reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

pączki to ja dzisiaj piekłam ok 20szt,ale zjadłam tylko pół pączka bo się boje żeby maluszek kolki nie mial, bo u nas narazie bezkoklowo:-),martwie sie tylko co będzie w nocy kawaler robił bo śpi cały dzień z przerwami na papu:-D dzis pierwszy raz wietrzyłam i tak do soboty a w niedziele jak tata wróci pójdziemy na spacerek,chyba musze go budzic bo śpi od 15;-) pozdrawiam mamusie

reklama
Witam sie wieczorkiem! Mala wykapana, slucha dzwiekow natury w lozeczku :) ale to cisza przed burza...
Ja zjadlam 3!! Ale paczki u mnie od niedzieli - babcia przywiozla, wiec jem codziennie chyba po 3... Bo wczoraj kolejna dostawa swiezych byla... Wlasnie sobie uswiadomilam ze o dziwo mala sie czuje dobrze po takiej ilosci..

ja kupilam espumisan ale okazuje sie ze jest po 1. miesiacu :/ czyli ze esputicon mozna od urodzenia dawac? hmm pewnie podesle szwagra do apteki dzisiaj bo maz znow na nocke do pracy :/

Rozmawiałam własnie z połozną i espumisan można podawać przed ukończeniem pierwszego miesiąca, jeśli dziecko ma kolki. Ja dzisiaj podałam pierwszy raz sab-simplex.

Dziewczyny, ale Wam zazdroszczę tych paczków. Ja nie jem, bo Mały od wczoraj ma jakieś bóle brzuszka-obstawiam sok winogronowy, który własnie wprowadziłam do diety. Myślę, ze czeka mnie to samo, co z pierwszym dzieckiem, czyli dieta do trzech miesięcy :-( Mój starszy synek miał kolki nawet po jogurcie naturalnym :-(

Ja dzisiaj strasznie przybita jestem, bo dowiedziałam się o tragedii na marcówkach. Strasznie mi żal tej dziewczyny, nawet nie potrafię sobie wyobrazić, co czuje matka tracąc dziecko w 40 tygodniu ciąży :-:)-:)-(

niestety genitalia tez sa w kupie i tu mam pytanie - jak pielegnujecie okolice intymne swoich cór? myjecie miedzy wargami? któraś usuwała ten śluz - i jaki on ma kolor - bo Viki ma taki żółtawy a wydaje mi się że był bardziej biały - ja po prostu wkladam ją pod strumień bieżącej wody bo tak jak zalecał pediatra - nic tam nie grzebie, choc rozne opinie czytalam - ale raczej mam a nie specjalistow...
Mnie pediatra dzisiaj mówila, zeby tam normalnie przemywać, śluz jest taki żółtawy, ja się wczesniej bałam tam grzebać. A czerwoną kropkę na pieluszce zaliczylismy w szpitalu, tak się przestraszyłam, ze mała posikala ubranie przez moją nieuwagę :-)
Alescie dziewczyny poszalały z pączkami. Pączka zjadłam jednego, więcej się bałam.
A co do wizyty u pediatry spedziłysmy w gabinecie koło 40 min, lekarka bardzo dokładnie oglądnęła i przebadała małą, wszystko jest w porzadku, serduszko, odruchy, a córcia pokazała swój temperament, że jest silna i potrafi głosno płakać :-) Obiecała też, że zaglądnie do nas w przyszłym tygodniu na Prokocim, żeby dowiedzieć się co i jak (pracuje na innym oddziale), aż miło sie na serduchu zrobiło. No i moja kluseczka ważyła 4195g!!! Tylko ze wzrostem mieliśmy problemy, bo nijak jej nie można było naciągnąć na te 58 cm zmierzone w szpitalu, tak więc ze względu na przykurczone nózki udało się ją wyciągnąć tylko do 53 cm. W szpitalu chyba zmierzyli ją metrem po zgięciach. A jak u was w szpitalu mierzyli maluszki, wyciągając na prosto, czy metrem po zgięciach?

