reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Witam, nowe dziewczynki

mgielka888 - nie stresuj się mnie tez ból pobolewał jak na @ i to może oznaczać wszystko, będzie dobrze
Catleya - trzymam kciuki daj znać jaki wynik betki. Dobrze ci miska napisała ze ciąża napędza hiperke wiec trzeba byc dobrej myśli. Hiperka boli jak pieron ja wiem ale wszystko dla dzieciaczków. Pij dużo wody, odpoczywaj. Lekarz wie co robi tabletki nie zaszkodzą dzidzi. Powtórz test jutro ale ciesz sie druga kreska u mnie na pierwszym teście tez bladziutka była. Ważne ze jest :-)
elala - ja podchodziłam w UK i tak kazali test robić 14 dni po transferze. Ja do 14 dnia zrobiłam 8 testów bo 6 dnia juz druga kreska była słaba ale widoczna. W 10 dobie zadzwoniłam do kliniki ale i tak kazali mi powtórzyć test 14 dnia. Innych badan nie miałam. Jak poszłam do GP ze w ciąży jestem i chciałam żeby mi betke zrobili to mi pani nie zrobiła bo skoro 8 testów miałam pozytywnych to co ja jeszcze chce. Cala procedura wydaje się bardzo skomplikowana ale nie jest, z doświadczenia powiem ze najgorsze jest czekanie na wynik.

agavva - no to super, widzisz tak sie balas o te swoje komóreczki a tu wszystkie ładne. Powodzenia jutro. Zaczynam zaciskać kciukasy.

miska126 - kurcze no .... a ja takiej dobrej myśli byłam. Ale jak gienek pisze cos sie tam musi dziać skoro urosła z 0,2 do 10. Moze jeszcze nic straconego. Pytałaś lekarza???

Miska, Catleya co to jest hiperka???

Hiperka czyli przestymulowanie jajowodów. Czasem podczas stymulacji za dużo jajeczek zaczyna się produkować. Ja tak miałam prawie 30 z każdej strony. Brzuch jest wtedy wzdęty i boli. U mnie wiadomo bylo ze mam hiperke jeszcze przed pobraniem komorek, dlatego nie mialam transferu. A czasem jak u Catleyi objawia się ona później co może być oznaka ciąży.

elala- odnosnie hiperki znalazlam np. takie informacje:
Leczenie niepłodności wiąże się także z zagrożeniami dla zdrowia. Jednym z nich, szczególnie ważnym przy zapłodnieniu pozaustrojowym, jest hiperstymulacja jajników (OHSS). Na czym polega?

Kontrolowana hiperstymulacja jajników (COH – controlled ovarian hyperstymulation) jest zasadniczym etapem leczenia niepłodności technikami rozrodu wspomaganego. Ma ona na celu uzyskanie dojrzałych komórek jajowych o wysokim potencjale reprodukcyjnym.
Gdy jednak stymulacja wymyka się spod kontroli albo organizm pacjentki reaguje na lekarstwa w sposób trudny do przewidzenia, może wystąpić zespół hiperstymulacji jajników (OHSS - ovarian hyperstimulation syndrome)
To schorzenie, które występuje bardzo rzadko, ale uważane jest za najcięższe powikłanie stymulacji jajeczkowania i jest stanem potencjalnie zagrażającym życiu kobiety. Częstotliwość jego występowania waha się od 0,6 do 10 proc.

Występowanie
Hiperstymulacja jajników pojawia się w następstwie pobudzania owulacji przy użyciu różnych hormonalnych preparatów. Występuje najczęściej po zastosowaniu ludzkiej gonadotropiny (hCG) do pobudzenia owulacji w cyklu, w którym wzrost pęcherzyków jajnikowych był stymulowany preparatami gonadotropin, rzadziej cytrynianem klomifenu lub analogami GnRH.

Czynniki ryzyka
Do czynników ryzyka wystąpienia OHSS można zaliczyć:

• wiek – OHSS występuje częściej u pacjentek poniżej 30 roku życia
  • masa ciała (BMI) – zauważono częstsze występowanie OHSS u kobiet o niskiej masie ciała
  • zaburzenia miesiączkowania – u kobiet z takimi zaburzeniami, a zwłaszcza z zespołem policystycznych jajników, znacznie częściej dochodzi do hiperstymulacji jajników
  • powtarzalność – pacjentki z OHSS częściej zapadają na to powikłanie po raz kolejny przy ponownej stymulacji ciąża – u kobiet, które przed stymulacją były już w ciąży, do OHSS dochodzi od 2 do 5 razy częściej
  • sposób stymulacji jajeczkowania – znacznie częściej dochodzi do OHSS przy stymulacji preparatami gonadotropin, niż przy stymulacji cytrynianem klomifenu
Objawy
Do głównych objawów można zaliczyć wzrost objętości jajników i uczucie napięcia w podbrzuszu. Mogą temu towarzyszyć bóle brzucha, nudności, wymioty, czasami biegunka. Objawy te wynikają ze znacznego powiększenia jajników oraz gromadzenia się płynu w jamach ciała.
W zaawansowanej postaci dochodzi do nagromadzenia bogatobiałkowego płynu wysiękowego w jamach otrzewnej, opłucnej i osierdziu, co powoduje powiększenie obwodu brzucha i narastającetrudności w oddychaniu, często połączone z dusznością. Przesunięcie płynów do tych jam skutkuje zmniejszeniem objętości krążącej krwi z wszystkimi jej konsekwencjami, co w efekcie daje objawy bezpośredniego zagrożenia życia pacjentki.

