reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Link do: Te dwie witaminy przyjmowane razem, mogą zmniejszyć osteoporozę o 25% - Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne

A moze jednak wapno z wit D maja z osteoporoza wspolnego??
Witamiby maja tak ulozone dawki zeby nawet biorac kilka nie przedawkowac ich bo to nie jest tak ze czlowiek potrzebuje 1000 jednostek czegos a juz jak wezmie 1001 to przedawkiwal.​
dobry artykuł
Wiele z nich jest błędnie informowana, najczęściej przez lekarzy, że aby uchronić się przed osteoporozą powiny przyjmowac suplementy wapnia. Smutna informacja jest taka, że to nie wystarczy. Same suplementy wapnia nic nie dadzą. Potrzebna jest jeszcze odpowiednia dieta, ruch i spacery na słońcu oraz odpowiednia suplementacja, nie tylko wapniem.
Do przedawkowania witaminy D zwykle dochodzi w wyniku przyjęcia w nadmiarze (dawki cztery razy większej niż zalecana) preparatów witaminowo-mineralnych. Z kolei niedobór zwykle jest powodowany niewystarczającą ekspozycją na słońce. By powstała właściwa ilość witaminy D, wystarczy 20-minutowy spacer po słońcu. Witamina D - skutki nadmiaru

Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.

U mnie ciag dalszy jesli chodzi o zachcianki... :) niedawno opedzlowalam paczyszke sledzi i najchetniej zjadlabym jeszcze jedna ale ograniczam sie ze wzgledu na godzine :) W srodku jakos czuje ze sie udalo a w glowie sie sobie powtarzam ,ze pewnie nie zeby wrazie co jednak nie miec tego cholernego rozczarowania, korci mnie tez zeby juz ta bete zrobic w czwarte bylby to 8dpt ale moze jednak poczekam do pt tak jak zalozylam na poczatku...
Milego i spokojnego wieczoru kolezanki !

Widze ze korzystasz z poradnika zdrowie lol ;) Sluchaj jezeli ktos wezmie 4000 jednostek w zime to napewno nie przedawkuje. Niektorzy przy niedoczynnosci czegos tam maja zalecenie 20 000 jednostek! witaminy D mozesz brac i 40 000 jednostek a nie zjesz z tluszczami to sie przyjmie moze 0,2%

U mnie ciag dalszy jesli chodzi o zachcianki... :) niedawno opedzlowalam paczyszke sledzi i najchetniej zjadlabym jeszcze jedna ale ograniczam sie ze wzgledu na godzine :) W srodku jakos czuje ze sie udalo a w glowie sie sobie powtarzam ,ze pewnie nie zeby wrazie co jednak nie miec tego cholernego rozczarowania, korci mnie tez zeby juz ta bete zrobic w czwarte bylby to 8dpt ale moze jednak poczekam do pt tak jak zalozylam na poczatku...
Milego i spokojnego wieczoru kolezanki !
Poczekaj :)

MartiniM poczekaj :) Wiem, że nie nie możesz się doczekać :) Ja też zazwyczaj chciałam zrobić jeden dzień wcześniej, ale mój M mnie powstrzymywał :)

MartiniM poczekaj :) Wiem, że nie nie możesz się doczekać :) Ja też zazwyczaj chciałam zrobić jeden dzień wcześniej, ale mój M mnie powstrzymywał :)
Moj jest za granica w pracy wiec mi nie marudzi,ale jak byl na miejscu to zawsze mnie opitalal ze robie testy i za wczesnie chce jezdzic ;) Sama wiem ze ten 9dpt to taki optymalny i w sumie po co predzej ale te ostatnie dni czekania sa najgorsze.

Moj jest za granica w pracy wiec mi nie marudzi,ale jak byl na miejscu to zawsze mnie opitalal ze robie testy i za wczesnie chce jezdzic ;) Sama wiem ze ten 9dpt to taki optymalny i w sumie po co predzej ale te ostatnie dni czekania sa najgorsze.
No ja zawsze 14 dni czekam na bete i też zawsze mi się dłuży jak zostaje 1-2 dni do testowania :) Ale coś mam przeczucie, że u Ciebie będzie ładna beta :)

reklama
No ja zawsze 14 dni czekam na bete i też zawsze mi się dłuży jak zostaje 1-2 dni do testowania :) Ale coś mam przeczucie, że u Ciebie będzie ładna beta :)
Mnie akurat zastrzyki sie koncza 10dpt wiec wole wiedziec wczeniej czy warto dokupic czy nie ;) poprzednie 2 razy robilam 9 i 10 dnia i beta ani drgla... Dziekuje za slowa otuchy od razu jest troche razniej na sercu..

Do góry