reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

To nasze dzieci powinny w takim razie wyrosnac na geniuszy...Co wy na to...hihihi

Oby... chociaż jak wprowadza amerykański system nauczania to różnie moze byc...:-p

dziewczyny mam pytanie: moja mala jak wstanie to nieraz sie jej troche uleje, ale jakby woda i taki serek, tez tak macie?? normalne to jest?
i nieraz tak robi jakby zwymiotowac chciala, macie tez tak?

Ja słyszałam -ale tylko słyszałam nie wiem ile w tym prawdy ze to jest to co "siedzi na żołądku" tzn ze amu się strawiło i to są te nieprzetrawione resztki które ie poszły dalej:confused: ale nie wiem...

nie wiem czemu pijesz cały czas do szczepionek .. gdyby nie one to by do tej pory ludzie chorowali na gruźlice , czarna ospe i inne tego typu . czarna ospa nieraz dawała 98% śmiertelności ( przy odpowiednim szczepie choroby ) nie ma jej dzięki szczepionkom własnie .
a zjedzenie jabłka z piaskownicy nie ma nic do wczesnego wpriwadzania pokarmów jakoś nie widze związku .

Dziewczyny co maja starsze maluchy kiedy uczyłyście sikania na nocnik jak tego dokonałyścieitp .. jakies rady ?
Bo dziś miałam klocka w gacie do baseniku i pod TV :) a w nocniku susza .. a skubany wczesniej do niego robił .
ale ja się nie poddam .. o nie .

Na gruźlicę dalej chorują...
więc to nie to co czarna ospa
na nieleczoną grypę też można umierać pomimo szczepienia
zniknął jeden wirus pojawił się inny
a może nie zniknął tylko zmutował???
a dlaczego piję do szczepień -bo tak jak mówisz nienaturalne jest podawanie jedzenia tak wcześnie -a szczepienia są naturalne??

Ja nie mam starszaka ale ostatnio była siostra S... mała czasem zapominała (tak mi się wydaje):sorry2: albo jej się nie chce od czegoś odrywać i był zonk. Ona co chwile pytała czy mała chce siku -po chwili zastanowienia odpowiadała "nie" jak się zastanawiała za długo to było jasne że chce:-p
Nie wiem jak się odzwyczaja -czytałam ze po roku dziecko kontroluje już załatwianie się ale jeszcze musi trochę minąć nim się do tego przyzwyczai... ponoć tetrowe pieluchy są dobre bo dziecko zaczyna kojarzyć że mokro się robi a co za interes z mokrą dupką latać -ale ty używasz tych pieluch wielorazowych wiec nie wiem...

reklama
Widze ze na tym wątku goraco tak jak na dworze:tak:
Powiem tak ze oczywiście każdy dba o swoje dziecko jak chce ale wydaje mi się ze wprowadzanie tak szybko nowych produktów do diety to jakies nieporozumienie:no:
Moja Helenka ma dokładnie tyle samo miesięcy co Ola Dagi i Alicja 13x13 i nawet do głowy mi nie przyszło aby dawać jej coś wiecej niż cyca:no:
Nie będe się wymadrzać ale i Emilowi i Mateuszowi do 6 miesiaca nic nie dawałam.Potem po malutku wszystkie produkty i chłopaki są zdrowe, wszystko chetnie jedzą praktycznie nie chorują i nigdy w zyciu nie dostali antybiotyku.
Myslę że wszystko w swoim czasie, naprawdę układ pokarmowy takich maluszków musi sie do wszystkiego dostosować bo przecież musi im posłuzyc wiele lat.
Daga, 13x13 tak tylko ku przestrodze zanim podacie dziecku pyszną kromeczkę chlebka bo czemu nie przeczytajcie sobie o celiaki.

tak tylko ku przestrodze zanim podacie dziecku pyszną kromeczkę chlebka bo czemu nie przeczytajcie sobie o celiaki.

Gosia, wg obecnego schematu żywienia, wprowadzanie glutenu w niewielkich ilościach ma następować zaraz na początku rozszerzania diety - z tego co pamiętam po pół łyżeczki np. manny do zupki czy mleka dziennie.

Nie wpadłam na to, że to może mieć związek z rotarixem... wczoraj sie szczepilysmy drugą dawką i rzeczywiscie dzisiaj bylo chyba z 10 kup (normalnie teraz jakies 5-6 robi). No ale wszystkie piękne żółte więc się nie przejęłam

ło matko to ja mam luksusy mała robi jedną na 2-3 dni w bardzo mi to pasi :) a że na cycu to normalne jest brzuszek jej nie boli a ja mam spokój od wycierania tyłka z kupy :)
Oby... chociaż jak wprowadza amerykański system nauczania to różnie moze byc...:-p

Ja słyszałam -ale tylko słyszałam nie wiem ile w tym prawdy ze to jest to co "siedzi na żołądku" tzn ze amu się strawiło i to są te nieprzetrawione resztki które ie poszły dalej:confused: ale nie wiem...

