reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kształt główki

andzii21

Fanka BB :)
Moja córka ciągle przechyla główkę na lewą stronę, przez co mam wrazenie że glowka jest nierówna. Skoro przechyla ja na lewa stronę to do snu układam główkę na prawą stronę.. Nie wiem czy dobrze.. Poki co czekamy na rehabilitację..

reklama
A w jakim wieku jest córka??
Dobrze, że układasz na drugą stronę. Czy ma spłaszczoną główkę z jednej strony?
A jesteś pewna, że wymaga rehabilitacji?

Moja córka ciągle przechyla główkę na lewą stronę, przez co mam wrazenie że glowka jest nierówna. Skoro przechyla ja na lewa stronę to do snu układam główkę na prawą stronę.. Nie wiem czy dobrze.. Poki co czekamy na rehabilitację..
Moja córka miała krzywą główkę nazywa się to asymetria! Byliśmy u rehabilitanta zalecenie pediatry . Kazał zmieniać strony kłaść na prawa i lewa stronę my mieliśmy prawostronna to kładłam przez pół dnia na lewa w nocy pozwalałam na prawa jest to ważne aby nie powstała asymetria z drugiej strony. Ja byłam może 5 razy u rehabilitanta pokazał jak ćwiczyć w domu u nas to wystarczyło. Spokojnie jak córka miała ok 4 miesiące asymetrii już nie było widać teraz ma 9 i okrągłą kształtną główkę!

My też mamy asymetrię, ale coreczka jak tylko poprawilam jej glowę na druga stronę, to ona zaraz na swoją. Musialabym nie spac tylko ciagle ją poprawiać. Dlatego kupilam specjalną poduszkę i to zapobieglo odksztalceniu. Do tego fizjoterapia :) Mamy 10 miesiecy :)
Asymetrie stwierdza sie okolo 3mż bo wczesniej prawie kazde dziecko ją ma

Asymetria jest fizjologiczna do 3 mz ale niestety często utrwala się przez źle nawyki rodziców: pionizowanie , noszenie tylko na jedną stronę, przewijanie tylko z jednej strony i podobne. Nawet pozytywka przycxeoiona z jednej strony łóżeczka czy wózka utrwala źle ułożenie główki czy ciała i dlatego warto zacząć od tego by to pozmiebiac. A fizjoterapeuta doradzi jak ćwiczyć i jak zadbać o to by główka się wyprostowala

Mala ma 2 miesiące. Pediatra skierowala nas na rehabilitacje. Mala nie chce leżeć tylko ciagle zwija sie w klebek i podnosi sie zeby trzymac ją przodem do swiata inaczej płacz..

AAaa to już pisałam w innym wątku chyba...Robisz krzywdę sobie i dziecku pozwalając jej na takie zachowania. Płacze bo widzi że to działa.
Już ma asymetrię więc pozwalając jej na złe nawyki ruchowe tylko to pogłębisz u niej a potem albo będzie miała problemy rozwojowe albo będziesz z nią latać na rehabilitacje co chwile. Proponuje się zastosowac do rad których już trochę dostałaś

Jeśli chcesz już zaczac dobrą pielegnację zobacz sobie na yt filmiki np Pawła Zawitkowskiego. Uczy jak prawidlowo podnosic, przebierac, karmic

reklama
Odkąd dziewczyny pisały tutaj o skutkach takiego noszenia pozwalam jej jedynie na taką jak do odbijania, a jesli jej sie nudzi i zaczyna marudzić to kładę ją na mate lub na łóżko i pokazuje rozne zabawki

Do góry