reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2025

reklama
O proszę, ja przeszłam już wszystkie badania na toxo, różyczka, hiv, itd ale o krzywej cukrowej nic nie mówił, a na ten moment 8+6
Mi dziś na te wszystkie badania pobierali krew .
A lekarz zlecił mi już teraz krzywa cukrowa bo jestem w wysokiej grupie ryzyka . W poprzedniej ciąży miałam regularnie cukier mierzony bo wyniki były na pograniczu .

Właśnie mam taką samą sytuacje. Może dlatego, że glukoza jest w porządku, to na razie nie ma sensu badania krzywej cukrowej
ja w poprzedniej cukrzyca, przytyłam sporo i jeszcze nie zdążyłam zrzucić więc i BMI wysokie, ale cukier na czczo wyszedł 88 i nie dostałam jeszcze skierowania, ale zakładam że
będą się przyglądać cukrowi przy każdym pobieraniu krwii i jak cokolwiek tam się zaświeci to wlepia krzywą. na na wszelki wypadek jestem cały czas na diecie z niskim IG

Ja jestem aktualnie w trzeciej ciąży, nigdy nie miałam cukrzycy. W pierwszych dwóch ciążach skierowanie na krzywą cukrową dostawałam dopiero po 20 tygodniu ciąży.

ja w poprzedniej cukrzyca, przytyłam sporo i jeszcze nie zdążyłam zrzucić więc i BMI wysokie, ale cukier na czczo wyszedł 88 i nie dostałam jeszcze skierowania, ale zakładam że
będą się przyglądać cukrowi przy każdym pobieraniu krwii i jak cokolwiek tam się zaświeci to wlepia krzywą. na na wszelki wypadek jestem cały czas na diecie z niskim IG

Jeżeli miałaś w poprzedniej ciąży cukrzycę ciążową i poinformowałaś o tym lekarza to zgodnie z zaleceniami powinnaś mieć krzywą wykonana w I trymestrze nawet przy prawidłowym cukrze na czczo 🤷‍♀️
Tym bardziej, że będąc na wszelki wypadek na diecie z niskim IG nie wiesz jak naprawdę jest bo nie podchodzisz do badania prawidłowo.
Chyba że do tego mierzysz cukier 4 razy dziennie i generalnie robisz wszystko tak jakbyś te cukrzycę miała. Bo w takim wypadku nie wyłapiesz np skoków które są pod koniec ciąży i są szkodliwe i dla matki i dla dziecka.

Jeżeli miałaś w poprzedniej ciąży cukrzycę ciążową i poinformowałaś o tym lekarza to zgodnie z zaleceniami powinnaś mieć krzywą wykonana w I trymestrze nawet przy prawidłowym cukrze na czczo 🤷‍♀️
Tym bardziej, że będąc na wszelki wypadek na diecie z niskim IG nie wiesz jak naprawdę jest bo nie podchodzisz do badania prawidłowo.
Chyba że do tego mierzysz cukier 4 razy dziennie i generalnie robisz wszystko tak jakbyś te cukrzycę miała. Bo w takim wypadku nie wyłapiesz np skoków które są pod koniec ciąży i są szkodliwe i dla matki i dla dziecka.
jestem na tej diecie od poprzedniej ciąży w sumie. byłam u kilku gin i żaden mi nie kazał jeszcze robić krzywej, dobrze że mówisz bo coraz częściej widzę że ci lekarze są wszyscy gowniani, a ciężko samemu wszystkie wytyczne mieć w małym palcu.

reklama
To można jeść łososia w ciąży? 😁 wszędzie czytałam, że nie
a miałam takiego wędzonego w zamrażalce to pomyślałam, że zjem. Chodzi pewnie o rodzaj wędzenia. Tych wędzonych na zimno nie powinno się jeść. Ja przemroziłam tego łososia to myślę, że wybiłam tym groźne mikroorganizmy. Do tego był to kawałek z większej porcji co już jadłam przed ciąża 🙂

Do góry