reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny chciałam się przywitać i napisać kilka słów o mojej sytuacji. Jestem w trakcie stymulacji, dziś 9 dzień menopuru (200 jednostek) oraz Gonapeptyl Daily to już chyba 22 dzień. Podglądanie pęcherzyków w 7 dc stymulacji (13 po około 8-10 mm) i 9 dc stymulacji (około 20 sztuk po około 11-12 mm). Dziś dawka leku została utrzymana, boję się że za dużo tych pęcherzyków i za wolno rosną. Lekarz na moje obawy stwierdził, że lepiej tak niż za mało, tylko jajka słabo rosną, kazał napić się wina. Hormony z 7 dnia - E2 - 340, z 9 dnia - 1091. Proszę napiszcie mi jak to wygląda z waszej perspektywy. To moje pierwsze podejście jestem zielona w temacie.
Ja za bardzo się jeszcze w tym wszystkim nie orientuję ale też skończyłam dzisiaj stymulację tymi samymi lekami. I tak właśnie nie wiem czy ja dobrze u Ciebie czytam Gonapetyl Daily ja brałam 4 razy. Od 2dc. Również od 2dc brałam Menopur 150 czyli w sumie 9 dni. A od 7dc czyli 4 razy brałam Orgalutran. I już dzisiaj Ovitrelle. U Ciebie jakoś to strasznie dużo tego poszli już. Ja w poniedziałek idę na punkcję.

Ja tez powoli przyzwyczajam sie do tej perspektywy, aczkolwiek mam nadzieje, ze nam sie uda. W lutym mielismy pierwsza wizyte w klinice, plan byl taki, ze mam podchodzic do in vitro, nawet nie wiedzialam wtedy o kd. Okazalo sie, ze moje amh jest niskie i lekarz chcial mnie stymulowac ale ja podsunelam pomysl o kd. Dla mnie akurat ta decyzja byla latwa, po prostu chcialam zmaksymalizowac nasze szanse. Mieszkamy za granica, a in vitro w polsce wiec cala procedura jest troche bardziej skomplikwana do zorganizowania, urlop, opieka nad dzieckiem itd. Po poerwszym transferze zahaczylam jeszcze o immunologie, gdzie wyszlo pare drobnych rzeczy ale nic wielkiego wiec teraz obstawiona wieksza iloscia lekow podchodze do drugiego transferu. Ile lat ma twoje dzieciatko? :)

Dziewczyny bedzie dobrze! Nasze dzieciaczki sie doczekaja rodzenstwa. Ja w to gleboko wierze i ciezko mi przyjac do wiadomosci inna opcje! Moj juz ma 6.5 roku a staramy sie juz 5 rok o drugie, zaczelismy od razu od inseminacji a potem ivf ale ze mielismy duzo zarodkow to caly czas na tej samej procedurze jedziemy.

No tym skąd to dziecko zaraz zacznie brać siłę na to żeby rosnąć, bąbelek już coś waży, wody coś ważą. A moja waga nie drga...
Skoro ładnie rośnie i Ty się dobrze czujesz to jest ok. Co innego jakbyś miała jakieś wahania cukru, dziecko by nie rosło itp. W pierwszych miesiącach często dziewczyny nawet sporo chudną, a tyją dopiero po połowie. Zresztą na Twoim etapie dziecko potrzebuje z tego co kojarzę tylko ok 100 kcal dziennie, co odpowiada np połowie bułki lub 150ml mleka, czy 1 bananowi.

@dzoasia trzymam ogromnie kciuki! wiem ze liczylas na wiecej ale trzeba sie cieszyc z tego co jest. Uwierz w swoje jajca, kochana trzymam kciuki za seksik na szkle.

@paulina, gratulacje! Piekny wynik.

Skoro ładnie rośnie i Ty się dobrze czujesz to jest ok. Co innego jakbyś miała jakieś wahania cukru, dziecko by nie rosło itp. W pierwszych miesiącach często dziewczyny nawet sporo chudną, a tyją dopiero po połowie. Zresztą na Twoim etapie dziecko potrzebuje z tego co kojarzę tylko ok 100 kcal dziennie, co odpowiada np połowie bułki lub 150ml mleka, czy 1 bananowi.
Wiedziałam, że mnie zaraz uspokoicie[emoji8] [emoji8] [emoji8] dziękuję [emoji7]

reklama
Szkoda że Kora umarła, myślałam że jeszcze pare lat da radę żyć. Jej piosenki to moja młodość, kurcze jak ten czas leci, za chwilę też trzeba się będzie zacząć pakować.

Dziewczyny bardzo ważne abyśmy robiły usg jajników co roku w przyszłym życiu - nie cytologię tylko właśnie usg. Nakłuwanie i stymulacja są dużym czynnikiem ryzyka jeśli chodzi o ten wlanie nowotwór.

Do góry