W invicta są 3 weryfikacje i wtedy bada się beta HCG, estradiol, progesteron. 2-3dpt, 6-7dpt, 10-11dpt. Wtedy zmieniają dawkowanie leków w zależności od wyników.Dziewczyny, czy powinnam badac estradiol i progesteron po transferze? Biorę tylko ultrogestan 3x1 i estrofem. Jestem w 1dpt, a lekarz nic mi nie zlecil.
reklama
Ja na tyle transferów badałam 6dpt betę i progesteron. Jeżeli ciąża była to beta była i progesteron ładny. Czasem trochę może być przy niski i wtedy można coś dołożyć.Dziewczyny, czy powinnam badac estradiol i progesteron po transferze? Biorę tylko ultrogestan 3x1 i estrofem. Jestem w 1dpt, a lekarz nic mi nie zlecil.
Ja brałam tylko lutinus 3x1 i estrofem chyba 2x1 i ciąża była. Weryfikacje nie potrzebne są moim zdabiem jeżeli dobrze tolerujesz leki.
No i tak powinno być... W Invimedzie nie ma żadnej weryfikacji ;/ Jutro na własną rękę zrobię progesteron, estradiol i tsh/ft4.W invicta są 3 weryfikacje i wtedy bada się beta HCG, estradiol, progesteron. 2-3dpt, 6-7dpt, 10-11dpt. Wtedy zmieniają dawkowanie leków w zależności od wyników.
Jak masz problemy z tarczycą to obowiązkowo TSH . Dziwne, ze w invimedzie nie kazali nic zrobić. Bo progesteron i beta na tym etapie jest nawet diagnostyczna.No i tak powinno być... W Invimedzie nie ma żadnej weryfikacji ;/ Jutro na własną rękę zrobię progesteron, estradiol i tsh/ft4.
Mi lekarz też zalecił lutinus (100 g) 3x1, ale napisałam do niego, że mam ultrogestan (200g) i kazał mi go brać też 3x1. Zastanawiam się teraz co brać jak skończę to opakowanie. Lekarz powiedział, że lutinus lepszy, no ale cena wysoka - 130 zł za tabelki na 7 dni...Ja na tyle transferów badałam 6dpt betę i progesteron. Jeżeli ciąża była to beta była i progesteron ładny. Czasem trochę może być przy niski i wtedy można coś dołożyć.
Ja brałam tylko lutinus 3x1 i estrofem chyba 2x1 i ciąża była. Weryfikacje nie potrzebne są moim zdabiem jeżeli dobrze tolerujesz leki.
Trójkę tarczycowa robiłam tydzień przed transferem. Miałam teraz powtórzyć z wynikami bety, ale też nie zaszkodzi.Jak masz problemy z tarczycą to obowiązkowo TSH . Dziwne, ze w invimedzie nie kazali nic zrobić. Bo progesteron i beta na tym etapie jest nawet diagnostyczna
Ee te weryfikacje to taki żaden cud. Dużo nerwów, bo pierwsza weryfikacja wychodzi zwykle z beta 0 i dziewczyny się lamia, a to za wcześnie żeby coś wyszło. U mnie zawsze jest niski estradiol i dokładają, ale nie wiem czy są jakieś realne przesłanki do tego. Czy ten estradiol jest taki ważny po transferze? Nie wiem, ale każą to biorę. Progesteron jest ważny, ale on na poważnie zaczyna rosnąć jak pojawia się beta HCG.No i tak powinno być... W Invimedzie nie ma żadnej weryfikacji ;/ Jutro na własną rękę zrobię progesteron, estradiol i tsh/ft4.
Jak ma być ciąża to będzie bez względu na estradiol, ananasy, spacery, lezenie, pracowanie itd. Progesteron jest ważny, ale zaraz po transferze nie musi być jakiś kosmiczny.
Jeśli mogę coś doradzić to nie badaj estradiolu, nie ma sensu, on nic nie wnosi. Kiedyś na własną rękę zrobiłam go i spytałam lekarza, czy taki wynik jest ok, to zapytał mnie w jakim celu go zrobiłam, bo on mi nie zlecał. Mało tego kazał odstawić estrofem po pozytywnej becie na cyklu SZTUCZNYM. Chyba jestem tutaj takim jedynym przypadkiem, generalnie lekarze przepisują ten lek do ok 10 tygodnia lub więcej. Bałam się jego decyzji, przekopalam cały internet, żeby dowiedzieć się, czy lekarz nie zwariował i spotkałam się z 1 wypowiedzią pewnej dziewczyny, która dowiedziała się na sympozjum naukowym, że ten lek po zajściu w ciążę odstawia się, bez względu na cykl, jakim szła kobieta. Jest to lek kategorii D. Ja odstawiłam go 2 razy. Nic się dziecku nie stało, ciąża dalej rozwijała się b. dobrze. Teraz też nic się nie wydarzyło po odstawieniu leku chyba pod koniec 5 tygodnia. No ale każda z Was pewnie będzie szła wytycznymi swojego lekarza. Są dziewczyny które brały długo ten lek i też się dziecku nic nie stało, rodziły się zdrowe. Szkoda tylko, że są takie rozbieżności co do przyjmowania pewnych leków.No i tak powinno być... W Invimedzie nie ma żadnej weryfikacji ;/ Jutro na własną rękę zrobię progesteron, estradiol i tsh/ft4.
reklama
Nelka85
Fanka BB :)
Ja leków to biorę reklamówkę.
Letrox, 2x siofor- to na stałe a dodatkowo (po za witaminami / suplementami)
Rano:
Progesteron besins 100
Cyclogest (globulka)
Encorton
Estrofem
Popołudniu:
Estrofem
Cyclogest (glob)
Wieczorem:
Estrofem
Acard
Progesteron besins 200
Cyclogest (glob)
Cyclogest 3x ponieważ miałam progesteron tylko 13, wcześniej był x2
Letrox, 2x siofor- to na stałe a dodatkowo (po za witaminami / suplementami)
Rano:
Progesteron besins 100
Cyclogest (globulka)
Encorton
Estrofem
Popołudniu:
Estrofem
Cyclogest (glob)
Wieczorem:
Estrofem
Acard
Progesteron besins 200