reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

reklama
U mnie lekarka sama pytała w pierwszej ciąży, poszłam w końcu po tym, jak przechodzilam do pracy chorobę z gorączką w I trymestrze, a wokół co rusz była nowa osoba chora, okres jesienny, nie chciałam się dłużej narażać na infekcje, ale myślę że w takiej sytuacji dobrze samemu zacząć temat, czy byłaby mozliwosc l4. Przedstawić, jak wygląda praca i wgl, powiedzieć że czasem brakuje już Ci sił i tyle. Myślę, że dla lekarzy, szczególnie w ciąży to znany temat.. Niby ciąża to nie choroba, ale jest mnóstwo ryzyk, nie zawsze człowiek się czuje super, a jednak przy gorszym samopoczuciu, pracownik też nie daje z siebie 100%.
A może któraś z Was przechodziła z wychowawczego na l4? Pewnie to też może wywołać 💩Głupia złożyłam wniosek o wychowawczy, bo myslalam, że już się nie uda, a w między czasie potwierdziłam ciążę. Mam teraz tyle stresów przez to, do tego hormony, że więcej płacze niż się cieszę tą ciąża. Wiem, że jest możliwość rezygnacji z urlopu, ale wiadomo korpo.. Wiadomo pracownik się nie liczy, liczy się hajs. A jak ktoś chce, przejść na l4 w takiej sytuacji to jest najgorszy.. Wiem, że dla niektórych z Was pewnie to nie fair wobec pracodawcy, ale kurcze są czasy jakie są i jednak spoko mieć wypłatę, a nie bezpłatny urlop. Cały okres odkąd pracuję w swoim życiu, moje jedyne l4 to ciążowe, lekarze prywatnie, po coś jednak opłacamy w tym kraju te składki.. Któraś byłaś w podobnej sytuacji i w miarę udało się ogarnąć te formalności?
Z tego co wiem to musisz złożyć wniosek, że wracasz do pracy( musi upłynąć ileś tam dni do pierwszego dnia pracy/chyba, że pracodawca zgadza się żebyś wróciła od razu) tego pierwszego dnia pracy idziesz na l4. Oczywiście wcześniej mówisz pracodawcy, że tak to będzie wyglądać. Poczytaj w internecie o tym.
Mówił, ale dosyć zdawkowo, sama mam wykształcenie medyczne więc mniej więcej wiem z czym to się wiąże, od strony czysto fizjologicznej. Jednak widzę że dzielicie się doświadczeniami, problemami a ja na sobie samej pierwszy raz czegoś takiego doświadczam i chciałam się dowiedzieć czy może któraś z Was miała podobny problem, podzielić się jak przez to przeszła i jak finalnie sytuacja wyglądała .. tego mi lekarz, ani książka nie powie, z pierwszej ręki. Stosuje się do zaleceń, m.in. zaprzestanie karmienia piersią, niestety.
Jak poszło odstawienie i w jakim wieku masz dziecko? Ja też odstawilam córkę.

Hej, dziś się wam pochwalę 😊 Lekarz termin wyznaczył na 23.04.23 😁 1,83 cm i bicie serduszka 173u/min. ❤ Moja śliczna fasolka 🥰😍

Załączniki

• 20220913_143234.jpg
    20220913_143234.jpg
    914,8 KB · Wyświetleń: 70
Ale ja w żadnym wypadku nic do Ciebie nie mam, po prostu ZUS ma swoje działanie i takie rzeczy sprawdza i warto być tego świadomym.

