reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2019

Ja mam cukrzycę typu 2 , nie jest to tylko cukrzyca ciążowa. Przed ciążą przeszłam tu w Norwegii fazę testowoą (jako jedna z pierwszych osób w tym kraju), które stosowały zamiast insuliny raz w tygodniu hormon, koprodukcji naturalnie stymuluje Twoją trzustkę do produkcji odpowiedniej ilości insuliny. U mnie to się sprawdziło i super funkcjonowało. Jednak po zajściu w uprafnioną i wymarzoną ciążę musiałam ten lek odstawić gdyż nie ma żadnych medycznych badań dotyczących kobiet ciężarnych. Przeszłam na insulinę. Biorę NovoRapid (10-12 jednostek przed śniadaniem ; 10-12 jednostek na lunch; 12-14 jednostek przed obiadem oraz 10-12 przed kolaxją) i jest to insulina szybkodzialajaca. Drugą insuliną, którą biorę między 13-15 to Lantus (dlugodzialajaca) i przyjmuję teraz 27 jednostek. Co 2 tyg mam spotkania z diabetologiem i poelgniarką cukrzycową i wiem, że w ciazy będzie wzrastać zapotrzebowanie na insulinę wiec sama muszę obserwować swój poziom cukru i mogę ewent zwiększyć lub zmniejszyć przyjmowana dawkę w zależności od tego co jem. Od tygodnia mam założona sondę, która sama co 2 min mierzy mi poziom cukru.... Jest to nowoczesna metoda ułatwiająca diabetykom kontrole na cukrem. Mam monitorów, ktory muszę cały czas mieć przy sobie i on kontroluje by cukier nie był ani zbyt wysoki ani zbyt niski. Wszystko ładnie wyświetla mi się na wykresie i widać kiedy są największe skoki cukru. Mój cukier naczczo jest w granicach 120-150. Po posiłkach czasami nawet przekraczający 200.... Wiec nie jest wesoło. Uważam na wszystko co jem. Jem tylko 4 główne posiłki dziennie i nie mogę jesc nic poza tymi posiłkami. Owoce, które uwielbiam w ciazy mogę zjesc jedynie 2 szt dziennie - dlatego pije wyciśnięty sok (ale z 3 owoców).
Dziękuję za odpowiedź. Kurcze to u ciebie cukry szaleją. Jakie masz dozwolone cukry po posiłkach? Ja wykonuję pomiar godzinę od rozpoczęcia i nie można przekroczyć 140. Ja na czczo najwyższy cukier miałam 95 jestem bez tej insuliny długodziałającej. Przeważnie 85-89. Po posiłkach kilka razy 140-150 i chyba że trzy razy 160. Ja najgorzej mam rano, po południu mogę i kawałeczek ciasta zjeść (oczywiście z insuliną) nie robię tego codziennie.
Proszę napisz coś więcej o tym hormonie który przyjmowałaś przed ciążą.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam wizyte w piatek, to będzie 24+2d i na pewno zleci glukoze, więc zrobie to tak, aby lrzed świętami mieć wyniki, bo jak w święta sobie pofolguje ze slodkim, to zeby mi cuda nie wyszły :D
[emoji23]
To może faktycznie lepiej zrobię tą glukozę w przyszłym tygodniu. Dziewczyny jak mam skierowanie od lekarza nfz to też mam kupić tą glukozę w aptece czy jak to wygląda?

@Anacoco i @Alcarin dopisuję jeszcze was bo widzę że was nie ma na liście ;)
Dziękuję :)

@Anacoco ja miałam skierowanie na NFZ i musiałam kupić glukoze. Wzięłam cytrynową i wielkiej różnicy nie poczułam ale pielęgniarka mówiła że dziewczyny sobie chwalą i jest lepsza. Także możesz spróbować z cytrynową.

Hej dziewczynki. [emoji4]
U mnie dziś troszkę słonka, a ja powoli sprzątam na święta. Dobrze że gotowanie mnie w zasadzie ominie bo wigilia składowa z babcią i teściową. [emoji6]
Też mnie czeka w tym tyg krzywa cukrowa... Ogólnie to wiecie może czy lekkie przeziębienie jest przeciwwskazaniem do tego badania? Chciałam zapytać mojej położnej, ale nie mogę się dodzwonić. [emoji53]

Hej dziewczynki. [emoji4]
U mnie dziś troszkę słonka, a ja powoli sprzątam na święta. Dobrze że gotowanie mnie w zasadzie ominie bo wigilia składowa z babcią i teściową. [emoji6]
Też mnie czeka w tym tyg krzywa cukrowa... Ogólnie to wiecie może czy lekkie przeziębienie jest przeciwwskazaniem do tego badania? Chciałam zapytać mojej położnej, ale nie mogę się dodzwonić. [emoji53]
Dziewczyny krzywą cukrową róbcie po normalnej diecie. Nie wolno dzień wcześniej być na diecie. Cukier jak ma wyjść zły lepiej teraz. Należy pamiętać że gospodarka insulinowa pogarsza się z tygodnia na tydzień.

Cześć dziewczyny , apropo krzywej cukrowej , ja jestem w Holandi i się zastanawiam czy to jest bardzo grozne jeśli tego nie sprawdzę , , tutaj nie robią krzywej , glukozę na czczo miałam jedynie sama

Ja tez nie wiem kiedy ta glukozę zrobić, bo przed ciaza jak robiłam krzywa to po mi było strasznie niedobrze caly dzien. A teraz w pracy dużo roboty przed swietami i nie mogę sobie pozwolić na slaba forme. A po swietach po tych wszystkich ciastach itd. to boje się ze będzie lipny wynik :/ chyba poczekam do po nowym roku, ale to już będzie skończony 26 tydzień i nie wiem czy nie za pozno?

reklama
Do góry