reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Witam, jestem aktualnie w 37 tc, termin na Wielkanoc 🍬🐰🌺. Dziś miałam wizytę u ginekologa i córeczka waży raptem 2400g - to dolna granicą normy. Ginekolog twierdzi, że jeszcze się nie martwimy, bo przepływy ok i wody ok, ale jak to mama boję się, że rośnie tak powoli. Na dodatek w 30 tc. trafiłam do szpitala na skutek stresu (częste skurcze i skrócenie szyjki macicy). I mniej więcej od tego czasu zaczęła wolniej przybierać na wadze. Strasznie się boję, że jej zaszkodziłam. Jak u Was z wagą dziecka?
Ja też 37 tydzień i dzidzia waży 2540 i łapiemy się na 10 centylu. wody i przepływy tez dobre. Lekarz kontroluje wagę co tydzień. No a ja też się tym martwię bo pierwsze dziecko urodziłam z wagą 3720 w 39 tyg

reklama
Z waga u mnie to jest dramat.
W 32 tygodniu bylo tylko 1450gram i wszystko mniejsze az o 6 tygodni.
Za tydzirn czyli w 34 tygodniu kontrola zobaczymy ile przybrala. Ale u cb waga bardzo ladna napewno dobijesz do 2800 3kg a to w zupelnosci wystarczy moja corka 5 lat temu 38+3 utodzona z waga 2480g i 48cm zdrowa a to najwaznirjsze.
Ja sama jestem szczupla bo przed ciaza 52 kg teraz waga pokazuhe ledwo 58 przy 165cm. I wogole nie przybieram ale tez duzo stresu i kiepski aptetyt.
Naprwno przygotuj te malutkir ubranka na 50cm bardzo sie przydadza. Moja 56 miala dobre dopiero w 4 miesiacu zycia. A teraz to juz mysle o tych ubrankach dla wczesniaka bo zapowiadala sie naprawde kruszynka.
U mnie też waga kiepska, dzidzia 2540 w 37 tyg. A moja waga to w ogóle masakra. Przed ciąża wazylam 52 kg w styczniu 58 a od lutego spadłam na 57 i do tej pory waga ani drgnie. Martwię się już tym wszystkim 😐

Oj mnie też w nocy rwał kręgosłup. Akrobacje z rogalem i jaśkami urządzałam, żeby jakoś spać 🤦‍♀️

@ Mama Mia! w domu zawsze lepiej. Człowiek wraca szybko do siebie. Buziaki dla was 😗

mnie się brzuch opuszcza, czuje kłucie w pachwinach co jakiś czas, skurcze przepowiadające już mam bardzo często. W poniedziałek wizyta. Mam nadzieję, że gin powie że szyjka też się już lekko skraca i zostały mi max.2 tyg. 😁
Ja już chce urodzić, te ostatnie tygodnie są strasznie męczące 🤦‍♀️
A jak u Ciebie wyglądają przepowiadające?
Ja od tygodnia czułam jakieś pojedyncze w ciągu dnia skurcze coś jak na okres i twardnienie brzucha, a od wczoraj mocniejsze bóle jak na okres + idą w kręgosłup i tyłek 🤷‍♀️ Wczoraj w nocy + dzisiaj też łapią dość często, około co 30 minut... do tego czuję się jakbym jelitówkę miała, ale może to psychika mi siada...
W poprzedniej ciąży nie zdążyłam mieć przepowiadających, bo wody chlusnęły.

U mnie waga Malutkiej na USG przy 33+6 była 1900g. Moja waga względem początku ciąży to +5 kg..ale wysoką waga startowa więc.. cieszę się że tragedii nie ma bo i tak będzie co zrzucać .. całe życie walczę z nadwagą więc bardzo się tego obawiałam.. I starałam się uważać

Czy dużo z Was cierpi na bezsenne noce? Jest godz 3.48 A ja od 00.24 się kręcę I oka zmruzyc nie moge :(

Ja ide na wizyte w czwartek to bedzie 34tydzien zobacze ile mala wazy ale obstaeiam ze nawet 2kg jeszcze nie mam.
Ja sama z waga i aptetytem kiepsko.
Ale u cb jak juz jest 2500 to jest dobrze jak posiedzi jeszcze w brzuchu to dobije do 2800. Pozatym usg tez ma blad pomiaru daj koniecznie znac ile mala wazyla po porodzie bo ty bedziesz szybciej niz ja ;)
U mnie też waga kiepska, dzidzia 2540 w 37 tyg. A moja waga to w ogóle masakra. Przed ciąża wazylam 52 kg w styczniu 58 a od lutego spadłam na 57 i do tej pory waga ani drgnie. Martwię się już tym wszystkim [emoji52]

A jak u Ciebie wyglądają przepowiadające?
Ja od tygodnia czułam jakieś pojedyncze w ciągu dnia skurcze coś jak na okres i twardnienie brzucha, a od wczoraj mocniejsze bóle jak na okres + idą w kręgosłup i tyłek 🤷‍♀️ Wczoraj w nocy + dzisiaj też łapią dość często, około co 30 minut... do tego czuję się jakbym jelitówkę miała, ale może to psychika mi siada...
W poprzedniej ciąży nie zdążyłam mieć przepowiadających, bo wody chlusnęły.

Mam twardnienie brzucha na kilka sekund, parę razy dziennie, raz mniej raz więcej, różnie.
Do tego czasem z tym twardnieniem idzie ból z kręgosłupa, taka lekka wersja skurczu porodowego z kręgosłupa. Z brzucha jak na okres to raczej nie. No ale to może być różnie.
Ja skurcze porodowe miałam tylko z kręgosłupa, z dołu brzucha nie miałam. Podejrzewam że teraz też się mogę takich spodziewać.
Ale znam dużo dziewczyn które miały najpierw te z dołu brzucha skurcze a później dopiero te z kręgosłupa.

Cześć dziewczyny, byłam na wizycie 🙂
ktg bardzo dobre, są jakieś tam skurcze ale młodej krążenie jest bardzo dobre po nich także jest dobrze, szyjka zamknięta. Na usg młoda 35+5 tydz jesteśmy jest drobna 2403g i mówi że do 3kg dobije do porodu. Najważniejsze że wszystko dobrze a że będzie drobniejsza to w sumie dobrze w końcu to dziewczynka :)
ale z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać czy mam brać magnez dalej czy nie 🙈
brzuszek już obniżył się sporo także mam więcej wypoczywać.
Waga moja +15kg 😁

reklama
Witam się i ja. Byłam dzisiaj na wizycie ( dziś 37+3). Mała ma obecnie 3047g, szyjka skrócona i zamknięta. Te wycieki o których wam ostatnio pisałam to prawdopodobnie wody. Sprawdzała na USG i stwierdziła że tragedii jeszcze z nimi nie ma. Za to łożysko już jak do porodu czyli starawe. Dostałam skierowanie do szpitala na CC i mam się stawić w szpitalu za tydzień w poniedzialek

Do góry