reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4 i brak jakiegokolwiek kontaktu z pracodawcą

Sasanka22

Fanka BB :)
Dzień dobry, może któraś z Was się zna na sprawach kadrowych/księgowych. Przebywałam na urlopie wychowawczym i złożyłam listownie wniosek o skrócenie urlopu z zachowaniem 30dni. List został przez pracodawcę odebrany bo dostałam potwierdzenie odbioru z poczty. W pierwszy dzień pracy miałam wizytę u ginekologa i dostałam l4 z kodem B. Wysłałam mail oraz SMS z informacją o zwolnieniu, zero odpowiedzi. Zadzwoniłam do księgowej i okazało się że zmienili księgowość ale nie wiedziała na kogo. Pracodawca telefonów nie odbiera, nie odpisuje. Mam dylemat co do wysokości mojego wynagrodzenia ponieważ po urlopie rodzicielskim a przed wychowawczym wzięłam 13 dni urlopu wypoczynkowego, w trakcie tego urlopu dostałam aneks z obniżeniem pensji do 75% na 2 miesiące. Czy powinni mi wypłacić tyle co przed macierzyńskim w poprzedniej ciąży czy z tego felernego niepełnego miesiąca jeszcze z obniżonej pensji? Aneksu wtedy nie podpisałam ale i tak mi mniejszą wypłatę wysłali ale wtedy już nie miałam siły walczyć o te kilka dni a tutaj teraz może to mieć wpływ na i obecne l4 i późniejszy macierzyński? Do tego martwi mnie ten brak kontaktu, mam nadzieje ze taka próba poinformowania o zwolnieniu wystarcza.

reklama
Będzie liczona średnia z 12 m-cy. Niepełnego miesiąca nie będą brać pod uwagę.
A wogóle firma istnieje?

W internecie jest. Od tamtej starej księgowej dowiedziałam się że chcą zmienić s.c. na z.o.o. ale na razie w necie jest stary NIP.

Średnia z 12 miesięcy to w takim razie z tego roku poprzedniego l4 ciążowego tak czy jeszcze wcześniej przed L4?

Będzie liczona średnia z 12 m-cy. Niepełnego miesiąca nie będą brać pod uwagę.
A wogóle firma istnieje?
Rozumiem ze jak zamkną firmę by otworzyć spółkę z o.o to mnie powinien przejąć ZUS? A oni powinni wystawić świadectwo pracy i rozliczyć ekwiwalent za zaległy urlop?

Artykuł 553 Kodeksu spółek handlowych mówi o tym, że spółka przekształcona ma wszystkie obowiązki oraz prawa spółki przekształcanej. Zatem - nie przejmuje Ciebie ZUS - tylko dalej jesteś zatrudniona. Pracownicy stają się automatycznie pracownikami spółki przekształconej. W związku z tym nie wystawiają żadnego świadectwa pracy ani nie wypłacają ekwiwalentu, ponieważ nie dochodzi do zakończenia umowy o pracę.
A Kodeks pracy nie zobowiązuje w żaden sposób pracodawcy do informowania pracowników o przekształceniu.
Ale brak kontaktu jest dziwny - to jakaś duża firma?

edit. Chodzi mi coś po głowie, że w ciągu 2 miesięcy od przekształcenia możesz rozwiązać umowę bez wypowiedzenia (z poinformowaniem 7-dniowym) - ale chyba ta opcja Cię nie interesuje?

Artykuł 553 Kodeksu spółek handlowych mówi o tym, że spółka przekształcona ma wszystkie obowiązki oraz prawa spółki przekształcanej. Zatem - nie przejmuje Ciebie ZUS - tylko dalej jesteś zatrudniona. Pracownicy stają się automatycznie pracownikami spółki przekształconej. W związku z tym nie wystawiają żadnego świadectwa pracy ani nie wypłacają ekwiwalentu, ponieważ nie dochodzi do zakończenia umowy o pracę.
A Kodeks pracy nie zobowiązuje w żaden sposób pracodawcy do informowania pracowników o przekształceniu.
Ale brak kontaktu jest dziwny - to jakaś duża firma?

edit. Chodzi mi coś po głowie, że w ciągu 2 miesięcy od przekształcenia możesz rozwiązać umowę bez wypowiedzenia (z poinformowaniem 7-dniowym) - ale chyba ta opcja Cię nie interesuje?
właśnie nie duża, obecnie 2 szefostwa i chyba Max 5 pracowników. Wiem że oni chcieliby mnie zwolnić bo podjęli taką próbę w kwietniu przy końcu rodzicielskiego ale udało mi się złożyć wniosek o wychowawczy. A brak kontaktu jest dziwny, myśle że są obrażeni albo kombinują jak mogą się mnie pozbyć. Będę jeszcze próbować dzwonić po nowym roku a jak to nie zadziała wyślę męża do biura. Muszę tego pilnować bo co jak się przekształci firma a ja l4 na stary NIP będę mieć wystawione. Ogólnie mało ciekawa sytuacja :(

Ale oni już się przekształcili czy dopiero zamierzają? Bo NIP nadawany jest dopiero w momencie przekształcenia. Jeśli są VATowcami - to możesz sobie sprawdzić czy NIP firmy jest aktywny tutaj

reklama
Ale oni już się przekształcili czy dopiero zamierzają? Bo NIP nadawany jest dopiero w momencie przekształcenia. Jeśli są VATowcami - to możesz sobie sprawdzić czy NIP firmy jest aktywny tutaj
Dziękuje bardzo za ten link, sprawdziłam teraz i firma figuruje w rejestrze :) o tej chęci przekształcenia wiem od ich starej księgowej, bo z niej zrezygnowali bo nie prowadzi spółek z o.o.

Do góry