Nie jeden przypadek, ale u żadnej z osób które ja znam dupek niczego negatywnego nie spowodował.
Nie wiem, czy zapoznałaś się szczegółowo z ulotką Duphastonu, ale w ,,innych działaniach niepożądanych" ( czego nie ma np. wymienione w ulotce Luteiny ) Jest napisane tak :
Inne działania niepożądane występujące w trakcie zażywania leku Duphaston z estrogenem:
- nadmierny przerost błony śluzowej macicy
- rak błony śluzowej macicy
- rak jajnika
Skoro takie ,,skutki uboczne" zostały zawarte w ulotce, to musiało być wystarczająco dużo przypadków (napewno nie jeden) pacjentów z takimi powikłaniami. A w ulotce napewno nie będzie podane skutku ubocznego ,,poronienie", bo nieetyczne byłoby testowanie leku na kobietach ciężarnych. Jest natomiast przytoczone coś takiego:
,,Jeśli pacjentka jest w ciąży, przypuszcza że może być w ciąży lub gdy planuje mieć dziecko, powinna poradzić się lekarza lub farmaceuty przed zastosowaniem tego leku.
Zwiększenie ryzyka wystąpienia spodziectwa, czyli wrodzonej wady prącia, polegającej na występowaniu ujścia cewki moczowej w nieprawidłowym miejscu u dzieci, których matki przyjmowały pewne progestageny, nie zostało jednoznacznie potwierdzone. Brak jest dowodów, że stosowanie dydrogesteronu w czasie ciąży jest szkodliwe.,,
Myślę, że to wystarczy, aby lek uznać za nie w 100 procentach bezpieczny w ciąży, A mi wystarczy nawet 1 procent zagrożenia dla maleństwa, żeby kategorycznie odmówić tego leku. To taka ciekawostka, bo nie każdy czyta dokładnie ulotkę i nie każdy się zastanawia co idzie za danym skutkiem ubocznym.
Dla porównania w ulotce Luteiny z kolei jest coś takiego :
,,Luteina w ciąży jest zalecana do stosowania w pierwszym trymestrze. Lek wspomaga zagnieżdżenie zarodka i utrzymanie ciąży, np. u pacjentek, u których w przeszłości wystąpiły poronienia. Przyjmowanie progesteronu w kolejnych trymestrach nie zostało wystarczająco zbadane."
Nadal jest to niejednoznaczne stwierdzenie i nie biorące odpowiedzialności za skutki uboczne leku , ale patrząc na formę przekazu informacji, luteina wydaje się bezpieczniejsza ( choć nadal Nie bezpieczna w 100 procentach) od Duphastonu.