reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Witam jestem nowa w tym temacie 🙂 Chciałam się Was podpytac co u Was nastąpiło ze zdecydowaliscie się na in vitro?
U mnie mąż ma słabe wyniki nasienia, lekarz kazał nam już abyśmy podjęli decyzję czy podchodzimy do in vitro po 2 wizytach.
My sami po odebraniu wyników wiedzieliśmy, że tylko iv pomoże i na pierwszej wizycie wiedzieliśmy że trzeba podjąć decyzję u nas była zagmatwana sprawa bo lekarz zalecal inseminację z dawcą a udało się iv z nasienia męża 🤗🙏

reklama
Właśnie wróciłam od Fizjoterapeuty , za dwa tygodnie powtórka z rozrywki ( mój organizm jest jakiś dziwny i mam tendencję do zrostów :/ ) i już pisze e-mail do Lekarza czy to jest jedno badanie czy po prostu dwa różne ... Mam nadzieję że odpiszą w miarę szybko i będę spokojniejsza ... Ogólnie jakoś tak naprawdę spokojna wyszłam od lekarza dziś że aż sama siebie nie poznaje 😱🙈 Dziękuję wam wszystkim za pomoc , za rady i za to że jesteście ❤️ i przepraszam zarazem za moje smecenie 😔🙈 ale właśnie stwierdziłam że jestem niezrównoważoną psychicznie 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🙈
Po prostu strasznie szybko się zapalasz i wpadasz w panikę... Pamiętaj, jedna rzecz po drugiej, na spokojnie, nie wszystko na raz... 😘

super ale czas leci:) dlugo czekalas na wyniki z panoramy? bo to.niby do stanow daja do badania, chyba panorama jest najszersza jesli chodzi o choroby
Tak, poleciała próbka do UsA. Krew pobrana w środę a w kolejny piątek już były wyniki plus płeć maluszka :-) Najlepsze są podobno Harmony i Panorama, Sanco ma jakiś procent błędu

Wiesz co, nie czytałam składu. Lekarz kazał mi łykać akurat ten suplement i tak robię. L- metyfolian jest napisane w ulotce, ale nie wiem czy o to chodzi 😉
tak to metylowany kwas foliowy :) choć pewnie ma i syntetyczny. Kilka jest takich na rynku co mają i ten i ten np. femibion też. Ale jak rzucicie okiem na ocenę Pana Tabletki to najlepiej wypada (również do zaleceń towarzystwa gin) mama dha premium+. Femibiony i inne mają dużo więcej składników (witamin), które przy zdrowej diecie nie są potrzebne do suplementacji.

Za dwa tygodnie mąż idzie ponownie na badanie nasienia i idziemy z tym wynikiem do innego lekarza na konsultacje. Bo poprzedni lekarz od razu mówił o in vitro a chcemy jeszcze powalczyć .
Zgłosicie się do kliniki a nie do jakiegokolwiek lekarza bo kliniki mają specjalistów. Na Waszym miejscu nie czekalabym na cud ale to Wasza decyzja, dobrze ją przemyślcie bo czasami czekanie i walka to walka z wiatrakami tym bardziej, że plemników tyle co nic. My mieliśmy 9 mln i szans na zapłodnienie naturalne mega mało, 2,5 roku starań więc dobrze się zastanówcie bo czasami in vitro to jedyne słuszne wyjście 😊

Dziewczyny,
Update sytuacji, jestem po USG. Pęcherzyk nadal jest na swoim miejscu, natomiast mam krwawienie niewiadomego pochodzenia wyraźnie widoczne na USG. Na szczęście jest nadal oddalone od pęcherzyka. Właśnie czekam na leki, które mają zatamować krwawienie w ciągu 2-5 dni. Nie wiem co o tym myśleć, lekarz mówił żeby walczyć.
Walcz kochana !! Oszczędzaj się ☺️

Za dwa tygodnie mąż idzie ponownie na badanie nasienia i idziemy z tym wynikiem do innego lekarza na konsultacje. Bo poprzedni lekarz od razu mówił o in vitro a chcemy jeszcze powalczyć .
to proponuję udać się od razu do kliniki. To, że pójdziecie do kliniki nie oznacza od razu, że zostanie Wam zaproponowane in vitro, ale na podstawie wyników lekarz (który ma z tym do czynienia na codzień) będzie w stanie dobrać najlepszą opcję; np. mają też świetnych andrologów, a nie wiem czy już byliście u takiego - i możliwe, że to będzie in vitro, ale wtedy będziecie to wiedzieć od specjalisty, który się tym zajmuje. Uwierz mi, jak nie ma wprost od razu wskazań, lub jest szansa na co innego to od razu nie proponują.
Tak było u nas - zaczęliśmy od monitoringu, potem lekkiego podrasowania owulacji, potem zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka; a dopiero potem inseminacja. Dopiero po nieudanej inseminacji, z naszą historią wcześniejszą, lekarz sam stwierdził, że możemy próbować dalej, ale i ze względu na wiek też to już by też proponował podejść do in vitro. Nie wiem ile masz lat, ale to wszystko nie trwa chwilkę; więc lepiej już mieć przetarte szlaki w razie, gdyby do in vitro miało dojść; niż dopiero wtedy szukać kliniki i lekarza.

Zgłosicie się do kliniki a nie do jakiegokolwiek lekarza bo kliniki mają specjalistów. Na Waszym miejscu nie czekalabym na cud ale to Wasza decyzja, dobrze ją przemyślcie bo czasami czekanie i walka to walka z wiatrakami tym bardziej, że plemników tyle co nic. My mieliśmy 9 mln i szans na zapłodnienie naturalne mega mało, 2,5 roku starań więc dobrze się zastanówcie bo czasami in vitro to jedyne słuszne wyjście 😊
Maz na 71.6 mln wszędzie jestes w normie tylko te 0% ciągnie się za nami 🙂

reklama
Do góry