hej, zalezy wszystko od wieku czy 8 to duzo czy malo. u mnie 37 lat, 10 zarodkow wyslanycg do badania i 4 poprawne z tego. jak wyslesz 8 to duza szansa ze beda jakies zdroweHej Kobitki,
Mam pytanie trochę techniczne. Już kiedyś wspominałam, że mieszkam w USA gdzie koszty in vitro są niewyobrażalne. Właśnie jestem na etapie zastrzyków, zostałam "przymuszona" do badań genetycznych ze względu na mój wiek. Wykupiłam najdroższy plan czyli przetestowanie do 8 embrionów. Dziś genetyka mnie poinformowała, że oni testują tyle embrionów ile wyśle im laboratorium. Za każdy dodatkowy embrion (czyli od 9 wzwyż) będę obciążona dodaykowym kosztem i tu pojawiło się moje przerażenie, nie udźwignę już dodatkowych kosztów i moje pytanie brzmi czy 8 embrionów wydaje Wam się taką akurantną liczbą, czy mogę spodziewać się dużo więcej ? Jakie jest Wasze doświadczenie ? Przez stres związany z opłatami czarno widzę sukces tego ivf..
reklama
37 lat, ja myślałam że oni mi dadzą wolną wolę, że np. uzyskali 12 i ja im mówię, że chce testować 10, ale tak nie ma jak wszystkie to wszystkiehej, zalezy wszystko od wieku czy 8 to duzo czy malo. u mnie 37 lat, 10 zarodkow wyslanycg do badania i 4 poprawne z tego. jak wyslesz 8 to duza szansa ze beda jakies zdrowe
rozumiem, w Pl.mozna wybrac. ja z druguej procedury mialam 9 alr 2 bardzo slabe i je zostawilam bez testowania. powiem Ci ze 10 to duzo blastocyst, na nasz wiek bo jestem Twoja rowiesniczka to naprawde male szanse zeby bylo wiecej niz 10 z jednej stymulacji. na moim przykladzie mialam zaplodnione 25 jajek z tego 7 ladnych morfologicznie blastek i 2 slabe. czyli 9. ponoc ta stumulacja wogole nie poszla jak na kogos na moj wiek tylko duzo mlodszego. 10 co klinia gwarantuje badanie to naprawde duzo i male szanse ze do 5 dnia dotrwa wiecej wiec raczej nie ma co sie przejmowac37 lat, ja myślałam że oni mi dadzą wolną wolę, że np. uzyskali 12 i ja im mówię, że chce testować 10, ale tak nie ma jak wszystkie to wszystkie
Tagitagi
Fanka BB :)
Super jednak są lekarze z sercemJuż jestem po wizycie. Wspaniały lekarz. Wyrozumiały. Poprawił mi bardzo humor. Jest też pęcherzyk ma 3mm[emoji7] powiedział żeby bety już nie powtarzała, tylko w spokoju czekała na kolejną wizytę za 2 tygodnie.
Gratulacje
Powiem szczerze ze nie masz nad tym niestety zadnej kontroli ile bedzie embrionowHej Kobitki,
Mam pytanie trochę techniczne. Już kiedyś wspominałam, że mieszkam w USA gdzie koszty in vitro są niewyobrażalne. Właśnie jestem na etapie zastrzyków, zostałam "przymuszona" do badań genetycznych ze względu na mój wiek. Wykupiłam najdroższy plan czyli przetestowanie do 8 embrionów. Dziś genetyka mnie poinformowała, że oni testują tyle embrionów ile wyśle im laboratorium. Za każdy dodatkowy embrion (czyli od 9 wzwyż) będę obciążona dodaykowym kosztem i tu pojawiło się moje przerażenie, nie udźwignę już dodatkowych kosztów i moje pytanie brzmi czy 8 embrionów wydaje Wam się taką akurantną liczbą, czy mogę spodziewać się dużo więcej ? Jakie jest Wasze doświadczenie ? Przez stres związany z opłatami czarno widzę sukces tego ivf..
A klinika zaplodni wszystkie uzyskane komorki i zamrozi W 5 dobie rozwoju?
Jesli tak, to przy Twoim wysokim AMH (okolo 6-7 pisalas) moze okazac sie ze komorek bedzie sporo. Ja dla porownania mialam ich 18 pobranych (wiek 34) Ale z tego zaplodnionych bylo 10 zarodkow, a do 5 doby dotrwaly 3.