Ostatnia edycja:
my dzisiaj mieliśmy dwugodzinna przerwę w nocy , bo się mała wyspała i była chętna na zabawy :) walczyliśmy do wpół do czwartej, aż królewna zasnęła
ja nawet nie wiem jak u nas mierzyli małą w szpitalu, ale może dobrze zmierzyli, bo rzeczywiście jest długa... okaże się za 2 tygodnie jak pójdziemy na wizyte

A my wczoraj walke dwu godzinna z przerywanym krzykiem małej.Nie byl to placz a raczej krzyk nie wiem co jej moglo byc bo jak ja przytulalam i kladlam na brzuszku na moim bruchu troche sie uspakajala ale za chwilke znow pojawial sie krzyk.Teraz odsypia a dzis pierwszy weekend za domem

Dzien dobry :)
Moj maz wrocil dzis do pracy, pierwsza nocka w ktorej musialam wstawac sama, no i jak na zlosc kruszyna wstawala 3! razy, i darla sie przy przebieraniu. No ladnie mamusi nie lubi :( Poza tym nadal spi wiec mialam czas sie umyc i ogarnac. Spalam na lewej piersi boli jak cholera :(
Ewitko bladego pojecia nie mam, akurat mnie zszywali i ten etap pamietam jak przez mgle :) ale mala dluga bo nie miesci mi sie we wszystkie ciuszki!
bobomamo moja sie tak darla jak nie mogla odbic, w koncu odbila i dalo rade...

Milego dnia! A ja walcze...

hej !! my juz od wczoraj w domu, Milusia to aniołek, ladnie pije, fajnie spi .
Dzisiaj w nocy spala ze dwa razy aż po 3 godzinki a nawet dłużej ,wiec i ja sie wyspałam.
Bywa ze tylko pije i spi... ale i tak widzę ze jest silna.
Modle sie żeby dalej bylo z nią tak dobrze tzn ze zdrowa itp..
A ja od wczoraj mam nawal ale juz sobie z tym radze.. myślę ze przejdzie.
Dziękuje wszystkim za mile slowa zyczenia i gratulacje i Vikiigus za to ze przekazywała informacje. Ja tez wszystkim gratuluje dzieciątek!!
Małego dołka załapałam dopiero wczoraj i troche wyżyłam sie na mężu bo tak wychłodził mieszkanie
ze ciężko bylo nagrzać a mi sutki miały odlecieć.. znacie ten ból...
Ale teraz sie stara...pranko wywiesił z rana i śniadanko zrobił...
ale niestety musial juz isc i bede prawie cały dzień sama :(

co do pielęgnacji dziewczynki to ja tez nie jestem pewna czy wszystko robię dobrze..

reklama
Ja zjadłam tylko pół pączka i chyba i tak małej trochę zaszkodził bo kupa była zielonkawa i bardzo się prężyła i marudziła. Na szczęście jak zasnęła wieczorem po 20 ,( kilka razy kwękała potem ale zasypiała bez problemu) to ją obudziłam przed 3 rano:) a potem już się sama obudziła przed 6. Więc noc super. Ale z pączkami dam sobie spokój.

Dzisiaj idziemy do pediatry, ciekawa jestem ile mała waży. Muszę popytać lekarkę o kilka rzeczy, m.in. o dodatkowe szczepienia, budzenie w nocy na jedzenie i takie tam. I trochę boję się co powie o żółtaczce bo wydaje mi się, że mała dalej jest żółta.

A w dzień to Nina czasami daje mi popalić, generalnie zasypia tylko na spacerze ale jak wracamy to od razu się budzi, poza tym cały czas czuwa w łóżeczku lub na moich rękach. Więc niezawiele mogę w ciągu dnia zrobić. Najlepsze jest to, że zasypia na dobre tuż przed powrotem męża z pracy i do wieczora śpi...

Do góry