reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Przy pierwszym miałam hiperke, odroczenie, nieudany.
Jak lekarz stwierdził hiperke ? Odroczony miałaś do następnego cyklu czy dłużej ? Pytam bo lekarz u nas odroczył z powodu wysokiego progesteronu i patrząc na wpisy widzę ze jest bardzo różnie. Następny cykl lub później. A u nas nie zlecił badań progesteronu lub innych tylko następny cykl i od razu estrofen. Trzymam za Was kciuki w walce i dużo wytrwałości

reklama
Jak lekarz stwierdził hiperke ? Odroczony miałaś do następnego cyklu czy dłużej ? Pytam bo lekarz u nas odroczył z powodu wysokiego progesteronu i patrząc na wpisy widzę ze jest bardzo różnie. Następny cykl lub później. A u nas nie zlecił badań progesteronu lub innych tylko następny cykl i od razu estrofen. Trzymam za Was kciuki w walce i dużo wytrwałości
Ja to jeszcze nie słyszałam że progesteron może być za duży?

Za wysoki poziom hormonów. Od razu od następnego cyklu można podchodzic. Po @ hormony się tak jakby zeruja więc nie ma potrzeby och badać na początku. U mnie dopiero między 10-12 dniem cyklu musiałam zrobić. Również trzymam kciuki

Dziewczyny powiedzcie mi , napewno wiecie . Wczoraj byłam na monitoringu 11 dc. Pęcherzyk 17mm. Lekarz kazał zrobić zastrzyk Ovitrelle dzisiaj ok południa . Jutro o 8 mam inseminacje . Czy ten zastrzyk muszę zrobić tak szybko ? Będę w pracy musiała zrobić . Wkoncu 3 cykl i owulacja z lewej strony .
Ja brałam ten zastrzyk akurat przed punkcją i lekarz dokładnie obliczył kiedy. Bardzo ważne jest pilnowanie czasu i dostosowanie do wskazań. Nam może wydać się to nic takiego... godzina w ta czy w tamta ale ma! Powodzenia ☺️

Ja to jeszcze nie słyszałam że progesteron może być za duży?
Tez nie slyszalamo za duzym progesteronie. Ja mialam transfer odroczony ale z powodu ryzyka hiperstyulacji. Duzo czytalam o powodzeniu transferu na swiezo, a crio. Według badań jest tylko barrdzo nie wielka roznica opowiadajaca sie za swiezym transferem. Ale to sa jakies 3 % chyba, wiec w sumie ok.
@Śliwka12345 wlasnie sie zastanawialam nad celiakia. To badanie z krwi? Jakie mialas objawy? Jakies leki?

Tez nie slyszalamo za duzym progesteronie. Ja mialam transfer odroczony ale z powodu ryzyka hiperstyulacji. Duzo czytalam o powodzeniu transferu na swiezo, a crio. Według badań jest tylko barrdzo nie wielka roznica opowiadajaca sie za swiezym transferem. Ale to sa jakies 3 % chyba, wiec w sumie ok.
@Śliwka12345 wlasnie sie zastanawialam nad celiakia. To badanie z krwi? Jakie mialas objawy? Jakies leki?
Ze strony INVICTY:
Dość ważnym parametrem przed transferem zarodków jest poziom progesteronu, gdyż może on wskazywać na przedwczesną luteinizację śluzówki, co oznacza, że może utrudniać, a przy wysokim poziomie, uniemożliwiać implantację zarodka. Wynika to z tego, że okno implantacyjne, czyli czas, w którym zarodek może się przyjąć w śluzówce, będzie gotowe zbyt wcześnie, zanim zarodki powstaną lub zanim będą gotowe do implantacji. W takich przypadkach, gdy odbędzie się transfer zarodków na śluzówkę, która jest już po fazie gotowości na jego przyjęcie, nie uzyska się ciąży i można stracić zarodki o bardzo dobrej jakości.

W dniu punkcji miałam badany progesteron i jego zbyt duże stężenie przed transferem zmniejsza szanse na powodzenie. Jego poziom jest rożny w danej fazie cyklu i odpowiada ze fazę w jakiej jest endometrium.
A bedziesz miala podana blastocyste czy 3 dniowy zrodek? Ja tez mialam badany progesteron na 5 dni przed podaniem blastocysty. To tak musialam miec na poziomie 0,1 i tak bylo. Specjalnie przez estrofem wprowadzaja w sztuczna menopauze.

reklama
Puki mi na to lakarz nie zwrócił uwagi to nawet o tym nie myślałam. Ale pierwsze zalecenie to było badanie genetyczne i tam wyszło że mam w sobie gen odpowiedzialny za to. Potem były badania przeciwciał z krwi a potem gastroskopia która to potwierdziła. Ogólnie teraz jak nie jem glutenu to czuję się lepiej a jak tylko coś zjem to jest ból brzucha i takie jak by duszenie w żołądku i okropne mdłości :(

Do góry