reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

reklama
Koło tygodnia? Już toczył się na plecy, wysoko trzymał głowę przez kilka minut bez przerwy i tu nagle nic, tylko płasko leży i dziamga łapkę. Taka faza :p Teraz nie można go zatrzymać, jak się zacznie rolować...
A miałaś odruch trakcyjny sprawdzany? Tak z ciekawości pytam, bo u nas to najbardziej szwankuje

Moja jak sie urodzila to spala cala noc ale polozna kazala budzic na jedzenie. Pozniej jak przybrala na wadze to karmilam ja na lezaco piersia przez moj i jej sen. Pozniej nie przybierala na wadze więc znowu zaczslam nadzorowac nocne karmienie i budzilam o 2 i o 6. Aktualnie karmie piersia o 3 i daje 120 ml mleka i spi do 8. Chodzi spac o 19. Tez dbam o rytuały i karmie co 3 h.
Wczesniej byly popoludniowe drzemki od 11-14 aktualnie jakieś pojedyncze incydenty drzemek raczej nieregularne.
@Naysan proszę Cie nie przejmuj się tym napięciem teraz co drugie dziecko tak diagnozują. Moja niby tez miala obnizone i konsultowalam to z dwoma lekarzami przy czym jeden powiedział że trza rehabilitacji a drugi to wyśmiał. Nie znam dzieciątka ktore by bylo ok z napięciem. Zuza obracala sie na brzuch a teraz przestala takze roznie to bywa z tym rozwojem, kazde dziecko rozwija się swoim tempem. Ale jasne jak czujesz jako matka ze rehabilitacja jest dla niego wskazana to chodzcie jak najbardziej. Ja zauważyłam że Zuza lepiej sie rozwija jak zaczęłam ją dokarmiać mm. Jest duzo silniejsza niz była.

Moja jak sie urodzila to spala cala noc ale polozna kazala budzic na jedzenie. Pozniej jak przybrala na wadze to karmilam ja na lezaco piersia przez moj i jej sen. Pozniej nie przybierala na wadze więc znowu zaczslam nadzorowac nocne karmienie i budzilam o 2 i o 6. Aktualnie karmie piersia o 3 i daje 120 ml mleka i spi do 8. Chodzi spac o 19. Tez dbam o rytuały i karmie co 3 h.
Wczesniej byly popoludniowe drzemki od 11-14 aktualnie jakieś pojedyncze incydenty drzemek raczej nieregularne.
@Naysan proszę Cie nie przejmuj się tym napięciem teraz co drugie dziecko tak diagnozują. Moja niby tez miala obnizone i konsultowalam to z dwoma lekarzami przy czym jeden powiedział że trza rehabilitacji a drugi to wyśmiał. Nie znam dzieciątka ktore by bylo ok z napięciem. Zuza obracala sie na brzuch a teraz przestala takze roznie to bywa z tym rozwojem, kazde dziecko rozwija się swoim tempem. Ale jasne jak czujesz jako matka ze rehabilitacja jest dla niego wskazana to chodzcie jak najbardziej. Ja zauważyłam że Zuza lepiej sie rozwija jak zaczęłam ją dokarmiać mm. Jest duzo silniejsza niz była.
Ja się już przestałam przejmować, bo faktycznie dużo osób mi mówi, że z tym napięciem to norma. Jedynie na początku się wystraszyłam, bo nasza nowa pani pediatra powiedziała, cytuję: "wszystko jest źle" i powtórzyła to kilka razy. Ale inni lekarze uważają, że wcale nie jest najgorzej. Tak czy siak, rehabiltację mamy blisko i na nfz, to będę chodzić, bo niech się ktoś inny z moim dzieckiem pobawi choć te pól godziny 2x w tygodniu, to już będę wdzięczna :D A brat ze swoim dzieciakiem też miał rehabilitację i byli zachwyceni.
Fajnie, że Ci mała zasypia o 19:00, nasz ma rytuały gdzieś, raz 20:00 a raz 23:45 :) Co do karmienia na leżąco - też tak próbowałam i też zauważyłam, że długo trwa, a Marceli się nie najada, tak sobie wisi tylko.

A miałaś odruch trakcyjny sprawdzany? Tak z ciekawości pytam, bo u nas to najbardziej szwankuje
Wiesz może to Cię pocieszy ale moi obydwaj synowie odruch ten mieli jak dla mnie minimalny. Ja go nie widziałam nawet ale pediatra mówiła że ciągnie głowę. W każdym razie nie było to dla mnie widoczne bo głowa leciała... Ale jak Pani doktor mówi ze ok to ok ;) starszy się rozwija normalnie. Nie raczkowal, nie pelzal i nie siadal sam. Jak się nauczył podciągać na nogi to opanował wszystko. Ale każde dziecko jest inne a rehabilitacja na pewno nie zaszkodzi.

reklama
Cześć, tez byłam w wątku szyjkowym :) dziewczyny mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone balsamy do ciała dla maluszkow? Moja Hania ma sucha skore, po porodzie bardzo dobrze poradził sobie balsam i emulsja do kąpieli z Oilatum ale teraz nie widzę takiego efektu jak wtedy..
Polecam też Linum. Ja kąpie w Oliatum. I od czasu do czasu Linum smaruję buzię. Czasem łydki opieką hipp.
Hmm w szpitalu na pewno, ale na wizytach... Nie jestem pewna. W czwartek tego dopilnuję. Lepiej nie ryzykować sprawdzania samemu?
Czytałam, że nie powinno się, ale zanim przeczytałam to z mężem sprawdzaliśmy.

Do góry