reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Odpowiedz w temacie

Mam też kilka porad koleżanek na masy bez mleczne. Biszkopt jest bezmleczny, wystarczy masa bezmleczna i jest bezmleczne ciasto :-). O ile dziecko na jajka nie jest uczulone.


1 szklanka soku

1 szklanka wody

2 budynie

5 żółtek

1/2 kostki margaryny bezmlecznej

sok zagotować, budynie rozpuścić w wodzie i roztrzepać z żółtkami. Wlać do soku, mieszać i zagotować. Ostudzić i utrzeć z margaryną.

Pamiętam, że ciężko to się ucierało z margaryną. I ciężko smarowało tort. Ale smakowo było bardzo dobre.


Mam też zapisany taki krem

200 ml soku

kleik kukurydziany

100g margaryny bezmlecznej

1 szklanka cukru pudru

sok zagotować i ostudzić, dodać kleik - masa ma być gęsta. Utrzeć margarynę z cukrem i dodawać kleik z sokiem. Można dodać owoce. Schłodzić w lodówce przed smarowaniem co najmniej godzinę.

znalazłam takie przepisy:

Mleko ryżowe 1

1/2 szkl ryżu brązowego okrągłego, 4 szkl wody, szczypta soli.

ryż uprażyć, ugotować pod przykryciem ok 2,5 godz. Po ostygnięciu przetrzeć przez sitko. Z pozostałej masy można uformować ryżowe kule (przed spożyciem odgrzać na parze).

Mleko ryżowe 2

10 dkg brązowego ryżu, 1 litr wody

ryż wypłukać, zalać zimna woda, ugotować 2 godz, przetrzeć. pozostała masę zużyć do innych potraw. geste mleko do picia.

Mleczko ryżowe następnie gotować przez 15 minut


a krem budyniowy bez masła i mleka krowiego robiłam według tego przepisu, tylko zamiast mąki i wanilii dałam ekologiczny budyń waniliowy na 500 ml mleka owsianego:

(przekopiowane z internetu, z moimi uwagami)


Krem do tarty w ogóle bez masła.


310ml mleka (może być ryżowe, ja robiłam z owsianego, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że te inne mleka mają w sobie już skrobię)

2 żółtka dużych jajek

2 łyżki mąki

100g cukru (tak jest w przepisie, ale wychodzi bardzo słodkie, więc

radzę dać mniej)

1 łyżeczka esencji waniliowej (może być cukier waniliowy, tak pół paczuszki)


Ja dodaję jeszcze sok z cytryny.


Mleko zagotować. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na puszysty kogel

mogel, wmieszać do tego mąkę. Gorące mleko wlewać wąziutkim strumieniem do żółtek cały czas mieszając.

Przelać wszystko z powrotem do rondla. Gotować na małym ogniu cały czas

mieszając do zgęstnienia masy. Pod koniec dodać wanilię (ja jak bym dawała tę wanilię, to zdecydowanie wcześniej ) i ew. sok z

cytryny. Wspaniała masa wychodzi z tego.


co do naleśników, to sama nie robiłam, ale słyszałam, że zamiast mleka ludzie dodają wodę gazowaną, ponoć super wychodzą


Do góry