reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Megi no właśnie dlatego dopytuje. Bo amniopunkcji robić nie będę, a jakby cokolwiek wyszło to na pewno ciąży bym nigdy nie usunęła. Ale jeśli ten test może pomóc przewidzieć rzeczy typu cukrzycą czy stan przedrzucawkowy, czyli coś, co może być przydatne w prowadzeniu ciąży żeby była bardziej zdrowa, to co innego...

Nie - to tylko pokazuje prawdopodobieństwo trisomii czyli to co ci liczyli na genetycznym

reklama
kate dzięki kochana z wyczerpującą odpowiedź :) uspokoiłaś mnie..i tak jak mówisz, jak jutro coś będzie nie tak na pewno wybiorę się do kliniki.
Najki nie strasz bo teraz ja sie boje tej hiperstymilacji. Duzy, twardy, bolący brzuch :( ale nie boli tak jak wczoraj... a estradiol 2 dni przed punkcja miałam 2429 i myślałam ze to duzo...
luzik, nie stresuj się. Absolutnie nie chciałam Cię nastraszyć ;) i też nie panikuję. Wolę po prostu wiedzieć co mi może grozić, znać wszystkie za i przeciw i ewentualnie o czasie reagować :)

megi o widzisz, a ja byłam o 11 na wizycie, więc to już rano nie było i nic nie mówił kiedy brać. Ale chyba mogę później menopur brać rano, a gonapeptyl wieczorem.. skoro nic nie mówił, że koniecznie rano, a od dzisiaj kazał brać..

Apropos pappa ja też bym nie zrobiła chyba.

Ej laski ;D ja na luzie do tego zastrzyka, a jak mnie to bolało to oczy mi wyszły :p nie boję się bólu, ale zdziwiłam się, że to jednak troszkę boli haha :) NO TO PIERWSZY ZA MNĄ :)

megi o widzisz, a ja byłam o 11 na wizycie, więc to już rano nie było i nic nie mówił kiedy brać. Ale chyba mogę później menopur brać rano, a gonapeptyl wieczorem.. skoro nic nie mówił, że koniecznie rano, a od dzisiaj kazał brać..

Apropos pappa ja też bym nie zrobiła chyba.

Ej laski ;D ja na luzie do tego zastrzyka, a jak mnie to bolało to oczy mi wyszły :p nie boję się bólu, ale zdziwiłam się, że to jednak troszkę boli haha :) NO TO PIERWSZY ZA MNĄ :)

Podskórny ?? W naczynko moze trafiłaś :D

Ta jest. Mówisz? :p taki pech za pierwszym razem? :p najgorzej jak wstrzykiwałam, aż mnie wykręcało :) pojutrze będzie lepiej ^^

Wiem wiem bo ja robiłam sporo :) najelpiej jak znajdziesz sposob na robienie np dookoła pępka by unikać dwa razy w to samo miejsce - tak musiałas w naczynko trafić i czuc wtedy a tak to to krotka igła nie ma prawa nic bolec :D ja to domięśniowe tez robiłam no i to to czuc heheh podskórne sa spoko :)

Moniusiaa - mi lekarka nawet na kartce zapisała wyraźnie gonapeptyl rano, na zdrowy rozsądek To myśle ze znaczenie ma tylko przerwa pomiędzy nimi ale nie wiem sama.
Mi to Maz robi zastrzyki bo ja sie jakos boje sobie samej wbijać

reklama
sykatynka ja robłam usg genetyczne w klinice u Roszkowskiego i wydaje mi się ze dość znany specjalista na Warszawę, nawet ma jakiś program autorski. Tam od lekarki słyszałam, ze zdarzyły jej się 3 przypadki na całą karierę, że usg wychodziło piękne wszystko było w normie a dzieci chore. Test Pappa wykonałam w Invikcie i kosztował mnie całe 125zł, co do testu harmony mogłam zrobić w innej klinice nie stanowiło to problemu, wiec myślę że nie chodzi tu o naciąganie.
Czy test Pappa może znaleźć coś do wyleczenia nie wiem, az taką maniaczką nie jestem:-p Tutaj link ze strony:
Choroby uwarunkowane genetycznie i wady rozwojowe mogące ujawnić się w teście PAPP-A
Test połączony (oznaczenie PAPP-A, wolnej beta hCG i przezierności karkowej) jest badaniem przesiewowym głównie w kierunku zespołu Downa i niektórych innych aneuploidii u płodu. Fundacja Medycyny Płodowej z Londynu koordynująca największy projekt naukowy w dziedzinie badań przesiewowych w pierwszym trymestrze ciąży opublikowała dane na temat kilkudziesięciu innych zespołów genetycznych i wad rozwojowych, w przypadku których opisano odchylenia przezierności karkowej. Należą tu m.in. zespoły

Achondrogenezja typ II
Achondroplazja
asocjacja VACTERL
Choroba Werdniga-Hoffmanna
Dysplazja Kamptomieliczna
dysplazja tanatoforyczna
Gangliozydoza-GM1
Osteochondrodysplazja typu Blomstrand
Osteogenesis imperfecta typ II
zesp. Beckwith-Wiedemann
zespół (EEC)
zespół bezruchu płodu (FADS)
zesp. Fryn
zesp. Hydrolethalus
zesp. Jarcho-Levin
zesp. Joubert
zesp. Meckel-Gruber
zesp. Nance-Sweeney
zesp. Noonan
zesp. Perlman
zesp. Roberts
zesp. short-rib polydactyly
zesp. Smith-Lemli-Opitz
zesp. Trigonocefalii "C"
zesp. Zellweger

Oczywiście nie znaczy to, że powyższe choroby można rozpoznać jedynie na podstawie wyniku testu połączonego, ale należy myśleć o możliwości wystąpienia tych chorób zwłaszcza, jeżeli w konsekwencji nieprawidłowego wyniku testu wykonana zostanie np. amniopunkcja i stwierdzony zostanie prawidłowy kariotyp płodu. Rolą lekarza genetyka w takim przypadku może być zalecenie wykonania innych badań, np. badania USG genetycznego, badań molekularnych itp. Warto podkreślić, że powyższe choroby nie ujawniają się w rutynowych inwazyjnych badaniach "genetycznych" (amniopunkcji, biopsji trofoblastu, kordocentezie).

Nieprawidłowe wyniki testu występują również w znacznym odsetku ciąż, które w późniejszym okresie będą powikłane nadciśnieniem lub stanem przedrzucawkowym - dlatego nieprawidłowy wynik testu z prawidłowym kariotypem płodu powinien skłonić lekarza do objęcia ciężarnej troskliwą opieką w dalszym przebiegu ciąży.

Duzo rodzi się tu pytań bez odpowiedzi, przynajmniej dla mnie:-p jedno z tego wynika, ze chodzi o wady genetyczne a tych raczej poprawić się nie da. Test PAPPa może wskazywać na anomalie u płodu, prawidłowy kariotyp tez nie jest gwarancją zdrowego dziecka (testy Nifty, harmony, amniopunkcja). Co do "specjalnej opieki", ciśnienie i tak sobie badasz i dbasz o tę ciąże, wiec bez lekarza otaczasz się pełną opieką:-p Jeżeli nie interesują Cię wady to nie ma sensu robić testu Pappa. W przypadku wysokiej przezierności ja bym się zastanawiała, ale w tym przypadku nie.

Ostatnia edycja:
Do góry