reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

persefona -Przeglądając ten watek zobaczyłam Twój suwaczek ,ja zaczynam 5 tydzień i mam takie pytanie czy bierzesz kwas foliowy ? Byłam u lekarza 2 tygodnie temu i ani słowa nie wspomniał.Nie chcę na własną ręke ...teraz mam wizyte w poniedziałek

W pierwszej ciaży żadnych witamin nie tolerowałam więc lekarz kazał je odstawić.

Evinka, ja bym zadzwoniła do gina na twoim miejscu i zapytała o łykanie witamin, jeśli nie całego kompleksu witamin typu Feminatal, to chociaż o kwas foliowy. Możesz sobie przecież witaminki kupić bez recepty. Moim zdaniem koniecznie trzeba go łykać - zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Może twój lekarz zapomniał po prostu.

reklama
mam takie samo zdanie, kwas foliowy jest konieczny. i na pewno nie zaszkodzi, bo nadmiar jest wydalany z organizmu. a moze bardzo pomóc.
ja już przed ciążą kwas foliowy brałam (feminatal, bo lepiej się wchłania), i to sporo. no ale są kobiety, które ciąży nie planują - w ich przypadku ważne jest, żeby łykać go jak tylko się dowiedzą, że są w ciąży.

Ja łykałam kwas foliowy na 2 miesiące przed zajściem i później a od pierwszych tygodni brałam też, witaminy dla ciężarnych, nie pamiętam już nazwy.....

Ja biorę Folio jest to połączenie kwasu foliowego z jodem. Lekarz mi mówił ze są nowe zalecenia w sprawie stosowania jodu u kobiet w ciąży.

Witam.
Moja żona będąc w ciąży zażywała FOLIK. Brała go naprawdę sporo. Nigdy nie stwierdziła zadnych skutków ubocznych, a i nasi chłopcy urodzili sie bez żadnych wad, więc lek spełnił wszystkie oczekiwania. Z tym, że żona zaczęła go zażywać już ze trzy miesiące przez zajściem w ciążę.
Pozdrawiam, a wszystkim przyszłym mamom składam gratulację :)
Sławek

A ja mam uczulenie na kwas foliowy i kilku lekarzy pytałam, każdy kazał odstawić, nawet tego z witaminami nie mogę brać, bo zaraz wysypka, znaczny spadek ciśnienia, omdlenia, wymioty i biegunka, masakra jakaś , mam nadzieje ,że dzidzia mimo tego zdrowa będzie, zresztą na razie podobno ok, ale jestem pedagogiem i troszkę panikuję, bo tyle się nasłuchałam na wykładach o wadach spowodowanych niedoborem ,że szok...
A dodam tylko ,że różne zestawy brałam i różne firmy testowałam , bo lekarka stwierdziła,że to może nie kwas tylko jakiś dodatek do tabletek, ale cóż jak to mi lekarz powiedział reakcja uczuleniowa bardziej dzidzi zaszkodzi niż nie branie kwasu ...

Ostatnia edycja:
reklama
Witam ja kwas foliowy brałam już 1,5 roku przed zajściem w ciąże... i oczywiscie w ciazy do 4 mieisaca...

Do góry