reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

gagusia to był mój 3 transfer, a dawali nam 25% szans an procedurę, gdzie w bezplodnosci idiopatycznej masz 50-60%. I co udało się. Im większy problem, tym więcej transferów trzeba. Czasem tez szczęścia brakuje. Są tutaj kobietki którym wyszła pozytywna beta za 6 procedurą a nie transferem. Zatem jak to twoja 3 procedura to nie jesteś jeszcze taka wyjątkowa:-p A jaki u was problem? bo nie pamiętam...

reklama
Kate , powiem tak, u nas był problem chromatyny plemnikowej (seminogram mojego męża jest ok) raz wyszło , że jest 50% uszkodzeń chromatyny i prawdidłowy seminogram, po 3 miesiącach kuracji i rzuceniu palenia z 50% zrobiło się 10% czyli nasienie prawidłowe, troszkę obniżyła się morfologia bo tylko 2% ale mój mąż ma 800 milionów plemników z 250 milionowa koncentracja.

U nas problem teraz leży po mojej stronie...jestem po 2 ciążach pozamacicznych, jeden jajowód calkiem usunięty drugi natomiast naciety i juz niedrożny..M tez nie mial najlepszych parametrow ale.nie byly takie tragiczne..w miedzyczasie mialam problem z torbielami i usuneli mi jeden jajnik wiec zostalam z jednym...ale lekarze twierdza ze i tak pracuje za 2.. poza tym zadnych problemow nie bylo tylko do implantacji nie chce dojsc:-(

Cyt
Tylko PGD (ale tez nie na 100%) jest w stanie stewierdzić czy zarodek jest zdrowy. Bo następują mutacje samoistne. Poza tym nie każda komórka jajowa ma prawidłowy kariotyp.

Kate chodzi o mozaiki? Jeśli komórka ma nieprawidłowy kariotyp to w PGD to wyjdzie?

Annemarie wyszła po 3-4 minutach jakoś :) Już kupiłam drugi, zrobię jutro rano :) no to pewnie skręcona, albo nadwyrężona cholibka. Nie no może Cię nie wywalą :p nieeeee, gdzie by taką drugą znalezli? ;) Ja to mam tylko nadzieje, ze to nie jakas biochemiczna u mnie, no i najbardziej boje się tej bety nie we wtorek, a powtórnej w czwartek.

agnieszka 50% uszkodzeń chromatyny to wynik bardzo duży. To, że potem było 10%, może być wynikiem rzucenia palenia, ale tez zbadania innej porcji nasienia. Bo przy padaniu chromatyny nie bierze się całych 2ml tylko część. Zatem może gdyby wziąć inną cześć ten wynik byłby wyższy. Co się pokrywa niestety z morulami w 5dobie, jak i tym że dwie lepsze to pewnie wczesne blastki. Co do nasienia nie liczy się tylko ilość plemników, ale ilość ruchem postępowym A nas najbardziej obchodzi to świadczy o jakości nasienia. Oraz przekłada się na prawdopodobieństwo znalezienia poprawnego plemnika. Jeżeli zarodki rozwijały się dobrze do 3 doby, a potem zwolniły to niestety wynik może i się poprawił. Ale poprawa parametrów często nie przekłada się na poprawę jakości nasienia. Ale są blastocysty w 6 dobie ładne, trzeba trzymać za nie kciuki.

gagusia a bierzesz clexane? acard? steryd może? warunki w macicy po stymulacji hormonalnej sa inne niż w naturalnym cyklu. A jaki masz progesteron przed punkcją? bierzesz coś rozkurczowego? jaki estradiol?

ewikewnik często zarodki się nie implantują bo genetycznie są wadliwe, macica to rozpoznaje i nie dochodzi do implantacji. Czasem ze względu na wady zarodek się zatrzymuje, więc tez nie dochodzi do implantacji. Metoda sprawdzenia czy zarodek jest wadliwy to PGD lub PGS, badamy bezpośrednio kariotyp zarodka. Albo badamy kariotyp komórki przez badanie ciałka kierunkowego.Jednak gdy dochodzi do zapłodnienia. To zarodek będzie miała swój własny kariotyp i tutaj mogą się pojawić niekorzystne mutacje przy jego tworzeniu. Ale ja nie jestem genetykiem :-p tu masz linki.

https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/1266/
https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/1341/
https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/374/
https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/1501/

Kate ja mialam podawane mrożaczki, wbrew pozorom moj jeden jajniczek naprodukowal duzo komoreczek i zaplodnilo sie aż 5.. w invikcie Ci wspaniali lekarze nie przepisuja po transferze żadnych lekow, acard zalecil mi mój gin do ktorego chodze od lat..a estradiol po I weryfikacji czyli 3 dpt mialam cos kolo 973.. a prg 78,82..lekarz ktory dzonil twierdzil, ze wyniki są w normie i jutrzejsza weryfikacja dopiero cos pokaze...

gagusia pytałam o prg przed transferem, bo jak jest powyżej 1,5 to odwołują transfer, bo endometrium źle przyrasta(ale to raczej przy crio się nie zdarza). Estradiol niski, czyli czynność skurczowa nie za wysoka. Clexane, acard, steryd się podaje przy braku implantacji zarodków, gdy immunologia zawodzi, albo sa jakies problemy z ukrwieniem endometrium.

Szczerze to w tej klinice o niczyn nie informuja..robili zawsze usg twierdzili ze endometrium piękne i kazali brac luteinke, estrofem i relanium przez 5 dni i tyle..i kontrola hcg za 2 tygodnie..teraz wykupilam weryfikacje..ale nic o dodatkowych lekach nie slyszalam..buuuu...ostatnio cos zaskoczylo wiec lekarz twierdzil ze kolejny transfer trzebavzrobic jak najszybciej..zobaczymy..dzis II weryfikacja

reklama
Do góry