reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kate-_p

Co do ryzyka ZD do wieku to wkleję wykresik.
Tyle że... Ten prawidłowy kariotyp naprawdę nie zmniejsza ryzyka trisomii prostej. Można powiedzieć, że nie jesteś nosicielem translokacji która jest przenoszona genetycznie. Ale to jakies 2% wszystkich przypadków ZD a może nawet mniej. Nawet ciąża z ZD jesli była to trisomia prosta nie zwiększa ryzyka kolejnej ciazy z aneuploidią istotnie. 3 genetyków mi to powiedziało - z poradni genetycznej IMiD i z Instytutu na Sobieskiego. Dosłownie ryzyko zwiększone o setna procenta.

Co więcej, na forum terminacji ciazy połowa przypadków była przez trisomie a połowa przez wady anatomiczne. Nie aneuploidie w każdym razie.
Praktycznie wszyscy rodzice którzy zrobili sobie kariotypy po trisomii prostej wykrytej u płodu miało te kariotypy prawidłowe. Jednej dziewczynie, której ciąża była z ZD wyszło pomieszanie z poplontaniem w jej własnym kariotypie. Mianowicie okazała sie mozaika, większość komórek ma prawidłowych, ale część jest 45x a cześć 47xxx. Fenotypowo nie ma żadnych oznak x ani xxx. I ma sie to jak piernik do wiatraka do ZD. I na zakończenie sie dowiedziała że może sie starać o ciąże normalnie bez ryzyka bo jej gonady maja prawidłowe chromosomy a ZD to przypadek.

1eb68b1015457fc865b1b1f077105f19.jpg

Ja sie zdecydowałam na PGS trochę ze strachu ale przede wszystkim ze względu na zwiększone szanse. Bo miałam ukończone 34 lata a zapłodnili mi wszystkie komórki. Normalnie było by tylko 6. Nie miałam wg. Genetyków podwyższonego ryzyka ZD, mimo poprzedniej ciazy z ZD. Ale lekarz uznał ze może to byc "podstawa". Ale z tej procedury możesz ewentualnie zrezygnować, wiesz? Ja nawet chciałam, jak te blastki sie zatrzymały chciałam ratować te co sie da zarodki i nie trzymać Ch na sile do blastocysty. Umówiłam sie nawet z embriolog zeby w razie czego olała cała ta punkcję zarodka jesli tylko zauważy jakies przebłyski fragmentacji. Myśle, ze dobrze jest byc w kontakcie z embriologii, wisieć im nad głowa i decydować na bierząco na podstawie tego co sie dzieje w laboratorium.

.......................................................................
PGS 5 blastek, 4 zdrowe, pierwszy przytulony

reklama
Ja mam 2 [emoji15]

A dostałam wyniki progesteronu 3dpt 18,54 ng/ml chyba jest dobrze?

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Chyba tak :)
Poza tym wyczytałam, ze przy crio na sztucznym cyklu poziom progesteronu jest zwykle niższy niż na naturalnym i na świeżym i ze tak ma być bo to norma.

Chyba tak :)
Poza tym wyczytałam, ze przy crio na sztucznym cyklu poziom progesteronu jest zwykle niższy niż na naturalnym i na świeżym i ze tak ma być bo to norma.

No to czekamy dalej [emoji6]

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Jezeli zarodek sie zaczyna implantiwav to beta rosnie Bo bhcg napedza org. Ale z tym org tez slisko jest Bo jak nie rosnie to znaczyc moze ze nie ten czas na badanie B jajniki nie puscily jeszcze porcji org. Org produkowany jest pulsacyjnie.

A jak z ZT, ZA I inne cuda? Bo ZD jak widac takie samo jak 2lata temu. W sensie nie rosnie drastycznie..

reklama
Olałam pracę, zostałam w domu. O 15 transfer o ile do godz 12 nie zadzwonia. Więc leżę na sofie w piżamie... jeszcze przez godzinę i 10 minut
emoji23.png

Drugie podejście przynajmniej u mnie na kompletnym luzie. Fakt że za to nie płacę, więc nie mam presji. Wszystko w rękach Boga , co ma być to będzie. Tymczasem jeszcze sobie poleżę
emoji2.png
Trzymam mocno kciuki alby sie wszystko udalo :)

Do góry