reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Katik- i dlatego my podróżujemy nocą, dziecię (teraz dzieci) śpi, a na nasze polskie drogi wspaniałej jakości i miasta obwodnicami usiane to jedyna metoda :-D
No bylby sposob, tylko ze u nas nawet jak pojedziemy na noc, to potem caly dzien tez trzeba sie kulac.
Kurde, troche za daleko sie ulokowalismy :-D

No i 3:0 dla Argentyny :-:)-:)-(

reklama
Katik- moim zdaniem może być tak, że Pola będzie 'wybujana' nocną podróżą :-D to i w dzień pośpi- ale wiesz jak nie wiesz... z dziećmi jest różnie. Ja bym zastartowała wieczorem, żeby jak najwięcej kilosów w nocy 'pociągnąć'.

Mam pytanko do Matki Polki Legnickiej, czyli Dagsili - napisz kochana (bo Ty chyba w HRach siedzisz bo masz wiedze na ten temat) ile dodatkowych dni urlopu na dziecko mi przysługuje? Czy jak ja biorę, to mojemu mężowi też przysługuje urlop na zdrowe dziecko czy jak to się tam nazywa?

A drugie pytanko do Was wszystkich.
JAK WYBRAĆ NIANIĘ????
dla mnie warunki bezwzględne:
- nie może palić
- musi lubić spacery
- być ciepłą, serdeczną osobą

Nie ukrywam że też chciałabym żeby była młoda - najchętniej jakaś studentka zaoczna.
Co byście dodały?

Forget- 2 dni 'opiekuńczego' rocznie dla jednego z rodziców (albo Ty, albo mąż- to już sami ustalacie). Jak nie wybierzesz w ciągu roku to przepada.
Niania- dla mnie to, co piszesz + musi lubić dzieci (to może wydać się trywialne, ale to naprawdę widać) + kreatywność + doświadczenie + umiejętność słuchania (czyli ja mówię, jakie są moje oczekiwania a ona je stosuje, bo z tym jest różnie) + referencje.
I ja wolałabym babkę trochę straszą, bo niektóre dziewczyny na studiach nie zdają sobie sprawy, że to ciężka praca i obowiązek (ale to tylko moja opinia). I wolałabym taką 'z polecenia', o co niestety trudno.

Forget- 2 dni 'opiekuńczego' rocznie dla jednego z rodziców (albo Ty, albo mąż- to już sami ustalacie). Jak nie wybierzesz w ciągu roku to przepada.
Niania- dla mnie to, co piszesz + musi lubić dzieci (to może wydać się trywialne, ale to naprawdę widać) + kreatywność + doświadczenie + umiejętność słuchania (czyli ja mówię, jakie są moje oczekiwania a ona je stosuje, bo z tym jest różnie) + referencje.
I ja wolałabym babkę trochę straszą, bo niektóre dziewczyny na studiach nie zdają sobie sprawy, że to ciężka praca i obowiązek (ale to tylko moja opinia). I wolałabym taką 'z polecenia', o co niestety trudno.

Dzięki Aniez

co do wieku opiekunki to ja jednak chyba wolałabym młodszą - mam duże obawy, że z takiej starszej pani ciężko byłoby mi wykorzenić jej przyzwyczajenia, które zapewne nie zawsze byłyby zgodne z moimi oczekiwaniami.

Jakoś wolałabym młodą, energiczną dziewczynę - od babciowania i rozpuszczania Młoda ma rodzone babcie

Forget, ja w zyciu zadnej Meksykance dziecka bym nie oddala pod "opieke", ale gdybym juz musiala, posluzylabym sie takimi oto pytaniami w procesie rekrutacyjnym:
- dlaczego chce podjac ta prace
-gdzie pracowala poprzednio i dlaczego juz tam nie pracuje
-jakie, jej zdaniem, sa potrzeby dziecka w takim wieku jak moje
- jak widzi ona swoja role w zyciu mojego dziecka
- jak wyobraza sobie spedzanie czasu z dzieckiem w wieku mojego
- jak ma zamiar radzic sobie z mala, gdy ona stanie sie bardziej ruchliwa i czy ma pomysl na utrzymanie dyscypliny (jaki)
- czy ma prawo jazdy i czy miala jakies wypadki wczesniej, czy ma samochod
- jak dlugo planuje u nas pracowac - wiadomo, dzieci sie przywiazuja i nie chcialabym co chwile zmieniac ninki
- czy ma wlasne dzieci, jesli tak to jak ma zamiar poradzic sobie z praca, gdy jej dziecko jest chore
- czy moze gotowac, sprzatac i takie tam
- czy jest zdrowa (musi to udowodnic)

