reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
albo możesz zrobić blok czekoladowy:)z ulubionymi dodatkami np ciasteczkami petitki czy bakaliami.(przepis z internetu bo nie chciało mi się przepisywać mojego-z resztą jet praktycznie taki sam, jedynie różnica w cukrze ja mam 15 dkg:)

kostka Kasi
10 dkg cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1/4 szkl. wody
25 dkg mleka w proszku(najlepiej niebieskim)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki - oprócz mleka i herbatników - rozpuścić w garnku stale mieszać. Lekko przestudzić i dodać mleko w proszku,dobrze mieszamy.
Na koniec wsypujemy połamane ciastka. Wykładamy folia keksówkę i wylewamy masę na to. Schładzamy w lodówce.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pizza
( przepis na 2 duże)


- 4 szk. mąki
- 2 żóltka
- 1/3 szkl. oleju , ew. łyżka smalcu
- 1 szkl. wody
- 5 deko drożdży ( połowę opakowania)
- szczypta soli
- szczypta cukru

Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.

- koncentrat pomidorowy ( połowę słoiczka) rozcieńczyć z wodą , dodać wg. uznania suszone oregano i bazylię.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół.
Rozwałkować do rozmiarów blaszki z piekarnika.
Blaszkę wysmarować delikatnie margaryna, oprószyć mąką.
Położyć ciasto ,spód pizzy.
Pizzę wysmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.
Na to położyć starty na grubych oczkach wg. uznania ser żólty. Po to ,by składniki na wierzchu trzymały się.:-)

I dalej kompozycja wg. uznania. :tak:

Ja daję wędlinkę , paprykę, ogórka konserwowego, pieczarki , ew. kukurydzę i na to jeszcze odrobina sera żółtego.:tak: Wierzch solimy lub posypujemy przyprawą do pizzy.

Piec w 180 stopniach do zarumienienia boków pizzy .

II część można schować do lodówki lub zamrozić , dla niezapowiedzianych gości jak znalazł.:-)
 
Moje Kochane biore udział w konkursie powiatowym na najlepszy jabłecznik, możecie coś podesłać mi linki badz przepisy???Będę wdzieczna a w ramach dziękczynnych każda dostawie kawałek jabłecznika;)

PILNE:)
 
Strzępiec


1 margaryna palma lub masło roślinne
0,75 kg mąki krupczatki
Ok. 20 dag cukru
mała łyżeczka proszku do piezenia
4 żółtka
kwaśna śmietana
kakao
orzechy, rodzynki, powidło, konfitura z róża (niekoniecznie), Wiśnie w syropie,

Zrobić kruche ciasto. Mąke zmieszać z proszkiem do pieczenia, odrobiną cukru pudru szczyptą soli. Rozrobić z margaryną, następnie dodać żółtka i śmietany tyle by ciasto była dosyć miękkie. Ciasto wyrobić. Podzielić na 3 części dwie większe jedną mniejszą. Jedną częścią wyłożyć spód blachy i włożyć do lodówki. Drugą większą część włożyć do zamrażalnika (będzie tarta na grubych oczkach na wierzchu). Do mniejszej części dodajemy łyżkę śmietany i tyle kakao by ciasto miało odpowiednią konsystencję i również wkładamy do zamrażalnika. Rozrabiamy powidło z różą. Siekamy orzechy. Wyjmujemy blechę z lodówki. Ciasto smarujemy powidłem, następnie ścieramy ciemne ciasto i wkładamy blache powrotem do lodówki. Ubijamy pianę z białek na parze (najlepiej w blaszanej misce na garczku z parującą wodą) z cukrem. Pianę kładziemy na ciemne ciasto, na pianę sypiemy orzechy, rodzynki i wiśnie i trzemy ciasto jasne. Wkładamy do piekarnika.

Piec w 175 C przez ok. 45 min Można posypać cukrem pudrem
 
reklama
JABŁECZNIK

Ciasto:
400 g mąki tortowej
150 - 200 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 całe jajka
2 żółtka

200 g masła
opcjonalnie: 2 łyżki gęstej śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, podzielić na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3) – mniejszą zamrozić, a większą wykleić blachę (moja ma 40 x 25 cm) wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na wyklejone ciasto rozsypać łyżkę bułki tartej (żeby wciągnęła ewentualny sok i nie zrobił się zakalec).
Gdy mamy duże jajka albo dodajemy śmietanę to wtedy dobrze jest dosypać 3 łyżką mąki więcej, żeby ciasto się nie maśliło.

Jabłka:
2 kg jabłek (ja czasem daję więcej)
cukier (1/2 szklanki – 1 szklanki, w zależności od tego jak słodkie są jabłka)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej

Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon (można wg uznania, ja próbuję i jak coś mi nie pasuje to dosypuję). Jabłka wyłożyć na ciasto, a na górę zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec ok 40 minut w temp 200 stopni (ja piekę w termoobiegu na 180 stopni)
Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.
 
Do góry