Moim zdaniem to bardzo dziwna rada. Po pierwsze L4 powinno wynikać z choroby, a nie z samego założenia ciąży. Po drugie, serio siedzieć 9 miesięcy w domu? Dla mnie masakra, no ale ja żyję bardzo aktywnie - i nie mam tu na myśli samego sportu, ale jakieś kino, knajpki, wakacje, spacery z psem
Każda z nas jest inna :) jedna nie wyobraża sobie życia bez pracy a druga od razu idzie na l4. Zależy tez jak dana kobieta się czuje . Ja tez myślałam ze będę pracować ale moje mdłości i wymioty uniemożliwiły mi to. A To ze ktoś siedzi na zwolnieniu to nie znaczy przecież ze ma siedzieć z tyłkiem w domu i ze nie może wyjść do kina czy do knajpki.

kurcze jak codziennie masz przekroczenia na czczo to może wdrożą insulinę albo coś jeszcze Ci podpowiedzą żebyś popróbowała. Ja jadę w czwartek do lekarza , zobaczę co powie . Pewnie skieruje mnie na test obciążenia glukozą.
Już chyba chciałabym te insulinę, żeby dopasować ile jednostek i żeby to miało ręce i nogi. Też nie mam czasu i głowy komponować 7 posiłków tak żeby tylko mi rano cukru nie wywaliło 🙈

Każda z nas jest inna :) jedna nie wyobraża sobie życia bez pracy a druga od razu idzie na l4. Zależy tez jak dana kobieta się czuje . Ja tez myślałam ze będę pracować ale moje mdłości i wymioty uniemożliwiły mi to. A To ze ktoś siedzi na zwolnieniu to nie znaczy przecież ze ma siedzieć z tyłkiem w domu i ze nie może wyjść do kina czy do knajpki.

No właśnie według prawa nie może
Jak jesteś chora czy wymiotujesz to chodzisz po knajpach?

No jeśli ktoś jest na zwolnieniu chorobowym to właśnie nie może chodzić do kina czy knajpek według przepisów jakie nas obowiązują. Na L4 chodzącym lekarza, apteka, sklep aby zapewnić podstawowe życiowe potrzeby, czyli zakupy ubraniowe, buty, odpadają. Zwolnienie chorobowe przypada na czas choroby, wiec chory człowiek w domu leży i wraca do zdrowia. To że u nas lekarze rozdają ciężarnym zwolnienie jak cukierki to inna kwestia. Tylko teraz kontrolę ciężarnych na l4 są bardzo wzmożone, także lepiej uważać co się robi na zwolnieniu bo mogą wstrzymać świadczenia. 🙄

Ostatnia edycja:
Kurcze, ja nie mam glukometru i trzymam diete tak w ciemno zanim powtórzę badania i ciagle mi sie chce jeść i juz nawet nie wiem co mam jeść.. wszystko co jadlam, jest zakazane.
Głównie odrzuciłam słodycze i biale pieczywo, no ale np takie kopytka wczoraj wciągnęłam jak reksio szynkę, bo akurat tesciowa robila i nas poczęstowała.. mam nadzieje, ze jednak mi nie wyjdzie ta cukrzyca, no ale jakoś intuicja podpowiada co innego 🙊
To może jak się stresujesz, to popytaj w aptece czy możesz pożyczyć glukometr na czas ciąży. Farmaceuta może Ci dać darmowy glukometr, gdy kupujesz paski do glukometru (oczywiście jeśli ma takowy na stanie) - przynajmniej tak było kiedyś - może warto dopytać jak to obecnie wygląda. Mnie pomagało przy zbijaniu cukrów dodawanie zielonych warzyw do posiłków, używam tez erytrytolu zamiast cukru jak mam ochotę na coś słodkiego - ale teraz to rzadko, bo odrzuca mnie w ciąży od słodkiego. Ciagle jadłabym twaróg i pomidory 😂

reklama
tylko że prenatalne oceniają ryzyko tylko 3 wad genetycznych czyli trisomi zespol Downa Edwardsa i Patau innych nie. A płodowe DNA ma dużo szerszy zakres więc nieprawidłowości w innym zakresie nie będą widoczne na tych prenatalnych. A ile masz lat?
38. Po prostu póki co nie chcę sobie wkręcać i doszukiwać się problemów

Do góry