moczu, zwłaszcza przy jakiś objawach.Przy czym bakterie czy tez liczne bakterie w badaniu ogólnym moczu niekoniecznie oznaczają infekcje. W przypadku badania ogólnego moczu ważna jest liczba leukocytów No i pozytywny nitrat tez świadczy o infekcji. Na spokojnie zrobiłabym posiew a do tego czasu dużo pić i żurawit też nie zaszkodzi.

Co do CRP to tez trudni powiedzieć bo już sama ciąża trochę podnosi CRP. Wiadomo, że jak jest znacznie podniesione to trzeba szukać przyczyny ale jeśli tylko trochę to może to być normalne.

Najważniejsze teraz to zrobić posiew i zobaczyć czy wymaga to jakiegoś leczenia. Nie należy lekceważyć infekcji w drogach moczowych.

Masz racje, że nie powinno się bagatelizować bakterii w moczu, zwłaszcza przy jakiś objawach.Przy czym bakterie czy tez liczne bakterie w badaniu ogólnym moczu niekoniecznie oznaczają infekcje. W przypadku badania ogólnego moczu ważna jest liczba leukocytów No i pozytywny nitrat tez świadczy o infekcji. Na spokojnie zrobiłabym posiew a do tego czasu dużo pić i żurawit też nie zaszkodzi.

Co do CRP to tez trudni powiedzieć bo już sama ciąża trochę podnosi CRP. Wiadomo, że jak jest znacznie podniesione to trzeba szukać przyczyny ale jeśli tylko trochę to może to być normalne.

Najważniejsze teraz to zrobić posiew i zobaczyć czy wymaga to jakiegoś leczenia. Nie należy lekceważyć infekcji w drogach moczowych.

U mnie to tak wyglada
IMG_7180.JPG

reklama
Wszystkozajeta mam tez polipa oraz miesniaki. Mam pytanie dlaczego chcieli usuwać ci polipa. Mi pani doktor powiedziala ze należy tylko obserwowac.

Do góry