reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Kurde a mi moja gin wystawia recepte... Dzwon zapytaj.. Przy takim wysokim tsh powinnaś leki brać...
przed ciążą brałam letrox, i kazala mi się skontaktować z endo.
Dobrze, że Twoja ogarnia ten temat :)

Objawy... u mnie senność i zmęczenie, cięzkie i bolące cycki, mdłości od czasu do czasu - tzn. jak myslę ze juz jest super to budzę się z kluską w gardle :), i zapachy - drażnią mnie ... staremu kazałam zmienić żel do mycia na olejek biodermy bo jego żel mi śmierdzi - obraził się :) a ja chodzę spać do starszaka

reklama
przed ciążą brałam letrox, i kazala mi się skontaktować z endo.
Dobrze, że Twoja ogarnia ten temat :)

Objawy... u mnie senność i zmęczenie, cięzkie i bolące cycki, mdłości od czasu do czasu - tzn. jak myslę ze juz jest super to budzę się z kluską w gardle :), i zapachy - drażnią mnie ... staremu kazałam zmienić żel do mycia na olejek biodermy bo jego żel mi śmierdzi - obraził się :) a ja chodzę spać do starszaka
Wiesz co ja jak szlam na usg..
To gin do mnie ze martwi ja moje wysokie tsh...
Potem okazało się że serduszko przestało bic...
I odrazu jak zaszłam w ciążę powiedziała że będziemy sprawdzać tsh ale daje leki odrazu.. Bez gadania... Mam 1.999 ale dalej mówi że jest na granicy więc teraz 2.10 przy badaniach znowu tsh robię. Ciekawe ile będzie teraz.

Napisałam do mojej prowadzącej, powiedziała że TSH w ciąży rośnie i że w takiej wartości nie zagraża mi czy dziecku, tym bardziej jak jestem teraz już prawie w 14 tyg.
Ale żebym się profilaktycznie zapisała do endokrynologa i z nim ustaliła co dalej, tyle że akurat w enel med w którym mam pakiet nie ma teraz żadnych dostępnych wizyt przez najbliższe 2 tyg -.-
Nie wiem czy jeszcze skonsultować się z innym ginekologiem czy jej zaufać, że jest ok?

Napisałam do mojej prowadzącej, powiedziała że TSH w ciąży rośnie i że w takiej wartości nie zagraża mi czy dziecku, tym bardziej jak jestem teraz już prawie w 14 tyg.
Ale żebym się profilaktycznie zapisała do endokrynologa i z nim ustaliła co dalej, tyle że akurat w enel med w którym mam pakiet nie ma teraz żadnych dostępnych wizyt przez najbliższe 2 tyg -.-
Nie wiem czy jeszcze skonsultować się z innym ginekologiem czy jej zaufać, że jest ok?
Wiem że wysokie tsh ma wpływ ma rozwój płodu..
Moze faktycznie w 14tyg to niebezpieczeństwo mija nie znam się 🙄

Niespodzianka od męża ❤
Wracamy w środę, akurat na wizytę.

Pozdrawiamy z Międzyzdrojów 😄 👨‍👨‍👧‍👦 😘
Właśnie zaczęło padać. Uciekamy!
FB_IMG_1601012718146.jpg

Wiesz co ja jak szlam na usg..
To gin do mnie ze martwi ja moje wysokie tsh...
Potem okazało się że serduszko przestało bic...
I odrazu jak zaszłam w ciążę powiedziała że będziemy sprawdzać tsh ale daje leki odrazu.. Bez gadania... Mam 1.999 ale dalej mówi że jest na granicy więc teraz 2.10 przy badaniach znowu tsh robię. Ciekawe ile będzie teraz.
Mi zmieniłam dawkę przy 1,9 na 5x 75 2x 50 letroxu. I badania co 3 tygodnie.

Z pakietu enel med masz kilka punktów w miescie - dzwoń i miałcz ze termin na cioto potrzebujesz, ze taka sytuacja. Kiedyś miałam od nich pakiet- był moim ulubionym.

Jak czytam to w II trymestrze norma jest do 3 więc teoretycznie tragedii nie ma. Lekarz na pewno wie co mówi (wątpię żeby narażała ciążę) ale skonsultować ze specjalistą zawsze warto. Będziesz spokojniejsza. Poszukaj może prywatnie jakiejś teleporady czy czatu z endo.

Ostatnia edycja:
reklama
No właśnie nie, nigdy nie miałam problemów z tarczycą, zawsze miałam w granicy 1,5 - 2,0 a teraz w ciągu miesiąca wzrosło do 3,3 🤷🏻‍♀️
07.10 mam wizytę u prowadzącej to nie wiem czy poczekać czy skonsultować się wcześniej z endokrynologiem (o ile będą miejsca 🤷🏻‍♀️).

Ja przy pierwszej ciąży startowałam z TSH prawie 9.
Teraz na początku miałam 3,18. Ginekolog zwiększył mi dawkę z Letrox 150 na 175. I spadło ładnie.
Tak naprawdę ginekolog czy endokrynolog może Ci wystawić telefonicznie e-receptę. Ja bym zadzwoniła i poprosiła i pewnie by nie było problemu.
Ostatnio nawet jak rozmawiałam z ginem to powiedział, że żeby zaszkodzić dziecku to TSH musiałoby rosnąć i utrzymywać się na poziomie powyżej 10. Nie ma co panikować, ale jeśli jest możliwość to lepiej skonsultować

Do góry