Podczas rozmowy zwrocilabym niewatpliwie uwage na to czy kobieta przyszla punktualnie, czy jest schludnie ubrana, czy jest czysta (paznokcie, wlosy, ubior rowniez). Jej fizis - watla staruszka lub delikatne dziewcze moze nieporadzic sobie z dzwiganiem dziecka lub wozka... Trzeba zobaczyc jak zachowuje sie w zetknieciu z dzieckiem i jak dziecko na nia reaguje. Czy jest inteligentna. no i oczywiscie czy ja dobrze czuje sie w jej towarzystwie.

Katik
dzieki za kciukasy, chlopaki niestety dali ciala

Hej kochane po długiej nieobecności!

Piszę własnie z urlopu, wcześniej było zamieszanie z chrzcinami, goście z daleka i te sprawy.
Nasza Maja, mała podróżniczka trochę zwiedziła, poodwiedzała rodzinkę T. Teraz jesteśmy w lubuskim, wybieraliśmy się do Karpacza,ale stwierdziliśmy,że będziemy się tam z małą nudzić więc jak wrócimy jutro do domu to odpoczniemy i przyjedziemy na kilka dni do Sopotu.
Jak wrócę to trochę nadrobię, mam nadzieję.

Teraz myślami jestem z Karolą i jej malutką.

3majcie się ciepło :)

Dzięki Aniez

co do wieku opiekunki to ja jednak chyba wolałabym młodszą - mam duże obawy, że z takiej starszej pani ciężko byłoby mi wykorzenić jej przyzwyczajenia, które zapewne nie zawsze byłyby zgodne z moimi oczekiwaniami.

Jakoś wolałabym młodą, energiczną dziewczynę - od babciowania i rozpuszczania Młoda ma rodzone babcie

Ależ ja myślałam o babce ok 30-35:-D
No i Zielona ma rację- dzieci się przywiązują, a z nianiami jest różnie (też zależy ile możesz zapłacić)- znajoma przerobiła w tym roku 5 niań :szok: Nie mają dużo kasy i brała studentki i niestety nie była zadowolona, ale może tak trafiała, inni znajomi mają panią lat 60 i REWELACJA- dziecko śpiewa, tańczy, biega, ułożone, rozwija się super- no wszystko zależy od człowieka.

Kuba wytrzymał w nocy bez pieluchy :-D Mąż go raz wysikał, ale poza tym OK :-D:-D:-D I wymusił na pani w żłobku, żeby też go położyły bez, bo trzeba iść za tzw. ciosem :-D Babka nawet nie miałknęła, bo Kuba ponoć oświadczył, że nie założy pampersa, bo jest już duży (hehehe asertywne bydlątko).

Tymczasem biegnę piec ciasto z truskawkami, bo potem spacerek.

Teraz trzymam za Mexico.... tak w ramach solidarnosci z Zielona ;-)
Teraz zawsze jak słyszę o Meksyku od razu Zielona mi się przypomina, już zawsze mi takie skojarzenie zostanie:tak:

Bój sie boga... jaka debata????? MECZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-p
widzę, że same kibicki tutaj, a ja jeszcze żadnego meczu nie wiedziałam:zawstydzona/y:

Kuba wytrzymał w nocy bez pieluchy :-D Mąż go raz wysikał, ale poza tym OK :-D:-D:-D I wymusił na pani w żłobku, żeby też go położyły bez, bo trzeba iść za tzw. ciosem :-D Babka nawet nie miałknęła, bo Kuba ponoć oświadczył, że nie założy pampersa, bo jest już duży (hehehe asertywne bydlątko).

Jaki mądry chłopak:tak:, brawo.

Weekendzik super, cieplusio i wreszcie wyspacerować się można było.
Matko kochana Oluśka już za tydzień nas morze rusza, pogoda zapowiada się super. Ciężko mi będzie bez niej:-(

Są jakieś wieści od Karoli? Nie mogę przestać o niej myśleć:-(

reklama
Ja tylko na chwilkę:-)
nie nadrabiam bo czasu brak -lenimy się na maxa Alicja cały czas śpi albo gada:-D
Chrzciny i poprawiny były super.
Wyszliśmy na zero a do tego masa zabawek projektor, mata, niania (super w tak wielkim domu:), miś uczący i kibel (jest najlepszy:-D:-D wszystko z fishera więc się przyda na dłużej:tak: i dla następnego:-D

uciakam buziale

Do góry