reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lek duphaston

Hej dziewczyny jestem osobą starająca się o ciążę na ostatniej wizycie lekarz zlecił mi stosować lek duphaston od 16 dnia cyklu przez 10 dni . Czy ktoś mógłby mi objasnic stosowanie leku jakie ma działanie na co się go stosuje
Pozdrawiam :)

reklama
Nie jeden przypadek, ale u żadnej z osób które ja znam dupek niczego negatywnego nie spowodował.
Nie wiem, czy zapoznałaś się szczegółowo z ulotką Duphastonu, ale w ,,innych działaniach niepożądanych" ( czego nie ma np. wymienione w ulotce Luteiny ) Jest napisane tak :
Inne działania niepożądane występujące w trakcie zażywania leku Duphaston z estrogenem:

• nadmierny przerost błony śluzowej macicy
  • rak błony śluzowej macicy
  • rak jajnika
Skoro takie ,,skutki uboczne" zostały zawarte w ulotce, to musiało być wystarczająco dużo przypadków (napewno nie jeden) pacjentów z takimi powikłaniami. A w ulotce napewno nie będzie podane skutku ubocznego ,,poronienie", bo nieetyczne byłoby testowanie leku na kobietach ciężarnych. Jest natomiast przytoczone coś takiego:
,,Jeśli pacjentka jest w ciąży, przypuszcza że może być w ciąży lub gdy planuje mieć dziecko, powinna poradzić się lekarza lub farmaceuty przed zastosowaniem tego leku.

Zwiększenie ryzyka wystąpienia spodziectwa, czyli wrodzonej wady prącia, polegającej na występowaniu ujścia cewki moczowej w nieprawidłowym miejscu u dzieci, których matki przyjmowały pewne progestageny, nie zostało jednoznacznie potwierdzone. Brak jest dowodów, że stosowanie dydrogesteronu w czasie ciąży jest szkodliwe.,,
Myślę, że to wystarczy, aby lek uznać za nie w 100 procentach bezpieczny w ciąży, A mi wystarczy nawet 1 procent zagrożenia dla maleństwa, żeby kategorycznie odmówić tego leku. To taka ciekawostka, bo nie każdy czyta dokładnie ulotkę i nie każdy się zastanawia co idzie za danym skutkiem ubocznym.
Dla porównania w ulotce Luteiny z kolei jest coś takiego :
,,Luteina w ciąży jest zalecana do stosowania w pierwszym trymestrze. Lek wspomaga zagnieżdżenie zarodka i utrzymanie ciąży, np. u pacjentek, u których w przeszłości wystąpiły poronienia. Przyjmowanie progesteronu w kolejnych trymestrach nie zostało wystarczająco zbadane."
Nadal jest to niejednoznaczne stwierdzenie i nie biorące odpowiedzialności za skutki uboczne leku , ale patrząc na formę przekazu informacji, luteina wydaje się bezpieczniejsza ( choć nadal Nie bezpieczna w 100 procentach) od Duphastonu.

reklama
Hej Dziewczyny, ja jestem załamana. Miałam zawsze książkowe cykle, okres odchylał się maksymalnie o trzy dni. Z racji tego, że podchodzimy po raz pierwszy do inseminacji moja gin zaleciła mi stosowanie duphastonu przez 10 dni po czym miała nastąpić miesiączka. Mineło już 10 dni od odstawienia leku a miesiączki nadal nie ma :( Mam jutro wizytę także może coś się wyjaśni ale jestem załamana bo mam wrażenie, że niepotrzebnie tymi lekami rozwaliłam sobie coś co świetnie działało. Dlaczego lekarze przepisują leki hormonalne gdy nie ma do tego wskazań??? Czy może któraś z Was też tak miała, że tak na nią zadziałał ten lek?

Do góry