Leczenie
Postępowanie terapeutyczne w zespole hiperstymulacji jajników o łagodnym przebiegu polega na leczeniu zachowawczym. Przebieg kliniczny w tym wypadku ma charakter samoograniczający. Jest to związane z samoistnym spadkiem stężenia hCG w surowicy, który występuje po około 7 dniach u kobiety nieciężarnej i po 10-20 dniach u ciężarnej.

• w przypadku łagodnej postaci OHSS objawy ustępują wraz z początkiem krwawienia miesięcznego.
  • postaci umiarkowana i ciężka wymagają hospitalizacji, podczas której decyzje terapeutyczne powinien podejmować zespół specjalistów: ginekolog, anestezjolog i hematolog.
Uwaga!
Jeśli jesteś leczona z powodu niepłodności wymienionymi wyżej preparatami, a pojawiły się silne bóle brzucha, osłabienie, uczucie duszności, zwiększył się obwód brzucha, a dodatkowo masz uczucie kołatania serca, koniecznie zgłoś się do lekarza. Należy wykonać badanie ultrasonograficzne oceniające wielkość jajników oraz obecność płynu w jamie otrzewnej. Wykonuje się też badanialaboratoryjne oraz RTG klatki piersiowej.

Troche sie dziwie ze nie skierowal mnie od razu do szpitala, powiedzial ze to nie jest lagodna postac tylko srednia, i ze jest plyn za macica. Ale coz czekam na wyniki badan.

miska...ja bym poszla do gina i zapytala co z tym dalej zrobic...byc moze twoj maluszek jakos powoli sie w mamusie wgryzal, moze jeszcze cos z tego bedzie...moze nie warto odpuszczac...

Dziewczyny regularnie Was podczytuję żeby wiedzieć co u Was-bardzo Wam oczywiście wszystkim kibicuję i wierzę, że do każdej z Was uśmiechnie się w końcu los:-D
co tam u ciebie? opowiadaj jak sie czujesz...!! :tak::-) jeszcze mam jedno pytanie, bralas przed IVF lactovaginal, ile opakowan wzielas? bo mi sie jedno konczy i zastanawiam sie czy mozna kupic natepne, bo wizyta dopiero we wtorek a mnie zostaly 3 tabletki dopochwowe...biore jeszcze provag i nie wiem co teraz robic...

Miliaa to od kiedy tak mniej więcej ruszasz ze stymulacją,bo ja już mam przyszykowane kciuki i czekam na sygnał:)
szykuj, szykuj...chociaz nie wiem na kiedy...zobaczymy jak to dalej sie rozwinie...narazie tak jak mowie, wiara troche kuleje, wiec licze na to,ze w koncu dobre wiadomosci natchna mnie jakos:-)

Milia, kiedy masz kolejny posiew??
no wlasnie dzis udalo mi sie umowic na wtorek, wiec mysle, ze niedlugo bedzie juz cos wiadomo...juz bym chciala zaczac a tu ciagle cos wyskakuje...eeehh...no ale czekam cierpliwie i staram sie nie narzekac tak bardzo:tak:
za ciebie zaciskam kciukasy, pieknie wyhodowalas jajeczka, wiec i tranfer bedzie udany!

Witam nowe staraczki!! :tak::happy2:

Catleya...kochana serdecznie ci gratuluje! super, ze sie udalo:tak: jezeli cie to uspokoi to jedz do szpitala, niech cos zaradza na ta twoja hiperke, zeby mniej bolalo:tak:

ja chcialam wam podziekowac dziewczynki, za to, ze moge liczyc na was i za to, ze zawsze mnie pocieszycie...moje zwatpienie jeszcze troche trwa, ale wierz, ze w koncu los sie do mnie usmiechnie i wszystko bedzie ok!

Ostatnia edycja:
kaska31-mnie brzuch piersi i krzyż bolą praktycznie przed każdym okresem, więc u mnie to niestety żaden wyznacznik
miska126- bety dzisiaj nie miałam niestety jak zrobić no i przez te dwa kolejne dni też nie :/
elala- jak tu się nie przejmować bólami jak są coraz mocniejsze, przecież zagnieżdżenie zarodka to jedno a utrzymanie go do tego czasu to drugie :(
Catleya- trzymam mocniutko kciuki żeby było wszystko dobrze
Poza tym martwi mnie też to że piersi przestają mnie boleć, teraz tylko lekko w dotyku. Jak myślicie ilę moge wziąść no spy dziennie??

reklama
mgiełka ja brałam 3 nospy.

moja beta dzisiaj to 4 wiec na pewno sie nie udało, dzisiaj odstawiam leki i czekam na@:-:)-:)-:)-(

Do góry