Na gruźlicę dalej chorują...
więc to nie to co czarna ospa
na nieleczoną grypę też można umierać pomimo szczepienia
zniknął jeden wirus pojawił się inny
a może nie zniknął tylko zmutował???
a dlaczego piję do szczepień -bo tak jak mówisz nienaturalne jest podawanie jedzenia tak wcześnie -a szczepienia są naturalne??

Ja nie mam starszaka ale ostatnio była siostra S... mała czasem zapominała (tak mi się wydaje):sorry2: albo jej się nie chce od czegoś odrywać i był zonk. Ona co chwile pytała czy mała chce siku -po chwili zastanowienia odpowiadała "nie" jak się zastanawiała za długo to było jasne że chce:-p
Nie wiem jak się odzwyczaja -czytałam ze po roku dziecko kontroluje już załatwianie się ale jeszcze musi trochę minąć nim się do tego przyzwyczai... ponoć tetrowe pieluchy są dobre bo dziecko zaczyna kojarzyć że mokro się robi a co za interes z mokrą dupką latać -ale ty używasz tych pieluch wielorazowych wiec nie wiem...

Szymek chodzi w maktkach wiec jak się wysika to gacie mokre , czasami buty , chodzi w crocsach bo to łatwo mozna umyć więc to wie że sika i mokro .. tylko on mówi że siku .. jak już je zrobi !

no nic walka trwa he he nie poddam się .

ulanka - polecam mate na materac z ikea . spływa po niej wszystko :) ja mam w sypialni bo nie raz mały przyłaził rano i cos tam przeleciało albo go przebierałam na naszym łózku i sikał itp . rewelka :)

Gosia, wg obecnego schematu żywienia, wprowadzanie glutenu w niewielkich ilościach ma następować zaraz na początku rozszerzania diety - z tego co pamiętam po pół łyżeczki np. manny do zupki czy mleka dziennie.

Napisałam o celiaki bo moja przyjaciółka ma chore dziecko własnie na tą chorobę.
Nasz pediatra też poleca takie wprowadzanie do diety glutenu:tak:

ja dawałam taka kaszke 8 zbóż co jest od 8 miecha i ma gluten i jej dodawałam łyżeczkę małemu do posiłku . ew, do deserku rozdrabniałam jednego biszkopta też ma gluten . nigdy mi się nie chciało babrac z tą manną

Dziewczyny napiszcie mi ile razy dziennie kladziecie malenstwa na brzuszku? Jakie cwiczenia jeszcze robicie z maluchem..Ja nie wiem co mam robic ..jestem tu sama ani doswiadczenia ani nikogo kto moglby cos doradzic..:-(
Nudze sie , maz pracuje cala noc w dzien spi i tak wkolko jestem sama.
Wogole mam tyle pytan , ze masakra

reklama
ło matko to ja mam luksusy mała robi jedną na 2-3 dni w bardzo mi to pasi :) a że na cycu to normalne jest brzuszek jej nie boli a ja mam spokój od wycierania tyłka z kupy :)
Moja do 3 tygodni temu robila tyle, ze kazda zmiana pampka to byla kupa. Od 3 tygodni robila max 2 na dzien, ale takie solidne.
A teraz od srody cisza... WYpatruje tej kupy jak szalona, bo choc wiem, ze na cycku nawet tygodniowy przestoj jest ok (pod warunkiem ze sa baczki) to jednak wolalam opcje z kupa codzien.

Dziewczyny napiszcie mi ile razy dziennie kladziecie malenstwa na brzuszku? Jakie cwiczenia jeszcze robicie z maluchem..Ja nie wiem co mam robic ..jestem tu sama ani doswiadczenia ani nikogo kto moglby cos doradzic..:-(
Nudze sie , maz pracuje cala noc w dzien spi i tak wkolko jestem sama.
Wogole mam tyle pytan , ze masakra
Ja staram sie codzien, tak na ze 2 godzinki, choc bywaja dni, ze nie lezy na brzuszku. Z tym, ze moja z tych leniwych, i na brzuszku najpierw steka i kweka z nosem w kocyku, potem zaczyna ryczec, bo chce smoka. A jak go dostanie to idzie w kime, no i tak spi z 1.5 -2 godzinki.
Kupilam mate do cwiczen brzuszka, idzie jej to lepiej niz bez, ale jak na razie bez rewelacji.

Ostatnio pytalam lekarza o to lenistwo Poli, no i u nas wszystko moze byc opoznione ze wzgledu na rehabilitacje Polci. Szelki nie sa zbyt komfortowe, i najprawdopodobniej przez nie mala nie jest tak ochocza do cwiczen. Zreszta to samo podobno z przybieraniem na wadze - moze byc mniejsze u dzieci ktore przechodza rehabilitacjie i sa unieruchomione. Choc - Pola od miesiaca przybiera idealnie 200 gramow na tydzien.

Do góry