reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kochane a w którym dniu cyklu mialyscie robiony transfer przy mrozaczkach? We wtorek mam wizytę i siedzę jak na szpilkach[emoji5]bo tak myślę moja gin.z kliniki powiedziała że jak dobrze pójdzie to jeszcze pod koniec listopada będzie transfer ale we wtorek będę mieć wizytę u niej, to będzie mój 15dc a ok.27.11 będę mieć kolejny okres i ciągle się zastanawiam czy to odbędzie się teraz czy dopiero w grudniu. Jestem w gorącej wodzie kąpana[emoji5][emoji5]za nim doczekam do tego wtorku może wy mi szybciej odpowiecie[emoji5][emoji5]

Ja słyszałam ze niektore kliniki robią obojetnie w ktorym dniu cyklu( procz miesiaczki) a inne mniej wiecej w terminie owulacji
Ale tez nie jestem pewna ;):) niewiem tez co mi wyznacza

Bety dziękuje uspokoiłaś mnie, czyli moja teoria jest poprawna:tak:Niby przepływy wszystko dobrze, ale jakoś bez wytłumaczenia człowiek nadal głupi.. A jak będzie spioch to tym lepiej po mamusi:-p a leniwy po tatusiu:-p no chyba ze coś pomyli w labie. Pierwszym wskazaniem do badan genetycznych, będzie dziecko typu stoickiego.. :-Dbo my oboje to nerwusy.

pkati co do crio to zależy jakim cyklem się idzie czy sztucznym, czy wlasym czy pól sztucznym. Przy własnym, zarodki podaje się 3 albo 5 dni po owulacji, ale nie wiem czy podaje się prg. Chyba nie ma takiej potrzeby, zatem owulacja przy bardzo krótkich cyklach może być nawet w 12dc do tego 5dni. Co daje transfer 17dc. Jeżeli cykl długi i owulacja ok. 21dc to transfer ok. 26. Ale te cykle są trudnee do obserwacji, no i musi być owulacja. A nawet zdrowe kobiety nie mają jej w każdym cyklu.
Cykl sztuczny, podawany jest estrofem (etradiol) na zahamowanie cyklu własnego. Nie będzie owulacji, gdy endometrium osiągnie min. 8-9mm zostaje włączony prg. Który ma naśladować zmiany zachodzące po owulacji, przygotować endometrium. Czas transferu zależy, dawki estradiolu im wyższa tym szybciej transfer, bo rośnie szybciej endometrium. No i od podatności pani pacjentki na hormony. Zatem u jednej w 11dc endo będzie przygotowane, a u innej w 23dc. Do tego od 3 do 5 dni na prg. Cykl taki pół sztuczny, to chyba wymuszona owulacja, żeby trafic idealnie z zarodkiem. Bo cykle w których jest owulacja, są najprawdopodobniej najlepiej zsynchronizowane.

fruithope dla mnie oznaczenie 16bl.C to jest 16blastomerowy zarodek klasy C,czyli morula nie kompaktująca klasy C.

fruitofhope a brałaś jakiś zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka? skąd ta pewność że owulacja była dokładnie w 116dc. Przy naturalych cyklach po rozmiarze lekarz "przewiduje" kiedy pęknie pęchol. No i zastrzyk na pęknięcie to 36h czyli prawie 2 dni. No i 5 dniowy zarodek to tak naprawdę zarodek który powinnien byc podany chyba 6 dni. Bo 16dc mamy owulacje, 17dc mamy przedjadrza, 18dc 2-4bl, 19dc 6-8bl, 20dc morula nk, 21dc mrula pełna/ blastka, 22dcimplantacja/ opóźniona blastka o jeden dzień. Ale w cyklach naturalnych okienko implantacyjne jest dłużej niż na cyklach hormonalnych. JA bym podala max 22dc ale ja nie jestem lekarzem, pod warunkiem ze 16dc już była oocyt poza pęcherzykiem.

friuithope jezeliowulacja = uwolnienie oocytu było 16dc to maksymalnie podałabym zarodki w 22dc. Nie wiem czy lekarz jest w stanie stwierdzić, kiedy "dokładnie" była owwulacja na usg. Bo owulacja to uwolnienie oocytu, który żyje 24h. A kiedy zostanie uwolniony, albo kiedy został uwolniony nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Zatem moim zdaniem termin owulacja jest terminem przybliżonym.. Gdy idziesz na cyklu naturalnym, no chyba że na usg widać było że pęcherzyk już pękł a byłaś wczoraj i był cały. Nie pozostaje Ci nic innego jak ufac lekarzowi.

reklama
Do góry