reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Witam Dziewczęta [emoji6] Ja z takim nietypowym pytaniem. Co zabrać na pick up ? Tzn chodzi mi o odzież nigdy nie miałam do czynienia z takim zabiegiem a chce wyeliminować jak najwięcej dyskomfortu [emoji6] pomożecie?
Koszulkę dluzsza co by Ci tyleczek zaslonila, u mnie spódniczek nie oferuja[emoji6] skarpetki i klapki żeby na salę przejsc. [emoji41]

Witajcie dziewczyny. Pomóżcie mi proszę, staramy się z mężem o dzieciątko pół roku, dla świętego spokoju zrobiliśmy badanie nasienia, niestety wynik nas bardzo zaskoczył i nie ukrywam, zasmucił.

Koncetracja - 18mln/ml
Ruchliwość 28%, postępowy 13,5%, niepostępowy 14,5% = nieruchliwe 72%
Morfologia 0%, diagnoza Asthenozoospermia.

Czy to Waszym zdaniem jest to wskazanie to In vitro czy inseminacja tutaj podoła? Z jakimi parametrami nasienia startujecie z partnerami do In vitro? Nie mam zupełnie rozeznania, podpowiedźcie proszę. Pozdrawiam
Byliście u androloga? Poza tym badanie wykonajcie jeszcze raz za 3 miesiące bo może coś uszkodziło plemniki w tym cyklu. Możecie pomyśleć o suplementach, ale androlog może zrobić badania i podać leki. A nawet jak będą to tylko witaminy to w duzo większych dawkach niż suplementy. Moim zdaniem do IUI to ta morfologia słaba jest, ale jest duzo plemników i ruchliwych. Dziwne, ze morfologia taka słaba a plemniki ruchliwe. Kiedyś czytałam, ze teratozoosoermia ( słaba morfologia0%) nie przekłada się na ciąże naturalną. Tutaj tez jest obniżony ruch. Czy jest ruch postępowy typu A? Przed ewentualnym IUI dobrze zrobić badania : fragmentację chromatyny plemnikowej oraz test HBA. Bo czasem morfologia jest prawie idealna a ciąży nie ma, wiec jeżeli miałaś drożność jajowodów to problemem może być to ze plemniki są „ślepe” stad test HBA wtedy IUI nie ma sensu. Oraz gdy DNa plemnika jest uszkodzone wtedy IUI tez może nie mieć sensu. Jesteście tak naprawdę na początku diagnostyki. Odpowiadając bezpośrednio na twoje pytanie pary podchodziły z duzo gorszymi wynikami ale czasem i lepszymi.

@nieagatka ja jeszcze w pewnym momencie na sniadanie jadlam codziennie jajka,avocdo i pomidor - pycha zdrowe i starczalo na dlugo. Wogole duuuuzzzooo jajek one maja cukier 0 a mocno syca i smakuja i mozna je na 200 spsobow robic. Pilam tez duzo zielonch koktajli. Mialam wszystko mrozone - jarmuz, szpinak do tego jablko, avocado cytryna i na raz ;)

@nieagatka ja jeszcze w pewnym momencie na sniadanie jadlam codziennie jajka,avocdo i pomidor - pycha zdrowe i starczalo na dlugo. Wogole duuuuzzzooo jajek one maja cukier 0 a mocno syca i smakuja i mozna je na 200 spsobow robic. Pilam tez duzo zielonch koktajli. Mialam wszystko mrozone - jarmuz, szpinak do tego jablko, avocado cytryna i na raz ;)
Za pieniądze bym tych zielonych koktaili nie wypije 🤣🤣🤣🤣🤣
A na śniadanie bułeczki, tarty pomidor oliwa z oliwek I szynka parmeńska do tego kawusia na mleku i sok pomarańczowy 😋
1 w tyg rogalik z dżemem 😁

reklama
Za pieniądze bym tych zielonych koktaili nie wypije 🤣🤣🤣🤣🤣
A na śniadanie bułeczki, tarty pomidor oliwa z oliwek I szynka parmeńska do tego kawusia na mleku i sok pomarańczowy 😋
1 w tyg rogalik z dżemem 😁
Z koktajlami to tak właśnie jest ja jeden ze szpinakiem robie pycha i sycący z bananem i jogurtem naturalnym plus mleko kokosowe moj synek uwielbia i zawsze podpija.

Do góry