mb89
Fanka BB :)
Zupa z serków topionych
gotujemy bulion mięsny bądź warzywny, wedle uznania. Ja to robie tak:
woda
mięcho, np.kadłub z kurczaka, jeśli macie można dorzucić trochę wołowego np. szpondru i kaczuszkę
marchew
pietruszka korzeń
seler korzeń
ziele angielskie
liść laurowy
cebula lekko opalona nad palnikiem (ładniej zupka pachnie)
odrobina wegety i pieprzu,
Gotujemy dłuższą chwilę.
Odlewamy odrobine do garnuszka żeby troszkę przestygło. Do garnuszka wrzucamy
2 serki topione, najlepiej ementaler bądź tylżycki (te normalna kostki, nie pamiętam gramatury) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Powstałą miksturę wlewamy do granka z gotującym sie bulionem-rosołem Doprawiamy do smaku.Wedle uznania zabielamy śmietaną, ja do niej dodaje łyżkę mąki.
Ja do zupki robię grzanki z serem żółtym, może być też groszek ptysiowy lub co kto lubi.
Sos serowy robię tak samo, tylko dodaję więcej serków topionych i zagęszczam to mąką.
Biszkopt dla nawet bardzo opornych
7 jajek
27dkg cukry
25dkg maki tortowej ( w tym 1 łyżkę ziemniaczanej bądź krupczatki)
3 łyżki letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem. Do tego dodawać żółtka z wodą naprzemiennie, ciągle miksując. Na końcu dodawać mąkę wymieszana proszkiem, mieszając najlepiej drewniana łyżką. Ja miksuję na mniejszych obrotach...to lenistwo Piec w temp. 180*C na złoty kolor.
Pasuje na normalna prostokątna brytfankę lub dużą tortownicę. W razie mniejszej formy składniki zmniejszyć proporcjonalnie). Mąka do biszkopta jest najlepsza ta o najniższym typie, np. 450
gotujemy bulion mięsny bądź warzywny, wedle uznania. Ja to robie tak:
woda
mięcho, np.kadłub z kurczaka, jeśli macie można dorzucić trochę wołowego np. szpondru i kaczuszkę
marchew
pietruszka korzeń
seler korzeń
ziele angielskie
liść laurowy
cebula lekko opalona nad palnikiem (ładniej zupka pachnie)
odrobina wegety i pieprzu,
Gotujemy dłuższą chwilę.
Odlewamy odrobine do garnuszka żeby troszkę przestygło. Do garnuszka wrzucamy
2 serki topione, najlepiej ementaler bądź tylżycki (te normalna kostki, nie pamiętam gramatury) i mieszamy aż do rozpuszczenia. Powstałą miksturę wlewamy do granka z gotującym sie bulionem-rosołem Doprawiamy do smaku.Wedle uznania zabielamy śmietaną, ja do niej dodaje łyżkę mąki.
Ja do zupki robię grzanki z serem żółtym, może być też groszek ptysiowy lub co kto lubi.
Sos serowy robię tak samo, tylko dodaję więcej serków topionych i zagęszczam to mąką.
Biszkopt dla nawet bardzo opornych
7 jajek
27dkg cukry
25dkg maki tortowej ( w tym 1 łyżkę ziemniaczanej bądź krupczatki)
3 łyżki letniej wody
1 łyżka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem. Do tego dodawać żółtka z wodą naprzemiennie, ciągle miksując. Na końcu dodawać mąkę wymieszana proszkiem, mieszając najlepiej drewniana łyżką. Ja miksuję na mniejszych obrotach...to lenistwo Piec w temp. 180*C na złoty kolor.
Pasuje na normalna prostokątna brytfankę lub dużą tortownicę. W razie mniejszej formy składniki zmniejszyć proporcjonalnie). Mąka do biszkopta jest najlepsza ta o najniższym typie, np. 450