reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Hmm ale u mnie to byla 300gram w skali miesiaca na plusie- to zdecydowanie za mało. Dalej jest waga ponizej normy ale zedydowanie lepiej niz na samym cycu.

Nic jej nie smakuje ale wcina ;)
Wczoraj wyskoczyła jej pokrzywka więc albo po brokule albo po gerberze. Juz jej schodzi wiec za pare dni ugotuje sama brokula i jej podam.

reklama
A ile ma ? Moja w skonczonym 14 tygodniu wazyla 6, z najnizszej masy 2,900. Wiec chyba u Was z waga ok :)
Dziś skończył 16 tygodni. Najniższą wagę miał w drugiej dobie 3020g. Miałam go dziś ważyć, ale poczekam już tydzień, do ważenia na profesjonalnej wadze. Nie chcę się dołować. Może ma to po mężu, dopiero gdy doszło rozszerzanie diety zaczął przybierać jak trzeba, oby z małym było podobnie.
@Zzzzzz Kuba na bank będzie jednakiem ;)

Dziś skończył 16 tygodni. Najniższą wagę miał w drugiej dobie 3020g. Miałam go dziś ważyć, ale poczekam już tydzień, do ważenia na profesjonalnej wadze. Nie chcę się dołować. Może ma to po mężu, dopiero gdy doszło rozszerzanie diety zaczął przybierać jak trzeba, oby z małym było podobnie.
@Zzzzzz Kuba na bank będzie jednakiem ;)

Ja mysle, ze wcale malo nie wazy. Zobaczysz jak bedzie dalej przybieral.

Ja mysle, ze wcale malo nie wazy. Zobaczysz jak bedzie dalej przybieral.
Najgorsze, że spędzimy weekend u teściowej i znowu się nasłucham jaki on malutki i chudziutki, biedaczek taki... Bo dzieci muszą wyglądać jak ludziki michelina, jak jej pozostałe wnuki :dry: Skoro jest hiperaktywny to chyba znaczy, że nie jest niedożywiony?

Najgorsze, że spędzimy weekend u teściowej i znowu się nasłucham jaki on malutki i chudziutki, biedaczek taki... Bo dzieci muszą wyglądać jak ludziki michelina, jak jej pozostałe wnuki :dry: Skoro jest hiperaktywny to chyba znaczy, że nie jest niedożywiony?

Oczywiście ze nie. Waga nie jest jedynym wyznacznikiem zdrowia.
Mój Michał skończył 17 tyg i właśnie waży nieco ponad 6 kg, czyli jeśli dobrze zrozumiałam tyle co twój maluch. Przez chwile miałam kryzys bo moja pediatra tez próbowała mi wmówić ze powinnam dokarmiać mm (czego wolałam uniknąć) ale na szczęście jeszcze poszłam do cdl.
Ta się za głowę złapała i powiedziała ze w żadnym razie nie ma takiej potrzeby.
Jeśli dziecko dobrze się rozwija, jest zadowolone, przybiera swoim tempem to nie masz się co martwić [emoji846] Każde jest inne, jedno co to do końca 6 mies dziecko powinno podwoić wagę a na roczek - potroić.

Ja myślę ze niektórzy lekarze poprostu zbyt przywiązują uwagę do wagi dziecka niż do ogólnego rozwoju, moja mała skończyła 4 miesiące i ma 6,2kg i jest to bardzo dobra waga. Pomyslicie tak bo to dziewczynka, ok, ale czy wszystkie dziewczynki są mniejsze od chłopców? Albo powinny być? Albo zawsze rodzą sie mniejsze? Tak nie jest wiec te siatki centylowe dla noworodków i niemowlakow wcale nie powinny być dzielone na płeć. Dziecko szczęśliwe, rozwijające sie to dziecko zdrowe, nieważne czy wazy pol kilo mniej od rówieśników czy kg więcej.

Moja babcia płakała nad moim lozeczkiem, bo bylam dlugin i chudym bobasem. Zarzucila moim rodzicem, ze jestem nieplanowana, to mnie nie karmią [emoji28][emoji28][emoji28][emoji28][emoji28]

Cześć, tez byłam w wątku szyjkowym :) dziewczyny mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone balsamy do ciała dla maluszkow? Moja Hania ma sucha skore, po porodzie bardzo dobrze poradził sobie balsam i emulsja do kąpieli z Oilatum ale teraz nie widzę takiego efektu jak wtedy..

reklama
Do góry