reklama
annemarie
Fanka BB :)
Hej dziewczyny! Jestem po wizycie kwalifikacyjnej. Przypomnę, że będzie prowadził nas prof. Kurzawa w Vitrolive Szczecin. Człowiek dość specyficzny, ale jego wiedza i pewność siebie sprawiła, że poczułam się jak ziarnko maku. Ze wzgledu na jakieś farfocle, które wyszły w mojej biocenozie odczekać musimy jeden cykl, bo muszę przyjmować globulki, aby pozbyć się tego ścierwa. Słabe wyniki nasienia męża nie mają żadnego znaczenia (i tu podtrzymał mnie na duchu, bo nie ukrywam, że przeżywałam te wyniki). Pytałam o AH, i tu mnie profesorek zbił z tropu, bo powiedział, że naukowo jest udowodnione, że to strata pieniędzy, bo szanse na implanatacje są takie same jak bez nacięcia. Więc drążę temat dalej. Pytam o transfer dwóch zarodków naraz i tu po raz kolejny zostałam sprowadzona na ziemię, gdyż większe szanse na poczęcie są podając po jednym zarodku co cykl, niż dwa naraz. Hah, no i oczywiście temat intralipidu, który ledwo podjęłam a już się skończył. Doktor takich metod nie stosuje. Na kolejną wizytę muszę się lepiej przygotować. Jestem jakiś rok w plecy, więc pytam Was - co zastosować na zwiększenie szans? Plis! Plis! Plis!
Hmmmm, ciesze sie ze tyle energii w ciebie wstapilo, niestety nie zgodze sie z tym co ci naopowiadal.
Blastocysta jest otoczona otoczka tzw. trofoblastem ktory sklada sie z rzedu komorek. Otoczka jest w pewnych miejscach ciensza lub grubsza, jesli jest b. gruba , embrioblast nie przebije sie przez ta warstwe i obumrze. Sytuacja ulega pogorszeniu jesli do transferu uzyte sa blastki rozmrozone. Bardzo czesto warstwa trofoblastu robi sie w wyniku zamrozenia jeszcze grubsza i twardsza i wtedy jedyna opcja wydostania sie z otoczki jest jej naciecie czyli AH. Moja klinika prowadzila swoje wewn badania wskazujace, ze przez AH udane transfery wzrosly o 8 % .Temat podania dwoch zarodkow jest podobny.Szanse na ciaze wzrastaja z takiego transferu o jakies 10 % , moze to nie jest duzo.Zawsze jest opcja ze zaimplantuje sie jeden z dwoch szybciej niz dwa i szybciej niz zaden. Jesli zarodek jest morfologicznie zly to nie zaimplantuje sie ani w tym cyklu , ani w kolejnym. To samo tyczy sie zle przygotowanego endometrium.Zeby doszlo do implantacji potrzeba wielu procesow , ktore musza ze soba sie zgrac.
W Intralipid wierze osobiscie bardzo, na forum mamy dosyc przykladow , ze zadzialal i ze serio pomaga.
Nie znam tego pana doktora, chociaz nazwisko obilo sie nie raz o uszy.
Przemysl sobie to wszystko na spokojnie. Nie zniechęcam cie natomiast chciałam troche oczy i uszy otworzyć . Wiem jak to jest jak czlowiek nakaduje sie taka dobra energia, a potem dostaje obuchem w glowe bo sie okazuje ze to wszystko nie do konca jak pan doktor opowiada.[emoji846]
Konstancja27
Mi lekarka kazała w 10 dpt:-)Cześć dziewczyny
Jestem tu nowa w sobotę miałam transfer z 3 dniowych świeżych komórek. Kiedy mogę zrobić hcg, żeby cokolwiek wyszło. Trzymacie jakąś dietę po transferze ??
annemarie
Cześć dziewczyny
Jestem tu nowa w sobotę miałam transfer z 3 dniowych świeżych komórek. Kiedy mogę zrobić hcg, żeby cokolwiek wyszło. Trzymacie jakąś dietę po transferze ??
Kiedy mialas Ovitrelle podany ? Wtorek?
Jeżeli używasz aplikatora to poprostu mogłaś się nim zadrapać,niejedna z nas miała taką sytuacjęKobietki powiedzcie mi czy jeśli transfer (criotransfer) siebie udał to pojawi się okres? Czy jednak przyjmowana luteina zatrzyma okres i dopiero beta pokaże brak ciąży i wtedy odstawiam się luteine i pojawia się miesiączka? Testuje w czwartek ale po zobaczeniu na aplikatorze brązowej wydzieliny czarne myśli przychodzą mi do głowy:-( PROSZĘ wypowiedzcie się :-*
Konstancja27
Dzięki Ci kochana:-*Jeżeli używasz aplikatora to poprostu mogłaś się nim zadrapać,niejedna z nas miała taką sytuację
ilmenau
Cześć dziewczyny
Hej, kilka dni temu postowalam rozwój zarodków, więc powtarzam ten post
Zarodki 2-3 dniowe:
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
8dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
11dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza
Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
6dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
9dpt...HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza
Z racji tego że na naszym forum mamy różne doświadczenia z sikancami to polecam zrobić betę. Tak 10-11 dpt wydaje się być najlepszym terminem przy 3 dniowych zarodkach.
A kiedy klinika poleciła ci zrobić test?
reklama
Cytrynka122
@Marzycielka7 przesyłam Ci link do strony o komórkach NK- mogą one potraktować zarodek jako ciało obce, nie dochodzi wtedy do implantacja.Co to jest NK ? [emoji44][emoji44][emoji44]
https://plodnosc.pl/czym-sa-komorki-nk-i-jaki-jest-ich-wplyw-na-leczenie-nieplodnosci/
Podziel się: