reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Cześć, jestem tu nowa. Mam 32 lata i jestem z mężem w trakcie in vitro. Najpierw bralam przez 2 tygodnie tylko busereline, później zaczęłam dodatkowo brać bemfole. Jutro jest 10ty dzień jak ja biorę i jade na skan i badanie krwi. Całe in vitro odbywa się w anglii, bo tu mieszkam. Mam pytanie - jak wygląda pobieranie jajeczek. Mam ich 15 narazie, jutro się dowiem czy jest ich więcej i czy dojrzały. Czy jest to bolesne? Jak odbywa się transfer embrionow? Jak się czułyscie po wszystkim? Może dacie mi jakieś wskazówki? Strasznie się boje i martwię czy wszystko będzie ok.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
witaj.ja mieszkam w Uk i tu podchodzilam dwa razy do in vitro.trzeci raz juz w Polsce wiec mam porownanie.w Uk nie usypiali mnie do punkcji.dostalam tylko znieczulenie miejscowe.15 minut i po robocie.potem tak jak w Polsce czekasz na wiadomosc ile sie zaplodnilo i jakiej sa jakosci no i oczywiscie kiedy transfer.sam transfer trwa krotko. 10 minut .potem lezysz pol godz i do domu.na transfer bedziesz musiala wypic troche wody zeby miec pelny pecherz.wszystko tak samo jak w Polsce tylko tu w Uk oprocz progesteronu dopochwowego nie dostalam nic .Teraz w Polsce dostalam.sporo lekow podtrzymujacych ciaze.radze Ci zaopatrz sie w duphaston i luteine.jezeli chodzi o ból to po punkcji nie czulam sie najlepiej ale da sie przezyc.nie jest to jakis szczegolnie silny bol.transfer -bezbolesny takze nic sie nie martw.glowa do gory.wszystko bedzie dobrze!!:)

Ostatnia edycja:
reklama
Czy ciąża z invitro jest lub powinna być traktowana w jakiś szczególny sposób czy przebiega ona tak samo jak ciąża powstała droga naturalna?
Strasznie boję się usypiania. Nigdy nie byłam usypiania.

A jak to jest z criotransferem?
Jesli mialas mrozona blastocyste w 5tym dniu, to do dnia transferu doliczasz 14dni +5dni, jesli 3dniowy zarodek w 3 dniu to analogicznie. Ale nie wiem co w przypadku, takim jak ja mialam, blastocysta zamrozona w 6ym dniu. A poza tym lekarze tez roznie licza. Mi dzis wyliczenia dnia ciazy z tym obliczaniem od dnia punkcji podala pani dr , tak jej wyliczyl sprzet do usg, gdy podala mu date trnasferu i punkcji. Ale lekarz na nfz liczy inaczej, nie za bardzo wiem jak, chyba nie po dacie miesiaczki. W szpitalu z kolei liczyli od daty miesiaczki.

Czarnalka- sliczne pecherzyki [emoji7]podwojone;)

Panik- jak masz progesteron ładuj na noc wiecej napewno ci nie zaszkodzi u mnie wczoraj tez było takie plamienie myslalam ze to implantacja ze pozniej wyleciało to plamienie a tu dzisiaj czysta krew ;//ładuj jescze z 2
Tablety
Roksi- mi dr kazała brac estriadol do momentu az bedzie ciaza bo to chodzi o wspomożenie implantacji zarodka jak juz jest ciaza to nie trzeba brac tak mi pow ... a wy dalej bierzecie jak macie bete pozytywna?
Madzia - a ty uwierz ze jestes w ciazy;))) jutro masz bete nie rob juz sikancow ... chociaz jak juz kupiłaś to zrob zobaczysz 2 grubaski na teście i pojedziesz z rogalem do labo;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

witaj.ja mieszkam w Uk i tu podchodzilam.dwa razy do in vitro.trzeci raz juz w Polsce wiec mam porownanie.w Uk nie usypiali mnie do punkcji.dostalam tylko znieczulenie miejscowe.15 minut i po robocie.potem tak jak w Polsce czekasz na wiadomosc ile sie zaplodnilo i jakiej sa jakosci no i oczywiscie kiedy transfer.sam transfer trwa krotko. 10 minut .potem lezysz pol godz i do domu.na transfer bedziesz musiala wypic troche wody zeby miec pelny pecherz.wszystko tak samo jak w Polsce tylko tu w Uk oprocz progesteronu dopochwowego nie dostalam nic .Teraz w Polsce dostalam.sporo lekow podtrzymujacych ciaze.radze Ci zaopatrz sie w duphaston i luteine

Dzięki za informację.
One są na recepte? Brać he mimo wszystko od początku czy po jakimś czasie?

Czy ciąża z invitro jest lub powinna być traktowana w jakiś szczególny sposób czy przebiega ona tak samo jak ciąża powstała droga naturalna?
Strasznie boję się usypiania. Nigdy nie byłam usypiania.
A ja uwielbiam usypianie. Mialam narkoze w sumie 13 razy. Te do in vitro sa krociotkie. Najbardziej niesamowite jest to, ze sobie lezysz, oni mowia Ci, ze usniesz, a Tobie sie nie chce spac i nagle w ulamku sekundy odplywasz. A pozniej budzisz sie i nie wierzysz, ze juz po. To jest takie fajne. A przy in vitro czesto nie mowili mi, ze usne i jak juz sie ocknelam to sie zawsze zastanawialam, czy ja spalam, ale dochodzilam do wniosku, ze nie pamietam kiedy jajka wyjeli, wiec musialam spac. To tez jest zabawne :)
Niby ciaza po in vitro, to normalna ciaza, ale pewne leki czesto bierzemy przez jakis czas. Chyba tez czesciej niz przy zajsciu naturalnym, jest ryzyko plamien lub poronienia. Lekarz, ktory nie ma do czynienia z in vitro, czyli jakis z ZOZu na nfz, czesto taka ciaze moze traktowac wyjatkowo.

reklama
Ja biore wit D3 1 x w tyg
dawka 20 000 mam
Wiecie co tak patrze na wyniki z tabeli mojej 1 ciazy.. mysle ze wysokość bety nie ma
ZnacZenia czy sa blizniaki czy nie w 1 ciazy miałam w 8dpt -204,9hcg i jest tylko jeden bubuś;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry