reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

poleciłabym FEMINATAL N * 60 tabletki - zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia mamy. No i może jeszcze ELEVIT PRONATAL - ELEVIT PRONATAL * 100 tabletki Zawiera zwiększoną zawartość żelaza (zapobiegającego niedokrwistości) oraz kwasu foliowego, którego niedobór prowadzi do wad wrodzonych cewy nerwowej (m.in. rozszczep kręgosłupa). Przyjmowanie kwasu foliowego w okresie poprzedzającym zajście w ciążę oraz w jej początkowym okresie zmniejsza częstość występowania u potomstwa wad cewy nerwowej.

reklama
ja od początku ciąży brałam Feminatal Metafolin 800, a od 13 tygodnia lekarz kazał mi zmienić na Feminatal 400 z DHA. Dobrze się czułam po tych kapsułkach, wyniki badań miałam w normie no i co ważne, nie są one jakieś super ogromne i łatwo je łykać - nawet na początku, jak ma się odruch wymiotny praktycznie na wszystko.

ja też biorę prenatal complex- w pewnym momencie chciałam zmienić, ale wymioty wróciły, więc ja tez szybko wróciłam do tego zestawu:) teraz kupiłam sobie prenatal dha, ale okazało sie , że zawiera same kwasy bez witamin, więc osobno witaminki nadal łykać muszę - trochę drogo wychodzi (jakieś 100zł/m-ąc), więc jak się skończy chyba przerzucę się na feminatal dha - z tego co się orientuję jest to zestaw witamin z kwasami
dodatkowo biorę magnez min 500mg/dziennie - bardzo pomaga na skurcze - również na zespół niespokojnych nóg
i jak bardziej podziębiona jestem łykam coś z żurawiną - albo taką żurawinę jak rodzynki podjadam :)

Ja w poprzedniej ciąży brałam Elevit, a teraz gin przepisał mi Prenatal Duo (30 tabl Prenatalu i 30 tabl z kwasami DHA). Zestaw jest dość drogi-bo ok 65zł,ale jeśli moge polecić tu apteki STYLOWE-tam są witaminki o prawie połowę tańsze. Ja płaciłam ostatnio 36zł

ja z witamin najlepiej wspominam feminatal 400, wcześniej łykałam też elevit, ale mi w gardle stawał ;)
feminatal ma ok skład, zawiera kwasy DHA, jod no i tę metafolinę, która się łatwiej przyswaja niż kwas foliowy. przyzwoita cena i bardzo dobre tabletki :)

persefona -Przeglądając ten watek zobaczyłam Twój suwaczek ,ja zaczynam 5 tydzień i mam takie pytanie czy bierzesz kwas foliowy ? Byłam u lekarza 2 tygodnie temu i ani słowa nie wspomniał.Nie chcę na własną ręke ...teraz mam wizyte w poniedziałek

W pierwszej ciaży żadnych witamin nie tolerowałam więc lekarz kazał je odstawić.

Kwas foliowy zaczęłam brać jak tylko zorientowałam się,że jestem w ciąży (a nie byłam jeszcze u lekarza). Brałam Folik 0,4g. Na pewno nie zaszkodzi,bo w poprzedniej ciąży brałam 3 miesiące jeszcze przed zajściem w ciążę. Moja gin pytała się na pierwszej wizycie czy go bioe i potwierdziłam,więc odparła:bardzo dobrze. Teraz jak przepisała mi witaminy,to odstawiłam,bo w nich jest kwas foliwoy,a co za dużo to niezdrowo ;-)

reklama
Będąc w ciąży brałam kwas foliowy (brałam od jakiegoś czasu przed ciążą) i magnez (jak zaczęły się skurcze nóg)...tydzień przed porodem pogorszyły mi się nieco wyniki i lekarz kazał mi brać witaminy. Nie pamiętam nazwy ale wiem, że były dosyć drogie...na szczęście kupiłam tylko 1 opakowanie. Po porodzie skończyłam, bo były też dla kobiet karmiących....jeśli wyniki są ok, nie trzeba łykać witamin w kapsułkach, lepiej sobie dostarczać naturalnych :-)

Do góry