reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny troszkę już w in vitro siedze ale fakt nigdy w badanie zarodków się nie zagłębiałam … czy te zamrozone można badać ? Czy już zapozno ? Domyślam się ze takie rozmrażanie , zamrażanie ma negatywny wpływ na zarodki ? Mam racje ? Daliśmy dupy bo mogliśmy wcześniej pobrać materiał do badań przed mrożeniem ale jakoś nas specjalnie nie nakłaniali … my odpuściliśmy …

A No i coś co mnie faktycznie nurtuje …
Jak to jest z kosztami ? Niejednokrotnie czytałam ze dziewczyny za 6-7 tys badały wszystkie zarodki (ile ich miały nawet 6 )
I wszystko by było ok gdyby nie fakt ze w klinice której jestem badanie 1 zarodka wynosi 3,5 a każdego następnego 2,5 …
Trochę się te koszta różnią nawet troszkę bardzo …
Jak faktycznie cenowo to wyglądało u Was ???
Ja w mojej poprzedniej klinice za badanie dwóch zarodków z biopsją zapłaciłam, jeśli dobrze pamiętam, 5200 zł (biopsja 1990, pierwszy zarodek ok 2,5 tys. i każdy kolejny ponad 1 tys). Teraz jestem w innej klinice i tu jest inaczej, bo do 6 zarodków badanie 5900 z biopsją.
Edit. Nie wiem czy można mrozić i rozmrażać zarodki, ale wydaje mi się, że któraś z dziewczyn kiedyś wspomniała, że raczej nie.

reklama
Dziewczyny troszkę już w in vitro siedze ale fakt nigdy w badanie zarodków się nie zagłębiałam … czy te zamrozone można badać ? Czy już zapozno ? Domyślam się ze takie rozmrażanie , zamrażanie ma negatywny wpływ na zarodki ? Mam racje ? Daliśmy dupy bo mogliśmy wcześniej pobrać materiał do badań przed mrożeniem ale jakoś nas specjalnie nie nakłaniali … my odpuściliśmy …

Jak to jest z kosztami ? Niejednokrotnie czytałam ze dziewczyny za 6-7 tys badały wszystkie zarodki (ile ich miały nawet 6 )
I wszystko by było ok gdyby nie fakt ze w klinice której jestem badanie 1 zarodka wynosi 3,5 a każdego następnego 2,5 …
Hej :)
Za badanie 4 zarodków zapłaciliśmy 8k zł (grudzień 2020). W mojej klinice pobierają 2 materiały z każdego zarodka- po pierwsze, żeby wykluczyć mozaikowatość, ale tez i po to, żeby nie musieć rozmrażać zarodka do ponownej biopsji jeśli by się okazało, że pobrany material jest z jakiegoś powodu niediagnozowalny. Mówiono mi, że rozmrażanie (np do badania genetycznegi) i ponowne zamrażanie osłabia zarodek. Ale to minęły 2 lata. Technologia mogła pójść do przodu. Jeśli Cie to trapi to na pewno bym porozmawiała w klinice, żeby poznać możliwe opcje.

ja 2 lata i nadal mam czasem nieogar. A już nie wspomnę o mojej pamięci. Miałam mega pamięć do dat itd a teraz to nie wiem co jest. Jakby mi synek zabrał częśc mózgu 😂😂 już mąż sie śmieje ze zawsze można było na mnie liczyć a teraz bez kalendarza ani rusz.
Też mam problem z pamięcią ale na bank przez zmęczenie. No i u mnie 11 tygodni tylko. My sporo po szpitalach jeździmy to zawsze proszę o zalecenia pisemne 😂 mówię już w prost, że mózg mi wyparował

U nas w czeskiej klinice w 2021 roku bylo tak:
Badanie genetyczne: biopsja 200 EUR, każdy zarodek 320 EUR = 1830 EUR za 5 zarodków - 5 badalismy, 2 zdrowe.

Czyli srednio: x 4,67 pln wg dzisiejszego kursu:

Biopsja 950 PLN
Każdy zarodek 1500 PLN
ZA 5: 8 450 PLN

Wiec taniej niż w PL…

Jesli chodzi o badanie zamrozonych to faktycznie z tego co sie orientuje trzeba je odmrozic i zamrozić ponownie. Niby embriolodzy twierdzą, ze przy dzisiejszych metodach nie szkodza ale nie jestem tego pewna.
Jesli chodzi o ceny to u mnie w klinice 6tys placilam za pule max 6 zarodkow (jak mialas 2 czy 5 to tez 6tys). Kazdy kolejny 1tys.

Jesli chodzi o badanie zamrozonych to faktycznie z tego co sie orientuje trzeba je odmrozic i zamrozić ponownie. Niby embriolodzy twierdzą, ze przy dzisiejszych metodach nie szkodza ale nie jestem tego pewna.
Jesli chodzi o ceny to u mnie w klinice 6tys placilam za pule max 6 zarodkow (jak mialas 2 czy 5 to tez 6tys). Kazdy kolejny 1tys.
No właśnie kurczę spora ta rozbieżność cenowa … u nas ciut ponad 10 wychodzi za 4 zarodki … każdy kolejny to 2,5 tys …

Trudno . Nie zbadaliśmy wcześniej - tym bardziej nie będziemy ryzykować teraz.
Pozostaje nam tylko wierzyć ze jakiś zarodek z pozostałej ekipy okaze się zdrowy i zostanie z nami 👍

Dziękuje kobietki za wszystkie informacje 🫶 jak zwykle można na Was liczyć 🫶♥️

Dziewczynki 🥳🥳
Odebrałam dziś wyniki genetyczne i okazało sie ze dzidziuś jest zdrowy 🌸🤍 … ależ mi ulżyło 🫢

No i potwierdzone na 100% w brzuszku rośnie mały chłopiec 💕
Cudowna wiadomość! 🥰
Jakie badania genetyczne robiłaś? Ja zastanawiam się nad testem nifty, ale to jak moja 5 tygodniowa kropeczka trochę podrośnie 😅
Gratuluje chłopca 😀

reklama
Cudowna wiadomość! 🥰
Jakie badania genetyczne robiłaś? Ja zastanawiam się nad testem nifty, ale to jak moja 5 tygodniowa kropeczka trochę podrośnie 😅
Gratuluje chłopca 😀
Tez chciałam robić nifty ale ginekolog mi odradził z uwagi na to ze to chiński test tylko dobrze rozreklamowany.
Robiłam hormony chyba 🤔 tyle tych nazw przerobiłam ze szok.
Myślałam tez o teście Sanco
W internecie jak wpiszesz testy genetyczne badania prenatalne to wyskoczą ci testy, ja pamietam ze znalazłam fajna porównywarkę wszystkich testów.

Do góry