reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Odpowiedz w temacie

Nie umiem robić zakwasu na żur więc korzystam z gotowego ze sklepu.

Przepis na ŻUREK

 

  •      żurek gotowy w butelce,
  •      1 cebula,
  •      4 ziemniaki,
  •      1 marchewka,
  •      1 pietruszka,
  •      2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  •      kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 gram


  

  •      2 listki laurowe
  •      parę ziaren ziela angielskiego,
  •      sól-do smaku,
  •      pieprz-do smaku,
  •      majeranek-do smaku,
  •      maggi w płynie-do smaku.
  •      2 jajka ugotowane na twardo
  •   kiełbaska biała



Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę,  ziemniaki.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela  angielskiego, 2 liście laurowe.  Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.  Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.  Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.  Potem dodajemy 200 gram-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.  (Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do  zakipienia.  Dodajemy trochę majeranku.  Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.  Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym  wzdłuż lub w kostke i białą kiełbaską też pokrojoną.


Do góry