Trzeba by zadac im pytanie: czy zaplodnia wszystkie komorki? Do ktorej doby beda hodowac? Czy wszystkow zarodki (kazde oznaczenie, tez te z 6 doby) beda zamrazac? Moze sie okazac ze jesli faktycznie nie masz PCOS to bedzie ich wiecej. Nie przewidzisz tego
Ale jesli masz 37 lat i 6-7 AMH to ja bym mimo wszystko obstawiala pcos.... ale nie jestem lekarzem oczywiscie:/
Juz jestes w trakcie stymulacji? Robili usg / badali estradiol?
Tez i tak moze byc jak piszesz ze rzadko zdarza sie az tak duzo zarodkow. No ale przewidziec trudnorozumiem, w Pl.mozna wybrac. ja z druguej procedury mialam 9 alr 2 bardzo slabe i je zostawilam bez testowania. powiem Ci ze 10 to duzo blastocyst, na nasz wiek bo jestem Twoja rowiesniczka to naprawde male szanse zeby bylo wiecej niz 10 z jednej stymulacji. na moim przykladzie mialam zaplodnione 25 jajek z tego 7 ladnych morfologicznie blastek i 2 slabe. czyli 9. ponoc ta stumulacja wogole nie poszla jak na kogos na moj wiek tylko duzo mlodszego. 10 co klinia gwarantuje badanie to naprawde duzo i male szanse ze do 5 dnia dotrwa wiecej wiec raczej nie ma co sie przejmowac
3 kliniki wykluczyły PCO's, teraz dopiero mam wynik AmH na papierze i jest to 3,46 nie wiem czy wysokie czy niskie. Lekarz mi mówił, że jak na wiek to prawidłowe, ale z wyższych, ale już się gubię w tym co mi tłumaczą i jeszcze po angielsku Dziś 1 dzień zastrzyków, estradiol i usg w piątek.Powiem szczerze ze nie masz nad tym niestety zadnej kontroli ile bedzie embrionow
A klinika zaplodni wszystkie uzyskane komorki i zamrozi W 5 dobie rozwoju?
Jesli tak, to przy Twoim wysokim AMH (okolo 6-7 pisalas) moze okazac sie ze komorek bedzie sporo. Ja dla porownania mialam ich 18 pobranych (wiek 34) Ale z tego zaplodnionych bylo 10 zarodkow, a do 5 doby dotrwaly 3.
Trzeba by zadac im pytanie: czy zaplodnia wszystkie komorki? Do ktorej doby beda hodowac? Czy wszystkow zarodki (kazde oznaczenie, tez te z 6 doby) beda zamrazac? Moze sie okazac ze jesli faktycznie nie masz PCOS to bedzie ich wiecej. Nie przewidzisz tego
Ale jesli masz 37 lat i 6-7 AMH to ja bym mimo wszystko obstawiala pcos.... ale nie jestem lekarzem oczywiscie:/
Juz jestes w trakcie stymulacji? Robili usg / badali estradiol?
tak niestety nad ta czescia zero kontroliTez i tak moze byc jak piszesz ze rzadko zdarza sie az tak duzo zarodkow. No ale przewidziec trudno
A no to ten wynik juz realny jak na wiek, super wynik. Jak bedziesz miala wyniki hormonow to po nich cos tam mozna liczyc ile bedzie KOMOREK.3 kliniki wykluczyły PCO's, teraz dopiero mam wynik AmH na papierze i jest to 3,46 nie wiem czy wysokie czy niskie. Lekarz mi mówił, że jak na wiek to prawidłowe, ale z wyższych, ale już się gubię w tym co mi tłumaczą i jeszcze po angielsku Dziś 1 dzień zastrzyków, estradiol i usg w piątek.
Ale pewnie Malina ma racje ze jesli 5 doba bedzie do mrozenia to az tak duzo nie powinno byc.. kciuki za powodzenie ogromne i dawaj znac!!! Niech sie dzieje!
reklama
pauli890
Fanka BB :)
Dziękuję kochane moje za wszystkie życzenia
Wiem że dawno mnie tu nie było, zmieniłam pracę i zupełnie nie mam na nic czasu ale zaglądam cichaczem sledze co u kogo i za każdą z Was trzymam ogromne kciuki ja oddałam się pracy bo nie mam kasy więc muru głową nie przebije. Zaczekam na właściwy moment ile będzie trzeba a teraz będę zasuwać il się da żeby zarobić
Wiem że dawno mnie tu nie było, zmieniłam pracę i zupełnie nie mam na nic czasu ale zaglądam cichaczem sledze co u kogo i za każdą z Was trzymam ogromne kciuki ja oddałam się pracy bo nie mam kasy więc muru głową nie przebije. Zaczekam na właściwy moment ile będzie trzeba a teraz będę zasuwać il się da żeby zarobić
Podziel się: